IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Novák Petr
Školení počítače Excel
TABULKOVÉ PROCESORY.
Pro Nekonečno – RC Palouček
IT začátečníci - Word Modul 3.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
MS EXCEL Chybové hodnoty
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Tabulkové kalkulátory
TEXTOVÝ EDITOR.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Formátování tabulek n postupné formátování tabulek n automatické formátování tabulek Vypracovala: Veronika Nováková, 4. B 2.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Power Point– popis prostředí
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
WORD - Tabulky 2. března 2013VY_32_INOVACE_080115_Word_Tabulky_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
MS EXCEL Charakteristika
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL

Začínáme s MS Excel MS Excel 2003 tabulkový program, který vám umožní zaznamenat, analyzovat a prezentovat informace založené na číselných hodnotách

Spuštění MS Excel Programové okno

Spuštění MS Excel Po spuštění se objeví okno s otevřeným prázdným sešitem připraveným k práci Průsečík sloupce a řádku vytváří buňku přičemž každá buňka má jedinečnou adresu danou právě písmenem sloupce a číslem řádku

Popis programového okna Excelu Pole názvů Aktivní buňka Řádek vzorců Pracovní plocha List sešitu Stavový řádek

Popis programového okna Excelu Pole názvů obsahuje adresu právě aktivní buňky nebo oblasti buněk Aktivní buňka je vybraná buňka se kterou můžete pracovat, tzn. zadávat do ní údaje V řádku vzorců se zobrazují data zapsaná v aktivní buňce Sešit obsahuje listy, které lze přejmenovat z důvodu lepší orientace v obsahu listu Stavový řádek zobrazuje informace o vybraných příkazech nebo procedurách

Pohyb a rozsah pracovní plochy Po sešitu nebo listech se můžete pohybovat pomocí klávesnice nebo myši. Použití myši pro pohyb mezi buňkami je mnohem vhodnější. Použití různých klávesových kombinací je vhodnější pro rychlé pokrytí velké plochy. Není žádný zaručený způsob, ale každá z metod má svá pro i proti Rozsah pracovní plochy je dostatečně veliký i pro rozsáhlé seznamy a tabulky. Pro ilustraci – jde o rastr buněk o velkosti A1 : IV65536.

Klávesy pro přesuny v sešitu (listu) Přesuny v sešitu Excel Klávesy pro přesuny v sešitu (listu) Šipka vlevo Skok o buňku doleva Šipka vpravo Skok o buňku doprava Šipka nahoru Skok o buňku nahoru Šipka dolů Skok o buňku dolů Tab Skok o buňku doprava Shift+Tab Skok o buňku doleva PageUp Přesun o obrazovku nahoru PageDown Přesun o obrazovku dolů End+šipka Skok na poslední buňku ve směru šipky Home Skok na sloupec A v aktuálním řádku Ctrl+Home Přesun na buňku A1 Enter Skok o buňku dolů Svislá / vodorovná rolovací lišta Posun obsahu obrazovky ve zvoleném směru Rolovací tlačítka listů Přesun po listech sešitu

Zadávání obsahu buněk Tři základní typy vkládaných údajů Označení – je text zadaný do buňky, který popisuje data v sešitu pro jejich pochopení Hodnota – je číslo, které zadáte do buňky Vzorce – jsou nutné pro provedení výpočtu, obsahují odkazy na buňky, hodnoty a aritmetické operátory, výsledek vzorce se objeví v buňce, ve které je zadaný Když změníte data v tabulce nebo zkopírujete vzorec do jiné buňky, Excel automaticky přizpůsobí odkazy na buňky ve vzorci a vrátí správný výsledek

Vkládání dat Údaje se vkládají jen do aktivní buňky Označení mění sešit plný čísel na smysluplnou zprávu. Použijte označení pro popis dat ve sloupcích a řádcích Hodnoty můžete zadat jako celá čísla, desetinná čísla, procenta, datum nebo čas. Po zadání datumu nebo času, je Excel automaticky rozpozná a změní jejich formát Vzorce počítají hodnoty pro získání výsledku. Pro tvorbu vzorců se v Excelu používají hodnoty, aritmetické operátory a odkazy na buňky Vzorec Excelu vždy začíná znakem přiřazení (=)

