Co evropany rozděluje a co spojuje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
Jádrové a periferní oblasti
Projekt „ Státy Evropy - EU“
STRUKTURA OBYVATELSTVA
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
CO EVROPANY SPOJUJE A ROZDĚLUJE
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 680 mil. (2002)
ZÁPADNÍ EVROPA.
Střední ř Evropa.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sídla.
OBYVATELSTVO A OSÍDLENÍ EVROPY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Evropa obyvatelstvo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Vývoj hospodářství 18.st. průmyslová revoluce- Anglie → ZE vůdčí postavení v hospodářství, politice i kultuře až do poloviny 20.st. 2. sv. válka→ zásadní.
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
Makroekonomie a hospodářství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Region Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
EVROPA Martin VRZALA.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
- Socioekonomická sféra -
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Německo Jan Dušek.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
STŘEDNÍ EVROPA částečně problematické vymezení nejedná se o „fyzické uskupení“ spíše SYMBOL SJEDNOCENÍ označení upadá v době Studené války v současnosti.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Obyvatelstvo ČR B. Hofmanová. Vývoj osídlení v nížinách, teplých oblastech, podél toků, s dostatkem obživy, na cestách -od 6. st. Slované -13. st. německá.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Nejlidnatější světadíl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Střední Evropa.
Západní Evropa.
Obecná charakteristika kontinentu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Co evropany rozděluje a co spojuje Které přírodní podmínky považuješ za vhodné? Podívej se na obrázky a uveď typy krajin, které se v Evropě vyskytují. Ukaž na mapě oblasti jejich rozšíření.

Společné znaky příznivé přírodní podmínky NS částečně již vyčerpány populace – nízká porodnost, vysoká střední délka života, nízká kojenecká úmrtnost, vysoká životní úroveň 60% obyv. ve službách, vyspělý průmysl, intenzivní zemědělství, vysoce funkční doprava společné historické kulturní kořeny a tradice  

Rozdílné znaky kulturní odlišnosti (jazyky, národnosti, náboženství) ekonomická úroveň klesá od západu k východu

Modrý banán = Hlavní evropská rozvojová osa začíná ve střední Anglii, prochází Nizozemím a Belgií, dotýká se severní Francie, postupuje podél Rýna(včetně Porúří) do Švýcarska dále směřuje do severní Itálie největších koncentrace obyvatelstva, finančních prostředků a průmyslu v Evropě   Modrý banán = Hlavní evropská rozvojová osa