Vytvořil: Michal Mikula

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Od druhé republiky k protektorátu
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
České země a Slovensko za 2. světové války
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Protektorát Čechy a Morava 5.ročník
Protektorát Čechy a Morava
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
Druhá světová válka.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Život a smrt v okupované Evropě
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Protektorát Čechy a Morava I.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
Slovensko Slovenské národní povstání Osvobození republiky
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Heydrichiáda Petr Machala.
III/2 XVI.1. 9.B
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu.
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_234_PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – 2. ČÁST Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protektorát Čechy a Morava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
Protektorát Čechy a Morava
Druhá republika.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_19
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Válka u nás 1. část.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
ATENTÁT NA HEYDRICHA.
Transkript prezentace:

Vytvořil: Michal Mikula Čechy za 2.světové války Vytvořil: Michal Mikula

Konec druhé republiky a následná okupace Příčiny: Mnichovský diktát Ztráta pohraničí hospodářský pokles Důsledky: Demise Edvarda Beneše

Vznik národní jednoty – R. Beran Prezidentem se stává Emil Hácha 14.3. 1939 vyhlášení Slovenského štátu - J. Tiso, Hlinkova garda 15.3. 1939 okupace českých zemí Německem vyhlášen protektorát ČECHY A MORAVA hospodářská i politická závislost na Německu Znak Hlinkovy kardy Rudolf Beran Emil Hácha

Adolf Hitler v Praze

Život v protektorátu Řízené válečné hospodářství Vznik přídělového systému na potraviny Náhražky potravin (margarín, melta) Germanizace českého obyvatelstva Perzekuce romů a židů Vznik ghetta v Terezíně Gestapo – tajná německá policie Zákaz politických stran Kontrola tisku a rozhlasu – cenzura Vznik odbojových skupin Lístek na mléko

Odboj v Čechách Domácí odbojové organizace: Věrni zůstaneme, ÚVOD, Obrana národa Jedinci - sabotáže (výroba,doprava) špionáž pro Spojence ukrývání osob partyzáni Zahraniční – 1) Londýn – demokratický proud E. Beneš 2)Moskva – Komunistický – K.Gottwald 3) Armáda -1. čs. prapor (Heliodor Píka, Ludvík Svoboda) boje o Sokolovo, účast při osvobození ČSR

Ludvík Svoboda Tvůrce a velitel 1. čs. praporu v SSSR Ludvík Svoboda Tvůrce a velitel 1. čs. praporu v SSSR. Proti jeho vzniku protestoval K. Gottwald. Svoboda prosadil také karpatskou operaci, který měla pomoci slovenskému povstání. Měl velet armádě osvobozující ČSR. Stalin měl jiné plány a exilová vláda v Londýně Svobodu nepodpořila. Heliodor Píka Dostal mnoho Čechů ze sovětských táborů a zapojil do 1. čs. praporu. Dozvěděl se tak o Katyni i o systému gulagů. Po komunistickém puči r. 1948 byl popraven.

Klement Gottwald Přesto, že komunisté bojkotovali odboj do r. 1941, byli po válce Stalin a komunisté chápáni jako největší bojovníci proti Hitlerovi. Gottwald dotlačí Beneše kam chce: po válce bude ČSR komunistické a Gottwald bude předseda vlády.

HEYDRICHIÁDA R. Heydrich protektorem v Praze - "cukr a bič" potlačení odboje: stanné právo a stanné soudy Parašutisté z Anglie (Kubiš, Gabčík) 27.5.1942 ATENTÁT NA HEYDRICHA K.H.Frank: obnova stanného práva popravy za "schvalování atentátu" - udavači vypálení Lidic a Ležáků

Osvobození Československa okupace Slovenska německým vojskem Slovenské národní povstání (podzim 1944) partyzánský boj x Hlinkova garda, wehrmacht postup sovětské Rudé armády z východu bitva v Dukelském průsmyku Pražské povstání 5. - 9. května 1945 boj o Československý rozhlas barikády, ostřelování Prahy pomoc vlasovců 8.5. kapitulace a odchod Němců 9.5. příjezd Rudé armády