Oprava dat Je třeba počítat s tím, že budete muset provádět určité změny v pořízených datech jako např. opravit chyby nebo přidat nové informace. Opravy se provádějí velmi jednoduše dvěma způsoby: 1) úprava v řádku vzorců - na buňce, kterou chcete upravit stisknete klávesu F2, klikněte myší do řádku vzorců, upravíte obsah buňky podle vašich představ, pak stiskněte Enter 2) úprava přímo v aktivní buňce – na buňce, kterou chcete upravit stiskněte klávesu F2 a můžete začít upravovat obsah buňky, pak stiskněte Enter

Pracovní list Excelu Soubor, se kterým v Excelu pracujeme se nazývá sešit Sešit se skládá z několika listů, z nichž každý má své jméno na záložce Standardně se sešit otevírá s názvem Sešit1 a listy automaticky pojmenovanými List1, List2 a List3 Změnu jména listu lze provést dvojklikem na jméně listu a následným přepsáním

Práce s listy Vložení Odstranění Přesun Kopírování nabídka „Vložit“, položka „List“ Odstranění Nabídka „Úpravy“, položka „Odstranit list“ Přesun Nabídka „Úpravy“, položka „Přesunout nebo zkopírovat list“ Kopírování Všechny tyto kroky lze provádět také z kontextového menu každého listu

Práce s buňkami Aktivní buňka Výběr řádku nebo sloupce Orámovaná silným rámečkem Výběr řádku nebo sloupce Myší kliknout na záhlaví řádku/sloupce Výběr oblasti buněk souvisle označená skupina buněk pomocí myši nebo klávesnice

Práce s buňkami Vložení řádku/sloupce Odstranění řádku/sloupce Nabídka „Vložit“/„Řádek“ nebo „Sloupec“ Odstranění řádku/sloupce Vybrat řádek nebo sloupec Nabídka „Úpravy“/„Odstranit“ Změna šířky sloupce a výšky řádku Nabídka „Formát“/„Sloupec“/„Šířka“ Nabídka „Formát“/„Řádek“/„Výška“ Všechny tyto kroky lze provádět také z kontextového menu

Práce s buňkami Editace v buňce Vymazání obsahu buňky Kopírování CTRL+C a CTRL+V Přesouvání CTRL+X a CTRL+V Vyhledávání obsahu buňky Nabídka „Úpravy“/„Najít“ CTRL+F

Vzorce a funkce Vzorec vždy začíná znakem přiřazení (=) Vzorce obsahující více než jeden aritmetický operátor používají prioritu vyhodnocování v tomto pořadí: umocňování, násobení a dělení, sčítání a odčítání. Pro změnu pořadí vyhodnocování používejte ve vzorci závorky. Příklad: 5 + 2 * 3 = 11 (5 + 2) * 3 = 21

Vzorce a funkce Relativní odkaz (např.: D5) Umožňuje automatické úpravy vzorců v případě zkopírování Absolutní odkaz (např.: D$5$) Odkaz na zčásti nebo zcela ukotvenou buňku Automatické úpravy se neprovádějí Funkce Matematické, statistické, logické ...

Formátování Velikost a typ písma Barva obsahu buňky a pozadí Zarovnání obsahu buňky Přizpůsobení buňky obsahu Ohraničení buňky/oblasti Desetinná místa, měna, procenta Formát datumu

Grafy Grafická prezentace uložených číselných informací Zvýraznění a lepší pochopení dat v tabulkách

Grafy Nabídka „Vložit“/„Graf“ Excel zjednodušuje proces vytváření grafu pomocí Průvodce grafem Sada dialogů vedoucí přes všechny kroky nezbytné pro vytvoření účinného grafu. Je nejjednodušší cesta k získání grafu. Ve čtyřech krocích provede tvorbou grafu od výběru typu grafu, přes kontrolu výběru oblasti dat a možnosti grafu (názvy os, popisky, legenda, popisky dat…) až po volbu umístění grafu (jako samostatný objekt v listu nebo jako nový list v sešitu).

Grafy Krok 1 Výběr typu grafu

Grafy Krok 2 Zdrojová data a jejich orientace

Grafy Krok 3 Možnosti grafu

Grafy Krok 4 Umístění grafu

Tisk Přímý tisk bez úprav vzhledu Úprava vzhledu Výběr příslušné tiskárny a potvrzení „OK“ Úprava vzhledu tlačítko „Náhled“

Úprava vzhledu Tlačítko „Vzhled...“ v tiskovém náhledu

Pokračování příště...