Knihovna FF UK v roce 2008 a dále... Mgr. Eva Březinová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Národní soustava povolání
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Ústřední knihovna Filozofické fakulty UK v Praze Vývoj knihoven FF UK Vývoj knihoven FF UK Projekty Projekty Realizace výstavby Realizace výstavby Současný.
Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Knihovna FF UK současný stav a výhled do budoucna
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Od partitur k rybářství Můj profesní život – představujeme silné osobnosti z řad NIP Vladimíra Bendová Akademická knihovna JU Pobočka při Fakultě rybářství.
Novostavba NK z hlediska provozu Bohdana Stoklasová ředitelka Novodobých fondů a služeb.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Semafor služeb NK v bříšku chobotnice letenské.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
KAMPUS Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Současný stav organizace sympozia BOBCATSSS 2007 Linda Skolková Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Kontakt:
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Akademická pracoviště a Ústřední knihovna FF MU Jednání o krátkodobé i dlouhodobé spolupráci a perspektivě.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Prezentace k řešení projektu FRVŠ 1013/2011/F5/b - "Příprava nového kurzu Technika odborné práce" Řešitel: Doc. R. Chlup, PhD. (ÚFaR FFUK) Spoluřešitelé:
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU Celkové výsledky 2015.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU
Ústavu botaniky a zoologie
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Souborný katalog ČR Seriály
I. Dvořák Zahajovací setkání
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
Tisková konference k výsledkům forenzního auditu projektu OPENCARD
Transkript prezentace:

Knihovna FF UK v roce 2008 a dále... Mgr. Eva Březinová

Knihovna FF UK před rokem 2008 I – nový vedoucí SVI FF UK Mgr. Josef Schwarz Předložil Koncepci rozvoje systému knihovních a informačních služeb Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Vedlo ke změně projektu stavby od pouhého depozitáře směrem k moderní centrální knihovně

Knihovna FF UK před rokem 2008 II. Projekt počítá s cca 120 studijními místy svazků ve volném výběru svazků ve skladu Samoobslužné kopírky, tiskárny a skenery Otevírací doba takřka kopírující otevírací dobu budovy Předpokládaný termín otevření CeSIS:

Knihovna FF UK před rokem 2008 III. stavba podle původního projektu v roce 2007 již probíhala nový projekt navýšil náklady o více než 20%, proto bylo třeba ukončit spolupráci s dosavadní dodavatelskou firmou a uspořádat nové výběrové řízení dlouhá jednání FF s firmou o vyrovnání

Knihovna FF v roce – změna na pozici vedoucího SVI FF UK – podepsán Statut Knihovny FF UK děkanem Zánik SVI, vznik Knihovny FF UK Organizační řád Výpůjční řád

Knihovna FF UK řízena ředitelem KFF UK základní složky Koordinační a metodické centrum (KMC) Centrum studijních a informačních služeb (CeSIS) přičleněné složky Knihovny základních součástí

Čím začít? Koncepce předložená děkanovi Priority: 1. Otevření nových prostor v ostrém provozu 2. Získání nových pracovníků 3. Dokončení implementace AKS ALEPH Nové webové stránky KFF UK 5. Revize fondu 6. Spuštění meziknihovní výpůjční služby

Plnění Koncepce I. Otevření nových prostor v ostrém provozu Jednání probíhala takřka celý rok V listopadu 2008 byla uzavřena dohoda o vyrovnání Neradostná finanční situace FF Odložení – nový termín

Plnění Koncepce II. Získání nových pracovníků Výměna pracovníků již v SVI v roce 2007, pokračovala v lednu a únoru 2008 Hledání nových kolegů do KMC na pozice: Katalogizace Správa seriálů Správa fondů Správa EIZ Kvalifikační práce Asistent ředitele MVS Systémový knihovník

Personální situace Katalogizátoři – 2 úvazky, 3 osoby Brigádníci z řad studentů Kvalifikační práce – 0,5 úvazku Brigádníci Správa fondu – přijat kolega Seriály, MVS, asistentka – 1,0 úvazku, 1 pracovnice Pomoc kolegů při MVS a časopisech

