PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Evropský referenční rámec (ERR/CEFR)
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Odborný jazyk vs. CLIL Mgr. Andrea Hrabáková vedoucí sekce Výuka
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
EVROPSKÉ JAZYKOVÉ PORTFOLIO A INTERNET PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ UK FF Jazykové centrum Praha, CZ Nitra - SK, 2004.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 CercleS - CASAJC.
Citace, citování Plagiátorství
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Learning Educators Project Grundtvig 2 Learning Partnerships.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Síťové akademie na MENDELU v Brně
Jak na pracovní pohovor?
Kreditní systém v doktorském studiu na FF UK Ivan Šedivý
CENTRUM JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY PdF UP
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
Standardy RVP ZV září 2013 Praha, Všechno, co jste chtěli vědět o standardech … O TOM, CO URČITĚ BYLO O TOM, CO URČITĚ JE O TOM, CO MOŽNÁ BUDE…
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Kvalita terciálního vzdělávání Daniel Münich. Otázky do diskuse Reflektuje navrhovaná reforma terciálního vzdělávání v ČR doporučení Rady z června tohoto.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Evropské jazykové portfolio v praxi
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
E-learningový kurz pro examinátory zkoušky pro trvalý pobyt v ČR AUCCJ
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Zápatí prezentace1 IV. celofakultní pedagogická konference
La section franco-tchèque de SGO ČESKO-FRANCOUZSKÁ SEKCE SGO.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
CÍL Ocenit a podpořit inovační metody/projekty zaměřené na výuku a studium cizích jazyků, propagaci nových metod/projektů mezi učiteli a studenty.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia PhDr. Libuše Drnková a kol. Jazykové centrum FF UK.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Zkoušky z jazyků a jazyková příprava do programu Erasmus+
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Zlepšení metodologických kompetencí učitelů anglického jazyka
učitelská mobilita Univerzita v Groningenu, Nizozemí
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Daniel Pek Birmingham 16. Duben – 14. květen 2016
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Transkript prezentace:

PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ

CO JE PORTFOLIO? Souhrn, soubor, prezentace Umělecká portfolia Portfolium pro začínající učitele jazyků –ECML –European Portfolio for Student Teachers of Languages - Newby, D., Fenner, A.-B., Jones, B., Komorowska, H., Soghikyan, K., Allan, R. A tool to reflect on the didactic knowledge and skills necessary to teach languages

CO JE EVROPSKÉ JAZYKOVÉ PORTFOLIO ……. Dokument, který studentům CJ umožňuje zaznamenávat si a uvědomovat si postup při učení se cizím jazykům Má akreditaci při RE (přes 100 variant včetně elektronických) jednotný obsah a strukturaRE 3 části –Jazykový pas – úrovně ERR A1 – C2 –Jazykový životopis – zkušenost s učením se jazykům –Dosier – soubor prací a dokumentů

FUNKCE EJP - motivační a dokumentační Pedagogická – podpora motivace – pomoc při učení se a sebehodnocení – podpora plurilingvnosti Dokumentační a dokladová –archivace materiálů –přehled o dosažených cílech

CO JE EVROPSKÉ JAZYKOVÉ PORTFOLIO …… …. A PRO VŠ ZVLÁŠTĚ??? zahrnuje všechny jazykové úrovně (A1 - C1 a C2) univerzitní studenti (16+) jeden nebo více cizích jazyků oborové studium + povinné/povinně volitelné či výběrové předměty v rámci různých studijních programů + zájmové studium CJ doklad o dosažené jazykové úrovni pro mobilitu nebo zaměstnání

Zvláštnosti EJP pro VŠ všechny úrovně ERR v Jazykovém pasu až 6 jazyků CercleS varianta pro všechna akreditovaná portfolia: – CercleS – FR + AJ CZ SK IT SP DE

Tabulka úrovní podle ERR v Jazykovém pasu

Akademické deskriptory v jednotlivých dovednostech + tzv. soft pages (soft skills)

x dobrých důvodů pro implementaci ERR a EJP na VŠ

STUDENT

x dobrých důvodů pro implementaci ERR a EJP na VŠ STUDENT –mobilita a kompatibilita –EJP a europasseuropass –autoevaluace –stanovení cílů a jejich kontrola –motivace

x dobrých důvodů pro implementaci ERR a EJP na VŠ STUDENT –mobilita a kompatibilita –EJP a europasseuropass –autoevaluace –stanovení cílů a jejich kontrola –motivace UČITEL

x dobrých důvodů pro implementaci ERR a EJP na VŠ STUDENT –mobilita a kompatibilita –EJP a europasseuropass –autoevaluace –stanovení cílů a jejich kontrola –motivace UČITEL INSTITUCE – posouzení úrovně znalostí – uznávání zkoušek – charakteristika kurzů – přehled v postupu – stanovení úrovně a obsahu/zaměření testů/zkoušek

Protiargumenty

Ztráta času. Křída a tabule jsou až moc. CJ Každý vysokoškolák musí už jazyk umět. Angličtina stačí. Hlavně když se nějak domluvím. Kdy budu jazyk potřebovat? LSP/LAP Terminologické minimum = akademický jazyk. Vždycky mi to někdo přeloží. Stačí napsat vzoreček/graf …..

Vstupní testy z CJ na FF UK v Praze 1992 vs 2005 AJ, FJ, NJ, RJ, ŠpJ cc 2600 testů % státní školy AJ, FJ, NJ, RJ, ŠpJ cc 920 testů % státní - soukromé/ alternativní školy

1 English 2 German 3 French 4 Russian 5 Spanish AJ - vzestup vs RJ a NJ pokles FJ a ŠpJ – stejný počet

standardní distribuční křivka většina – 3 body pokles v nejlepších výsledcích (5 bodů) růst v testech za 2 body

CD - EJP pro VŠ 2007 Fr/A A/Č + Fr/Č odkazy na web europass metodická pomůcka pro učitele

CercleS ELP Chráska M.: Didaktické testy, Paido, Brno, 1999 Council of Europe Education Committee: European Language Portfolio: Proposals for Development, Council of Europe, Strasbourg, 1997 Madsen H.S.: Techniques in Testing, OUP, 1983 Morrow K.: Insights from the CEFR,OUP,

Děkuji za pozornost.