Úvod do sociální politiky ZS 2008/2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalismus Liberalismus je jakási „metaideologie“ v tom nejširším slova smyslu, ve všech svých variacích formující Západní civilizaci… Všechny současné.
Advertisements

Tři politické ekonomie sociálního státu
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Liberalismus „je vyjádřením politické teorie omezené vlády a odráží politickou senzitivitu moderního člověka odtrženého od tradic, zvyklostí, náboženství.
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Média: nástroj vládnoucí třídy
socialismus komunismus feminismus
liberalismus, konzervatismus
Politologie jako věda Politika moc
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Politické ideologie Ideologie je více či méně provázaný soubor idejí, které se stávají základem organizovaného politického postupu, ať už má tento postup.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Sociální konstruktivismus
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Osvícenství.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
„Svoboda a majetek jsou úzce svázány“. „Svoboda je poznaná nutnost“. „žádná společnost neexistuje, existují jen individuální muži, ženy a také rodiny…“
KOMUNISMUS Michal Hess.
Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a)
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
další oficiální dokumenty
Teorie státu - pokračování
3 EFEKTIVNOST TRHU.
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Dějepis Mgr. Milan Šimek
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
POLITOLOGIE TEST 12.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Mikroekonomie I Veřejná volba Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Politické strany II. Petr Machala.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Státověda.
Vládní výdaje a zdanění
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Počátky teoretického ekonomického myšlení
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Vládní výdaje a zdanění TNH 2 (S-8)
Transkript prezentace:

Úvod do sociální politiky ZS 2008/2009 Hodnoty a ideologie jako faktory ovlivňující a utvářející sociální politiku Úvod do sociální politiky ZS 2008/2009

Odůvodnění tématu Předpoklady: Sociální politika existuje ve společenské realitě a snaží se na ni reagovat, přetvářet ji. Je v centru pozornost společnosti a proto se stává součástí politiky jednotlivých stran, postoj k ní je deklarován ve stranických programech. Do té míry je sociální politika odrazem hodnot, které jsou preferovány a ideologií, které ve společnosti převládají.

Hodnoty, jak vznikají, jak se mění Definice Hodnota je „obecný pojem pro všechno, čeho si ceníme nebo vážíme jako takového, ne jako prostředku k něčemu jinému. To, co je vzácné, čemu se člověk věnuje, za čím je ochoten jít, něco obětovat“ (Všeobecná encyklopedie II. Díl 1998 s. 157)..

Hodnoty, jak vznikají, jak se mění Ekonomická teorie Hodnota je objektivní vlastnost výrobků, kde určující jsou výrobní náklady. Peněžním vyjádřením této hodnoty se (zjednodušeně řečeno) stává cena výrobku na trhu. Psychologie Hodnota motivuje

Hodnoty, jak vznikají, jak se mění Všechny debaty, týkající se jakéhokoliv aspektu sociální (re)distribuce či sociální spravedlnosti a solidarity ve společnosti jsou zatíženy morálně hodnotovou orientací aktérů.

Hodnoty a ideologie Při debatě o podstatě takových hodnot, jako je spravedlnost či solidarita se ocitáme na poli ideologickém, případně politickém

Ideologie Spojení poznatků a hodnotových orientací vytváří ideály. Ty se spojují v ideové útvary, kterými se řídí jednání individuí. Pro jednání se stanovují cíle a normy. Vzniká ideologie.

Definice ideologie Jakákoliv přijatelná koherentní soustava mravních, ekonomických, sociálních a kulturních ideí mající pevný vztah k politice a politické moci“. (Nisbet)

Základní charakteristiky ideologie. vyjadřuje názor na svět nabízí kritiku stávajícího sociálně-ekonomického systému, nabízí vizi do budoucna Nabízí návod, jakým způsobem, jakými metodami lze dosáhnout ideální společnosti.

Ideologie a sociální politika Sociální politiku zajímá na ideologii postoj k následujícím skutečnostem: úloha státu ve společnosti, role jednotlivce, vztah mezi jednotlivcem a státem, vztah k hodnotám jako: - svoboda, rovnost, resp. nerovnost, sociální spravedlnost.

