Ond ř ej Kulatka, 3. ročník, TVS UNIVERZITA KARLOVA, Fakulta t ě lesné výchovy a sportu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celoroční suchá příprava hráčů
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
KINANTROPOLOGIE Sport Sciences doc. PhDr. Blahoslav KOMEŠTÍK, CSc:
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
“IAAF KIDS’ ATHLETICS” DOPLŇKOVÉ DISCIPLÍNY KINDERIÁDY
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
Trénink atletických skoků
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2012
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
ATLETIKA přednáška. Požadavky na ukončení studia atletiky 1.Ústní zkouška 2.Praktické splnění vícebojů a metodických výstupů 3.Splnění všech praktických.
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Mgr. Vendula Babou č ková. ORGANIZA Č NÍ FORMA „ vn ě jší uspo ř ádání organiza č ních a didaktických podmínek vyu č ování, v nich ž se realizuje výchovn.
Řídící činnost učitele/trenéra
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologie pro sportovní praxi
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Teorie a didaktika karate III Didaktika a trénink.
Bp a Bk 2216 SPORTOVNÍ HRY I. základní výukový předmět pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu Název sady:Funkční styly pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_03_Rozvoj rychlosti TÉMA.
ABAKU. Abaku – kombina č n ě strategická po č etní hra pro 2 až 4 hrá č e.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_07_Vědomostní soutěž TÉMA.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
U6, U7 (2x týdně trénink cca min) PO - pohybová cvičení, technické dovednosti – HČJ PA - hry malých forem (1/1,2/2,1/2,2/1) U8,U9 (3x týdně trénink.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Nosorožec dvourohý  Nosorožec se jeden druhému spíš vyhýbají, proto spolu ani moc „nemluví“. Samci na sebe výhr ů žn ě funí nebo frkají. Zvuky, které.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pedagogická diagnostika
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
ATLETIKA přednáška.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Pohybové schopnosti a dovednosti
9. Heterogenní a homogenní skupiny
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Metodicko – organizační normy
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Kondiční příprava ve sportu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Ond ř ej Kulatka, 3. ročník, TVS UNIVERZITA KARLOVA, Fakulta t ě lesné výchovy a sportu

ÚVOD V posledních letech se výrazn ě zkvalitnila práce s nejmladšími adepty fotbalu. Vznikají jakési nejmladšími adepty fotbalu. Vznikají jakési p ř edp ř ípravky p ř ípravek – fotbalové školičky, kde se p ř edp ř ípravky p ř ípravek – fotbalové školičky, kde se d ě ti ve v ě ku 4 – 7 let zábavnou a p ř evážn ě d ě ti ve v ě ku 4 – 7 let zábavnou a p ř evážn ě všeobecnou formou seznamují se základy fotbalu. všeobecnou formou seznamují se základy fotbalu. V ě ková kategorie 4 – 7 let je velice specifická, a V ě ková kategorie 4 – 7 let je velice specifická, a proto vyžaduje zvláštní péči, pedagogický p ř ístup a proto vyžaduje zvláštní péči, pedagogický p ř ístup a pestrou škálu činností. pestrou škálu činností. Pom ě r všeobecné p ř ípravy a speciálních základních Pom ě r všeobecné p ř ípravy a speciálních základních fotbalových dovedností by m ě l být 80:20, i když fotbalových dovedností by m ě l být 80:20, i když veškeré, tedy i všeobecné činnosti sm ěř ují k fotbalu. veškeré, tedy i všeobecné činnosti sm ěř ují k fotbalu.

Co bychom m ě li v ě d ě t aneb základní pravidla… Na každého trenéra by m ě lo spadat maximáln ě 8 – 10 d ě tí. Chod fotbalové školičky by m ě l fungovat pouze v pr ů b ě hu školního roku. Návšt ě va fotbalové školičky max ˣ týdn ě. Tréninková jednotka by v žádném p ř ípad ě nem ě la p ř esáhnout 90 minut. Nápl ň tréninkové jednotky by m ě la být velice pestrá. Délka jedné aktivity by nem ě la p ř esahovat 5 – 8 minut, činnosti je t ř eba neustále obm ěň ovat. Nebra ň me se účasti rodič ů či prarodič ů na trénincích (uvádí Václav Br ů na ve své publikaci), n ě které literatury však uvádí účast rodič ů jako spíše nevhodnou, s tímto faktem souhlasím i já. Autorita trenéra. Doprovodné motivační faktory (odm ě ny). Pokud není dít ě zcela zdrávo, není účast na tréninku zcela vhodná. Základním stavebním kamenem je „pozitivní myšlení“.

Aspekty pohybových aktivit D ě ti v p ř edškolním v ě ku pot ř ebují takovou pohybovou aktivitu, která není monotónní, jednostranná, rutinní, ale je naopak všestranná, pestrá, p ř itažlivá a motivující. Nejčast ě jším projevem pohybové aktivity p ř edškolních d ě tí je spontánní pohybová aktivita (dít ě vykonává pohyb podle svých pot ř eb a p ř edstav) a hra (spolupráce, porozum ě ní a navázání p ř átelských vztah ů mezi d ě tmi).

