Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zlomeniny horního konce stehenní kosti u seniorů
Advertisements

Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma.
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Reakce a adaptace oběhového systému na fyzickou práci
Fyzický trénink jako pedagogický proces
Organizace výuky TVL K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Rizikové sporty - box, horolezectví a potápění
Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Klasifikace práce K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Fyziologie a biochemie svalového stahu
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech,
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Reakce a adaptace dýchacího systému na fyzickou práci
Nemoci oběhové soustavy
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
PŘÍNOS JÓGY V PREVENCI A LÉČBĚ KARDIOVASKULÁRNÍCH NEMOCÍ
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Žena a sport.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Funkční testy sportovců
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Pomocné prostředky tréninku
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Fyziologie zátěže CHR-test
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
MUDr.Kateřina Kapounková
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Fyziologie stárnutí a pohybová aktivita v živote seniorů Karel Barták – l. interní kardioangiologická klinika LFUK a FN, LFUK a FN, odd. tělovýchovného.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_19 Název materiáluMetodický.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Charakteristika a specifika oboru:
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Plzeň, Petr Vyhnánek prorektor pro rozvoj a vnější vztahy
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Duševní hygiena sportovce
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Studijní obor Fyzioterapie
Měsíc a jeho pohyby.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Studijní obor Bc. Regenerace a výživa ve sportu NMgr
Křivky dodávky kyslíku
„Zdravý životní styl + obezita“
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Specifika a požadavky těchto skupin
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

Nemoc Člověk při nemoci sníží pohybovou aktivitu, případně leží. Když nemoc pomine a začne se opět pohybovat, cítí nadměrnou únavu, kterou dává do souvislosti pouze s proběhlou nemocí. To je pravda jen částečně.Člověk při nemoci sníží pohybovou aktivitu, případně leží. Když nemoc pomine a začne se opět pohybovat, cítí nadměrnou únavu, kterou dává do souvislosti pouze s proběhlou nemocí. To je pravda jen částečně. Účastní se také samotný fakt dlouhodobější imobilizace. Tento účinek byl studován v pokuse „Bed Rest“.Účastní se také samotný fakt dlouhodobější imobilizace. Tento účinek byl studován v pokuse „Bed Rest“.

Pokus „Bed Rest“ (Saltin a kol. 1968) u 5 mladých zdravých vysokoškolských studentů sportu (rozdílné zdatnosti oběhového aparátu),u 5 mladých zdravých vysokoškolských studentů sportu (rozdílné zdatnosti oběhového aparátu), byl studován vliv 3 nedělního nepřetržitého a kontrolovaného (nemocnice) ležení na lůžku,byl studován vliv 3 nedělního nepřetržitého a kontrolovaného (nemocnice) ležení na lůžku, a následného 2 měsíčního kontrolovaného fyzického tréninku, a následného 2 měsíčního kontrolovaného fyzického tréninku, na kardiopulmonální výkonnost (hlavně spiroergometrie).na kardiopulmonální výkonnost (hlavně spiroergometrie).

Změny VO 2 max/min. Dva zdatní – strmější pokles, 3 nezdatní – pokles pozvolnější. Vývoj v době tréninku – význam pro časnou rehabilitaci a pro délku pracovní neschopnosti sportovců, náročně fyzicky pracující a běžné populace. 43.

Už za 3 neděle ležení dojde také k významnému zmenšení srdce (RTG) hlavně u dvou zdatných jedinců. Pozor na velké srdce bývalých sportovců! 42