V současném světě – 2 názory na svět

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Diversita lidské populace II
• Náboženství, náboženské složení
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Křesťanství.
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Petr Machala.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Náboženská literatura
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Islám Arabové.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
RISK Náboženství.
Islám, ropa, oblast napětí
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Vypracoval: Jakub Moravec
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Náboženství - opakování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Opakování - náboženství
Islámské umění.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Víc než 60% obyvatel světa žije v Asii Hustota obyvatel – nerovnoměrná  nejvíc Čína, Japonsko, údolí Gangy, ostrov Jáva  „mraveniště lidstva“  nejmíň.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
usazování hebrejsko – židovských
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování náboženství – opakovací kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Která náboženství znáš?
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Judaismus (židovství)
Náboženství a fanatismus
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

V současném světě – 2 názory na svět 1) ateistický – nevěří v nadpřirozeno 2) náboženský – víra v Boha a v nesmrtelnost duše Náboženství ovlivňuje chování a jednání lidí, jejich stravu, oblékání, kulturu, hudbu,postavení ve společnosti apod.

Světová náboženství Křesťanství Uctívání Ježíše Krista, Syna Božího Posvátná kniha – Bible Slaví vánoce, velikonoce,památka zesnulých Evropa, Amerika, Austrálie, Afrika na jih od Sahary,Asie Rozštěpení na 3 směry ( katolictví, pravoslaví – v a jv E, protestantismus-VB )

Islám Zakladatelem prorok Mohamed- šíří se ohněm a mečem Věří v jediného boha – Alláha – převtělení duše Kniha Korán Ramadán Nesmí jíst vepřové a pít alkohol Ženy podřadné postavení – Šaria – mravní kodex Svatá pouť Hadž – do Mekky Sunnité a šiité Fundamentalisté – důsledné dodržení koránu

Budhismus Vlastí je Indie – zakladatelem je Budha Klade důraz na toleranci a omezování vlastních potřeb a tužeb Nesmí jíst maso a pít alkohol V., jv.a j. Asie Podobné – konfuciánství – Čína mandala

Hinduismus Indové Dělí obyvatelstvo na kasty Víra v reirkarnaci Indie, Pakistán Nesmí jíst hovězí maso

Judaismus Židovské Víra v jednoho boha Kniha bilický Starý zákon Šabat Nesmí jíst vepřové maso Izrael

Sekty Pro některé typický fanatismus Jehovisté Poselství svatého grále Mormoni Satanisté

Přírodní náboženství Šamanismus Totenismus animismus