Klasifikace základních ideologických přístupů k SP antikolektivismus - zdrženlivý kolektivismus - fabian (reformní) socialismus – marxismus (konzervatismus - libertarianismus - liberalismus - fabiánský socialismus - marxismus) tržní liberalismus - politický liberalismus - sociální demokracie - neomarxismus Nová pravice - střední cesta - demokratický socialismus - marxismus - feminismus - hnutí zelených (greenism) George, Wilding 1994

Liberální (individualistické) teorie 1. KONZERVATISMUS Existují názory, že konzervatismus není ideologií (jako liberalismus a socialismus), ale jakýmsi postojem. Základními hodnotami jsou svoboda a nerovnost (rovnost a svoboda jsou vzájemně neslučitelné). Korporativismus – role zprostředkujících struktur

Liberální (individualistické) teorie 2. KLASICKÝ LIBERALISMUS Doktrína o státě v legitimním rozsahu Nejvyšší politickou hodnotou je svoboda jednotlivce Adam Smith (1723-1790) Bohatství národů –základ politické ekonomie (1776) „laissez faire, laissez passer“ Liberalismus a spravedlnost

Liberální (individualistické) teorie 3. LIBERTARIANISMUS, který se někdy označuje i jako starý liberalismus a) teorie přirozených práv Robert Nozick ( 1938 - 2002) americký filosof, profesor na Harvardu. se zájmem o politickou filosofii, teorii rozhodování, a filosofii vědy (epistemologii) .Jeho práce „Anarchie, stát a utopie“ (1974) je odpovědí na Rawlsovu Teorii spravedlnosti (1971)

Liberální (individualistické) teorie b) empirický libertarianismus Představitelé (von Hayek, Friedman) jsou proti zásahům státu ne z morálních, ale ekonomických důvodů Libertariánské pojetí spravedlnosti

Liberální (individualistické) teorie 4. NEOLIBERALISMUS, RESP. NOVÝ LIBERALISMUS Kořeny neoliberalismu najdeme v utilitarismu. Definice utilitarismu: Utilitarismus je názor, že určité jednání je správné, jestliže jsou jeho důsledky (konsekvence) přinejmenším tak dobré jako důsledky možného alternativního jednání. Jeremy Bentham 1748 – 1832

Liberální (individualistické) teorie John Rawls ( 1921 – 2002 ) Spravedlnost je hlavním cílem fungování státu Spravedlnost jako svoboda jednotlivcù a rovnost příležitostí, přerozdělování statkù.

Socialistické (kolektivistické) teorie Základní teze: Dominance soukromého vlastnictví je neslučitelná se spravedlivým uspořádáním společnosti. Společenská soudržnost, resp. solidarita – dùraz se klade spíše na spolupráci než na soutěživost, dále na povinnost než na práva, na dobro a prospěch celé společnosti spíše než na přání jednotlivcù, na altruismus spíše než na pomoc sám sobě.

Socialistické (kolektivistické) teorie a) Fabiánci, resp. umírnění (zdrženliví) kolektivisté Evoluční změny společenského řádu Odmítali třídní boj a třídní podstatu státu. Preferovali samosprávné vlastnictví před státním. Potřeba oslovit vzdělané, střední třídu

Socialistické (kolektivistické) teorie b) Marxisté preferují ekonomickou sféru ústředním tématem je vykořisťování dělnické třídy kapitalisty konflikt mezi těmito dvěma třídami nelze vyřešit, kapitalismus není možné zreformovat, je nutné ho zrušit, a tak odstranit konflikt mezi třídami úlohou vlády je podporovat tu třídu, která vlastní výrobní prostředky a dělat vše, co je v jejím zájmu..

Socialistické (kolektivistické) teorie Rovnost je považována za nejdùležitìjší cíl, vymezit bychom si ji mohli jako rovnost příležitostí a do jisté míry také rovnost ve výsledcích. Chápání svobody je velmi široké, protože nejde jenom o svobodu v oblasti právních a politických vztahù ale také v oblasti ekonomické. Kritika volného trhu

Socialistické (kolektivistické) teorie Marxismus – leninismus – Mao Ce tung. Dialektický materialismus Vědecký komunismus – teorie politického jednání Kritická politická ekonomie Západní marxismus (Adorno, Sartre)

Shrnutí Levicové ideologie - ideologie potlačovaných Je obrácena do budoucnosti, chce změnit společnost, staví na empirismu a materialismu. Zdůrazňuje vliv prostředí na utváření člověka –role výchovy. Spíše než dannost povahy lidí. Vytyčuje své ideály a posouvá tak děni kupředu. Výsada mládí

Shrnutí Pravice – snaha uchovat společenský řád, konzervování tradic, náchylnost k idealismu. Princip nezměnitelnosti člověka. Lpění na institucích Svobodu – prosazují oba póly, ale: Levice – svoboda skupin Pravice – svoboda individuí

Shrnutí J.J. Rousseau – o původu a příčinách nerovnosti mezi lidmi: Nerovnost je daná přírodou – dale posílená dělbou práce. Dělba práce vytváří majetkovou nerovnost – z ní plyne politická nerovnost. Ta se vyvine až ke koncentraci moci v rukou jedince – despocie. Výsledkem je rovnost v bezpráví.

Literatura R. Nisbet: Konzervatismus – sen a realita M. Friedman: Kapitalismus a svoboda F.von Hayek: Principy liberálního společenského řádu M. Spiecker: Katolická sociální nauka Dostupné na: samba – spseminare-hodnoty