Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 17.
Zákon zachování energie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 17.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Archimedův zákon Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Hydromechanika.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 10.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 11.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 20.
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07

© Petr Špína, 2012 VY_32_INOVACE_D2 – 07 Samostudium: Archimédův zákon 1

Problém kamene: Do bazénu s vodou spadl kámen o hmotnosti 4,5 kg a objemu 2 litry. Je možné kámen nadzvednout pomocí provázku, který „na suchu“ udrží zátěž 3 kg?

Na kámen působí 2 síly: ? Archimédův zákon Které? tíhová síla vztlaková síla tíhová a vztlaková. její velikost popisuje: ? F 1 = m∙g

Tíha kamene činí: ? 45 NPíšeme F 1 = 45 N. Objem vody vytlačené kamenem: ? 2 litry Hmotnost vytlačené vody činí: ? 2 kg

Tíha vytlačené vody: ? 20 NPíšeme F 2 = 20 N. Vztlaková síla má velikost: ? 20 NPíšeme F 2 = 20 N. Rozdíl mezi tíhou a vztlakovou F: ? 25 N

Síla 25 N představuje tíhu tělesa o hmotnosti: ? Odpověď 2,5 kg Ano, provázek o „suché“ nosnosti 3 kg umožňuje kámen nadzvednout.

Zvolte si úlohu k procvičení: 123 Všechno dobře? Tak už to umíš Gratuluji! Nějaké chyby? Nevadí, zkus to ještě jednou promyslet.

Úloha 1: Do rybníčku Brčálník spadl kámen o hmotnosti 6 kg a objemu 2,5 kg, který zablokoval stavidlo. Podaří se kámen nadzvednout Rákosníčkovi, který na suchu uzvedne 3 kg? Volba úlohy Ne, „přebývá“ 0,5 kg. Odpověď

Úloha 2: Jakub hodil do vody těžký kámen, k němuž přivázal provázkem míč o objemu 2,5 litru a hmotnosti 0,8 kg. Jak velká síla napíná provázek, který brání míči vyplout na hladinu? Volba úlohy 17 N (odpovídá tíze závaží 1,7 kg). Odpověď

Úloha 3: Klára si do maminky půjčila jedno slepičí vejce a změřila jeho objem (68 mililitrů) a hmotnost (71 gramů). Pak vejce hodila do hrnce s vodou. Jakou silou vejce tlačí na dno hrnce? Volba úlohy 0,03 N (odpovídá tíze 3 gramů). Odpověď

Zdroje: [cit ] pod licencí Creative Commons na www: Archimedes.png [cit ] pod licencí A-Z slovník na www:

Archimédův zákon: (jedna z formulací) Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené. Objem V ZpětAnimace