DOPRAVNÍ VÝCHOVA konkrétní změny v RVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Prezentace pro rodiče a uživatele Internetu © PaedDr. Miloslav Psota, 2012.
Nový školní rok začíná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Společná akce pro děti „Dopravní bezpečnost a výchova“
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Dopravní nehody dětí v roce 2013 a
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Pedagogika volného času (VČ)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 20 S PŘECHODEM DESÍTKY
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
Útvar sociální prevence - dětské dopravní hřiště
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Ondřej Valenta, DiS. Oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Národní strategie bezpečnosti silničního provozu – informace o plnění v roce 2010.
Bezpečnost silničního provozu v roce 2009 Tisková konference, 15. ledna 2010 ministr dopravy Gustav Slamečka.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 Evropská charta bezpečnosti silničního provozu a Svaz měst a obcí ČR XII. Sněm Svazu měst a obcí ČR Zlín, 26 a 27. května 2011 Vojtěch Mynář Předseda.
CZ.1.07/1.2.17/ Základní informace o projektu  Rozpočet projektu: ,- Kč (žádné spolufinancování)  Příjemce projektu: ZŠ a MŠ Brno,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
124.1 Dopravní výchova – dopravní prostředky, jedeme autem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv43/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
SLUŽBA PREVENCE KRIMINALITY A DOPRAVNÍ VÝCHOVY
Dětské dopravní hřiště Hustopeče, areál Lipová
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
PhDr. Matúš Šucha, Ph. D.Katedra psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Metodické doporučení k primární prevenci rizikového.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
Jednání řídícího výboru MAP Český Krumlov
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Stručná informace o plnění Národní strategie BESIP 2020
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
11 měsíců 2010 Statistika nehodovosti na pozemních komunikacích ČR
VY_32_INOVACE_43_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
Dětské dopravní hřiště Městské policie
VY_32_INOVACE_ PRV.1R.1B.18 Hádejte ovoce.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dopravní nehody pod vlivem alkoholu
Digitální učební materiál
Dětské dopravní hřiště Městské policie
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

DOPRAVNÍ VÝCHOVA konkrétní změny v RVP Mgr. Judita Stuchlíková MINISTERSTVO DOPRAVY - BESIP

DOPRAVNÍ VÝCHOVA Klíčový prvek v oblasti bezpečnosti silničního provozu Předávání potřebných teoretických znalostí a praktických dovedností dětem a mládeži Budování tzv. hodnotového systému – kvalitně pojatá DV ovlivňuje postoje všech budoucích účastníků silničního provozu, formuje také zásadní postoje nastupující generace v oblasti sociálních vztahů

KONCEPT DOPRAVNÍ VÝCHOVY – priority pro rok 2013 Snaha o koncepční pojetí výuky DV od MŠ, ZŠ (1. a 2. stupeň) – navzájem provázaný systém Příprava metodik + paralelně příprava podpůrných výukových materiálů Probíhající práce na koncepci výuky DV na 2. stupni ZŠ Střední školy – multimediální představení mířící na emoce studentů + řízené diskuse s mladými lidmi 15 – 24 let (zřetel na dlouhodobé socioekonomické a emocionální následky závažných dopravních nehod)

Zdroj: ETSC

Příčiny úmrtí dětí při dopravních nehodách R. 2012 – 14 usmrcených dětí, tj. o dvě děti více než v roce 2011 Z toho 6 dětí – chodci (+ 2 děti) a 8 dětí – spolujezdci v osobních automobilech (3 děti vzadu v dětské sedačce, 2 děti vpředu v dětské sedačce, 2 děti nepřipoutané a 1 dítě na zadní sedačce připoutané) Zdroj: www.policie.cz

Pomůcky pro výuku DV na ZŠ (1/2) www.ibesip.cz http://www.ibesip.cz/cz/dopravni-vychova Cíle, principy DV pro předškolní děti, žáky I. a II. stupně ZŠ a mládež Tematický plán dopravní výchovy Informace o dopravní soutěži mladých cyklistů Informace o dětských dopravních hřištích

Pomůcky pro výuku DV na ZŠ (2/2) http://www.ibesip.cz/cz/dopravni-vychova/zaci-zakladni-skoly Interaktivní testy (1. – 9. ročník ZŠ) Podklady pro výuku DV na ZŠ Výběr metod a forem práce Legislativní rámec – začlenění DV do současného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání Metodické a jiné materiály pro výuku DV (ke stažení, průběžně aktualizováno) Užitečné odkazy, doporučená literatura

Mgr. Judita Stuchlíková MINISTERSTVO DOPRAVY - BESIP Děkuji za pozornost Mgr. Judita Stuchlíková MINISTERSTVO DOPRAVY - BESIP judita.stuchlikova@mdcr.cz