AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín LIDSKÉ RASY 1 1.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
LIDSKÁ PLEMENA Mgr. Helena Tlapáková.
LIDSKÉ RASY.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Neživá příroda – Slunce
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Lidské rasy VY_52_INOVACE_05 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
vytvořený v projektu OP VK
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lidské rasy Název školy
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Státy a města a jejich symboly autor: Mgr. Jana Mikešová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_388_Výstupní zařízení PC AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lidské rasy.
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lidské rasy, národy, jazyky
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LIDSKÉ RASY.
Lidské rasy 1 Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
LIDSKÉ RASY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
LIDSKÉ RASY.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Lidské rasy
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_01
Tolerance k národnostním menšinám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Rasismus Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Základní škola, Hradec Králové
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rasy, národy a náboženství
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_07 TÉMA: PŘ – 8.A – Lidská plemena ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1616 1

Anotace Výuková prezentace je určena žákům 8.roč.ZŠ. Žáci na základě vyobrazení rozlišují 3 základní lidská plemena, určují charakteristiku těchto antropologií definovaných plemen, jsou poučeni o jejich společném historickém vývoji i o zneužití rasové teorie v 19., 20.století ale i v současnosti. Součástí prezentace jsou základní informace o značně opomíjeném českém antropologovi světového významu Aleši Hrdličkovi. Vzhledem k rapidně se zvyšující migraci zástupců různých plemen se žáci seznámí i s některými typy míšenců a jejich názvy. Získané poznatky si žáci ověří v závěrečném opakování, které je vyučujícím vedeno formou soutěže.

LIDSKÁ PLEMENA

mají společný historický vývoj, který vedl vlivem rozdílného životního prostředí u jednotlivých skupin k vytvoření shodných dědičně vázaných znaků (morfologické i fyziologické znaky) jednotlivá plemena se od sebe odlišují např. množstvím pigmentu v kůži (určuje barvu pleti a vlasů), tělesnými proporcemi, tvarem lebky, očí a nosu v současné době neexistuje žádná vědecká definice lidských ras, a to díky plynulé migraci populací

dříve uznávaná klasická rasová teorie byla v období 19. a počátku 20 dříve uznávaná klasická rasová teorie byla v období 19. a počátku 20. století zneužita nacistickou ideologií, dnes je naštěstí ve světě hlásání rasismu trestně stíháno z hlediska antropologie rozlišujeme 3 základní lidská plemena, která lze dále dělit na jednotlivé antropologické typy (např. u bílého plemene rozlišujeme tyto antropologické typy: alpinský, baltický, nordický, dinárský a mediteránní)

ALEŠ HRDLIČKA byl významný a celosvětově uznávaný český antropolog a lékař antropologii přispěl svou teorií o plemenném rozrůznění lidstva a teorií o jednotném původu a vývoji člověka Hrdličkovo muzeum člověka v Praze při Přírodovědecké fakultě UK obsahuje řadu exponátů z jeho vědeckých výprav, které dokumentují vývoj člověka * 30.3.1869 v Humpolci + 5.9.1943 ve Washingtonu, D.C.

ZÁKLADNÍ LIDSKÁ PLEMENA BÍLÉ (EUROPODNÍ) plemeno původem je z Evropy, západní Asie a severní Afriky kůže je světlá až tmavohnědá úzký až středně široký obličej s úzkým a výrazným nosem a bradou vlasy jsou mírně vlnité až kadeřavé, různé barvy a elipsovitého průřezu silně vyvinuté je ochlupení zvláště u mužů (mají vousy) toto plemeno postupně proniklo do všech světadílů

ŽLUTOHNĚDÉ (MONGOLOIDNÍ) plemeno kolébkou tohoto plemene je pravděpodobně Čína rozšířeno je v oblasti východní a jihovýchodní Asie, v severní a jižní Americe pleť je světlá, nažloutlá až snědá obličej je plochý a široký, s výraznými lícními kostmi a středně širokým nosem oči jsou tmavé, šikmé a úzké vlasy mají kruhovitý průřez, jsou rovné, černé nebo velmi tmavé dosahují malého vzrůstu a u mužů je slabé ochlupení v současnosti se jedná o nejpočetnější plemeno, z kterého během vývoje vznikli indiáni a Eskymáci

ČERNÉ (NEGROIDNÍ) plemeno pochází ze subsaharské (střední a jižní) Afriky, Austrálie a z některých částí Asie a přilehlých ostrovů kůže je tmavá v důsledku vyššího obsahu kožního pigmentu melaninu a obsahuje větší množství potních žláz široký obličej je doplněn masitými rty a plochým širokým nosem oči bývají kulaté a tmavě hnědé tmavé kudrnaté vlasy mají v průřezu tvar zploštěného oválu (někdy ledvinovitě promáčklý) není vyvinuto téměř žádné ochlupení a vousy toto plemeno bylo v době obchodu s otroky násilím rozšířeno po celém světě

Míšenci - příklady Mestici – bílé a žlutohnědé (indián) plemeno Mulati – bílé a černé plemeno Zambové – černé a žlutohnědé (indián) plemeno Malgaši – černé a žlutohnědé plemeno Kreolové – bílé a černé plemeno Kastico – mestic a bílé plemeno Kajot – mulat a mestic mestic zambo + mestic

Opakování Jak se jmenuje náš antropolog světového významu ? Jaká základní lidská plemena rozlišuje antropologie? K jakému plemeni náleží indiáni a Eskymáci? U kterého plemene je nejvyšší obsah melaninu v kůži?

Opakování - odpovědi Jak se jmenuje náš antropolog světového významu ? Aleš Hrdlička Jaká základní lidská plemena rozlišuje antropologie? Bílé, žlutohnědé, černé K jakému plemeni náleží indiáni a Eskymáci? Obě skupiny náleží k žlutohnědému U kterého plemene je nejvyšší obsah melaninu v kůži? U černého

Citace Soubor:RaceMugshots.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 11. 12. 2004, 13:55 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:RaceMugshots.jpg>. Soubor:Ales hrdlicka.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 15. 2. 2008, 14:47 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ales_hrdlicka.jpg>. Soubor:Eva Habermann.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 15. 7. 2008, 10:00 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eva_Habermann.jpg>. Fichier:QEQ2.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 4 novembre 2008 à 22:52 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:QEQ2.jpg>. Fichier:Guliskhan Nakhbayeva 2008a.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 29 avril 2009 à 13:14 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Guliskhan_Nakhbayeva_2008a.jpg>. File:Munakatatakurou.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 13:55, 24 April 2009 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Munakatatakurou.jpg>.

File:San lady botswana. jpg File:San lady botswana.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 14:35, 2 May 2007 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:San_lady_botswana.jpg>. Soubor:Kenyan man 2.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 29. 7. 2005, 18:03 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kenyan_man_2.jpg>. Index.php?title=Datei:Jose rizal 01.jpg&filetimestamp=20050816125336. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 13:53, 16. Aug. 2005 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Jose_rizal_01.jpg&filetimestamp=20050816125336>. Soubor:HugoChavez1824.jpeg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 5. 8. 2005, 16:33 [cit. 2011-11-13]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HugoChavez1824.jpeg>.