Vedlejší věta předmětná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Advertisements

Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj08/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Přídavná jména přivlastňovací
Doplněk a vedlejší věta doplňková
Věty vedlejší.
Věty vedlejší podmětné a předmětné
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Skladba ROZBOR SOUVĚTÍ 9. ročník.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P Ř EDM Ě T Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33 Téma: ČESKÝ JAZYK – SKLADBA- PŘEDMĚT VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Skladba – předmět - objekt
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vedlejší věta podmětná, přísudková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR : Mgr. Jana Christenová NÁZEV: Vy_32_INOVACE_06_Čj_ Vedlejší věty podmětné a předmětné.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
VY_32_INOVACE_03-29 Ročník: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba.
Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Přívlastek II VY_32_INOVACE_03-28 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Podmětná a přísudková věta
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková, abstraktní, konkrétní
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
Grafické znázornění souvětí
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-26 Ročník:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jazyk a jazyková komunikace
Základní větné členy - podmět
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vedlejší věta předmětná Ročník:  7. Vzdělávací oblast:  Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma: Vv předmětná Jméno autora:  Libuše Gondkovská Vytvořeno dne:  17. 9. 2011 Metodický popis, (anotace):  Seznámí žáky s vedlejší větou předmětnou VY_32_INOVACE_03-35

Vedlejší věta předmětná Souvětí podřadné Vedlejší věta předmětná

Vedlejší věta předmětná Pozorovali jsme přistání letadla. Koho, co jsme pozorovali? Pozorovali jsme, Vedlejší věta předmětná vyjadřuje předmět věty hlavní. Ptáme se na ni pádovými otázkami kromě 1.a 5.pádu. 4.p předmět jak přistává letadlo.

Nahraď rozvitý předmět vedlejší větou předmětnou a určete pád. Jirka zařídil odvoz nepotřebných věcí. Jirka zařídil, že se odvezly nepotřebné věci. Dědeček se rozhodl prodat chalupu. Dědeček se rozhodl, že prodá chalupu. V poledne mistr nařídil uklidit dílnu. V poledne mistr nařídil, aby se uklidila dílna. Budova hrozila rychlým zřícením. Budova hrozila, že se rychle zřítí. Horolezci se rozhodli pro návrat. Horolezci se rozhodli, že se vrátí. Se zvědavostí jsme přihlíželi k Milanovým pokusům. Se zvědavostí jsme přihlíželi, jak Milan dělá pokusy. Oddíl se připravoval na noční hru. Oddíl se připravoval, že si zahraje v noci hru. 4. 4. 4. 7.. 4. 3. 4.

Nahraď předmětnou větu předmětem. Rybář předvedl, co ulovil. Rybář předvedl úlovek. Výprava přepokládala, že bude snadno postupovat. Výprava předpokládala snadný postup. Filmový režisér popsal, jak začínal. Filmový režisér popsal svoje začátky. Kamarád mě požádal, abych mu pomohl. Kamarád mě požádal o pomoc.

Rozliš VV podmětnou a předmětnou. Není známo, k čemu zařízení sloužilo. Komu se nelení, tomu se zelení. Je pravda, že ten večer pršelo. Jana se divila, čemu se Vašek směje. Nedověděli jsme se, komu to patřilo. podmětná předmětná podmětná předmětná předmětná

Rozliš větu podmětnou a předmětnou. Není důležité, jestli to dokážeš. Všem žákům je známo, že je zítra volno. Viděl, že se mu to nepodaří. Poznali jsme, jak je to důležité. podmětná podmětná předmětná předmětná

Označený výraz nahraď větou předmětnou. Syn čekal na otcův návrat. Syn čekal, že se otec vrátí. Přemýšlel o vybudování rodinného domu. Přemýšlel o tom, že vybuduje rodinný dům. Dědeček vypravoval pozoruhodné zážitky. Dědeček vypravoval, co pozoruhodného zažil. Nikdo nepochyboval o jeho statečnosti. Nikdo nepochyboval o tom, že je statečný.

Použité zdroje: HAUSER, Přemysl; STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk : Cvičebnice pro 9.ročník základních škol. Praha : Fortuna, 1996. 102 s. ISBN 80-7168-341-8. HORÁČKOVÁ, Miroslava, et al. Český jazyk pro sedmý ročník ZŠ. Havlíčkův Brod : Alter, 1999. 188 s. ISBN 80-7245-1001-8.