Personální situace II. Správa EIZ V kompetenci ředitelky Až od získána pracovnice na tuto pozici Systémový knihovník V kompetenci ředitelky

Plnění Koncepce III. Dokončení implementace AKS ALEPH 500 Na začátku roku 2008 – katalogizace, výpůjční protokol Neobsazená pozice systémového knihovníka Rozšíření AVS na další dílčí knihovny (t.č. 15) Rozběhnutí některých funkcí výpůjčního modulu Školení MARC21 a katalogizace Implementace dalších modulů (správa seriálů, akvizice, MVS) - vyžádá si provoz

Plnění Koncepce IV. Nové webové stránky KFF UK Spuštěny v červnu Součást nových webových stránek FF, které jsou ve výstavbě

Plnění Koncepce V. Revize fondu Revize tzv. Pekařovy knihovny Zahájena revize fondu Historického kabinetu a Knihovny pro slovanskou filologii ve spolupráci s ÚISK

Plnění Koncepce VI. Spuštění meziknihovní výpůjční služby Centralizace v KMC Příchozí a odchozí požadavky MMVS KFF je velkým poskytovatelem pro ČR, hojně žádá ze zahraničí, málo žádá po ČR

Řešené projekty Tzv. Pekařova knihovna původně uloženy v paláci Kinských v Praze v 80. letech přestěhovány dp Archivního střediska Univerzity Karlovy do Lešetic u Příbramě. v roce 2007 byly převezeny CD NK v pražské Hostivaři fondy starší odborné literatury obsahující často unikátní nebo jinak špatně dostupné tituly. Součástí fondů jsou nejen monografie, ale i edice pramenů a řady odborných periodik cca 5000 svazků

Pekařova knihovna Zpracování od poloviny r do února 2008 Březen 2008 revize Předání NK ČR do správy Zpřístupnění v CDH ve zvláštním režimu Vernisáž březen 2008 Nyní se zpracovává fond Německé univerzity

VISK5 – retrokatalogizace Přidělena finanční podpora Retrokatalogizace živého fondu Zpracováno více než 8000 jednotek Supervize pracovníky KMC Chystá se předání záznamů do SK ČR

Knihovna 21. století Finanční podpora na restaurování 20 vzácných knih z fondu knihovny Ústavu pro dějiny umění ( století) Podařilo se zpracovat 22 knih Vyčištění knih, oprava desek, vazby, odprášení, zakonzervování, ochranné obaly, fotodokumentace Chystá se výstava

Další kroky směrem k centrální Knihovně FF UK Pod KFF převedeny některé knihovny základních součástí Historický kabinet Knihovna pro slovanskou filologii Knihovna anglistiky a amerikanistiky Knihovna Šporkova paláce Knihovna obecné lingvistiky

Sloučení knihoven psychologie a sociologie Rekonstrukce prostor – 1. etapa Revize fondu Příprava na r – společný rozpočet Personální zázemí

Co dalšího přinesl rok 2008? Zavedení některých rutinních činností Reorganizaci stávajících činností Komunikaci s dílčími knihovnami Účast na projektu Ústavu translatologie „Bibliografie českého uměleckého překladu ve 20. století“ Expertiza skladu knihovny ve Šporkově paláci včetně očisty Příprava projektů na rok 2009 A to vše při zachování původních činností SVI/KMC

A co dál? CeSIS: příprava fondu – výběr publikací stavění pro volný výběr získání potřebných pracovníků (přípravné práce + pracovníci do služeb) akvizice potřebných publikací nákup IT

A co dál? informační vzdělávání propagace Knihovny FF UK a jejich služeb kurzy pro první ročníky i ostatní propagace EIZ, vč. vzdělávání pracovníků knihoven retrokatalogizace revize jednotná metodika vedení přičleněných složek KFF

Na závěr … Cílem veškerého snažení je spokojený uživatel, který nemusí ztrácet energii na získání dokumentu, ale jen využívá všech možných zdrojů ke svému studiu a vědeckému bádání