Pohybové schopnosti u této kategorie Koordinační (obratnostní) schopnosti D ě lí se na obecné a sportovn ě specifické (ovliv ň ují technickou stránku herních činností s míčem) a je nutné je procvičovat po celou dobu kariéry. M ů žeme používat nap ř. r ů zná akrobatická cvičení, b ě žecká + skoková cvičení, p ř ekážkové dráhy, rovnovážné a balanční cviky, zrcadlová cvičení, cvičení s náčiním. Rychlostní schopnosti M ě li bychom je rozvíjet už od d ě tství, kdy jsou k tomu optimální p ř edpoklady. Doba zatížení nesmí být p ř íliš dlouhá, stačí 5 – 10 sekund s dostatečnou dobou odpočinku. V období 4 – 6 let za ř azujeme r ů zné formy skokových cvičení, b ě žeckých cvičení, krátké sprinty, starty z r ů zných poloh, štafety, rychlostní hry, p ř ekážkové dráhy, slalomy se zm ě nou sm ě ru. K dalším pohybovým schopnostem pat ř í silové a vytrvalostní. Ty ovšem v tomto v ě ku nerozvíjíme samostatn ě a speciáln ě, ale využíváme nap ř. metodu p ř irozeného posilování a v p ř ípad ě vytrvalosti r ů zné herní formy.

Didaktické formy Didaktické formy Úrove ň didaktického procesu závisí na následujících činitelích: ř ídící činnost trenéra, ř ídící činnost trenéra, činnost d ě tí,činnost d ě tí, optimální aplikaci obsahu, forem a metod.optimální aplikaci obsahu, forem a metod. Trenér používá didaktické formy, mezi které pat ř í: Organizační formy (základem je tréninková jednotka a její celkováOrganizační formy (základem je tréninková jednotka a její celková organizace) organizace) Sociáln ě – interakční formy (hromadná, skupinová a individuální)Sociáln ě – interakční formy (hromadná, skupinová a individuální) Metodicko – organizační formy (pohybové hry, pr ů pravná cvičení, herní cvičení, pr ů pravné hry – viz. DIDAKTICKÉ FORMY VE WORDU)Metodicko – organizační formy (pohybové hry, pr ů pravná cvičení, herní cvičení, pr ů pravné hry – viz. DIDAKTICKÉ FORMY VE WORDU)

Komunikace trenéra s d ě tmi Komunikace trenéra s d ě tmi Komunikace s d ě tmi tohoto v ě ku je velice náročná. Jakýkoliv komentá ř, který chceme d ě tem vysv ě tlit musí být stručný, srozumitelný a hlavn ě jednoduchý. Nejlepší je názorn ě p ř edvést praktickou ukázku, než vše zdlouhav ě vysv ě tlovat a popisovat. Každá pohybová činnost by m ě la mít neustálý slovní doprovod, který by m ě l být povzbuzující a pozitivní. Výklad by m ě l být navíc krátký a výstižný. Základním stavebním kamenem komunikace s d ě tmi je dobré slovo a pochvala, protože tyto dv ě v ě ci jsou tím pravým podn ě tem, kterým si otevíráme srdce sv ěř enc ů.

P ř íprava TJ P ř íprava TJ P ř íprava je mnohdy zanedbávaná část tréninku. Ve fotbalové školičce je však nesmírn ě d ů ležitá. Každý trenér by m ě l mít na trénink písemnou p ř ípravu. Probíhá ve dvou částech: 1)Doma, kde si vše naplánujeme a teoreticky p ř ipravíme. 2)Druhá část probíhá v míst ě, kde bude trénink probíhat. Výb ě r obsahu TJ by m ě l bát v souladu s jejím cílem. Promyšlení organizace tréninkových cvičení a her, požadavky na materiální a personální zajišt ě ní. Promyšlení motivace hráč ů, navození atmosféry.

Skladba tréninkové jednotky ve fotbalové školičce Zahájení tréninku seznámení s obsahem a cíly TJ; organizační záležitosti, hodnocení utkání či p ř edcházející TJ ; navození pozitivní nálady, motivace d ě tí. 1)Úvodní část: 10 – 15 minut Obsahem je zah ř átí organismu, protažení a tzv. zapracování (u d ě tí by m ě lo být rozcvičení vždy s míčem – pohybová hra, vedení míče s úkoly apod.). 2) Hlavní část: 35 – 45 minut a)Za ř azujeme n ě které z t ě chto činností: k oordinační a rychlostn ě -koordinační cvičení – p ř ekážkové dráhy, „rychlé nohy“ apod.; n ácvik nových fotbalových technických dovedností – individuální herní činnosti

rozvoj rychlostních schopností – starty, sprinty apod.; rozvoj explozivní silové síly – tzv. „výbušná síla“ – opakované skoky, p ř eskoky apod. b) V další části mohou následovat tyto činnosti: ov ěř ování, zdokonalování již d ř íve naučených fotbalových dovedností – cvičení ve v ě tší složitosti, p ř edevším v podmínkách utkání – pr ů pravné hry; dále se rozvíjí vytrvalost a síla, ale ty ve fotbalové školičce neuplat ň ujeme. M ů žeme je však využít metodou p ř irozeného posilování a v p ř ípad ě vytrvalosti r ů zné herní formy. 3) Záv ě rečná část: 5 – 10 minut Za ř azujeme pohybovou činnost s relaxačními účinky (vyklusání) a také protahovací a kompenzační cvičení.

Zakončení tréninku ukončení TJ v p ř átelské atmosfé ř e; zhodnocení TJ, pozitiva, negativa; informace k p ř íští TJ nebo utkání; u d ě tí dohled na hygienu. Jedna TJ nem ů že obsahovat všechny v modelu nabízené pohybové činnosti, posloupnost činností by však m ě la být zachována. Konkrétní struktura TJ je závislá na cílech tréninku, tréninkovém období, v ě ku, úrovni trénujících, metodách, prost ř edcích i materiálním a personálním zajišt ě ní.

Zdroje: 1)BR Ů NA, V. a kol. Fotbalová školička, )PERIČ, T. Sportovní p ř íprava d ě tí, )VOTÍK, J. Fotbalová cvičení a hry, 2005

D Ě KUJI ZA POZORNOST D Ě KUJI ZA POZORNOST