Stav životního prostředí, člověk a biosféra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Enviromentální výchova.
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Teorie o vzniku života na Zemi
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT
Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Registrační číslo projektu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Eviromentální výchova.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ. Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Registrační číslo projektu:
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ochrana přírody ČR.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Střední průmyslová škola Zlín
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Soustava pohybová - svalstvo
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Mnohobuněčné organismy
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana krajiny a přírody ČR
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

Stav životního prostředí, člověk a biosféra Autorem všech materiálů, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Hana Žídková, ZŠ a MŠ Ostrava – Jih, Horymírova 100, příspěvková organizace.

Základní pojmy znečištění ozónová díra skleníkový jev kyselý déšť teplotní inverze emise imise smog eutrofizace globální problémy biosféry zákon o životním prostředí Červená kniha národní parky chráněné krajinné oblasti národní přírodní rezervace národní přírodní památky přírodní rezervace přírodní památky biosférické rezervace

Stav životního porstředí člověk svým chováním životní prostředí poškozuje znečištění různých složek ŽP hluk – jeden z faktorů fyzikálního znečištění, vyvolává nervové podráždění, to vede k nesoustředěnosti, nervozitě, únavě a stresu

Znečišťování ovzduší poškozování ozónové vrstvy (ozónová díra)v důsledku různých plynů, např. freonů (sloučeniny Cl a F, používají se do sprejů a klimatizací) → více UV záření obrázek 1

stoupá množství CO2 v důsledku spalování fosilních paliv → snížení úniku tepla ze Země do vesmíru (skleníkový jev)  oteplování Země různé látky v ovzduší: SO2, NOx → kyselý déšť, nespálené uhlovodíky z výfukových plynů, amoniak, prach… (SO2 vzniká hlavně spalováním hnědého uhlí) obrázek 3 obrázek 2

emise = škodlivina uniklá ze zdroje teplotní inverze – v určité výšce nad povrchem začne teplota s výškou stoupat → znemožnění vzdušného proudění → horší rozptyl nečistot emise = škodlivina uniklá ze zdroje imise = škodlivina přenesená dále od místa vzniku z emisí vzniká fotochemický smog → vyšší koncentrace přízemního ozónu (jedovatý pro rostliny i živočichy) obrázek 4 obrázek 5

Znečišťování vody ubývá zdrojů pitné vody moře a oceány v důsledku ropných produktů (zamezení přístupu kyslíku k vodní hladině) obrázek 6

zemědělskou činností – hlavně dusičnany, eutrofizace = nárůst organické hmoty ve vodě (řasy a sinice), po vyčerpání živin její odumírání → nedostatek kyslíku ve vodě odpadní vody – jeden z ekologických způsobů čištění jsou kořenové čistírny obrázek 8 obrázek 7

Člověk a biosféra

Globální problémy biosféry násilí přelidnění potravinový problém ochrana zdraví chudoba zachování druhové rozmanitosti v přírodě úbytek pralesů, nárůst pouští hospodaření s vodou ubývání půdy znečištění atmosféry, klimatické změny špatné hospodaření s přírodními zdroji odpady

Ochrana přírody zákon 114 z roku 1992 nejohroženější druhy jsou zapsány v Červené knize mezinárodní úmluvy (např. CITES – zákaz obchodu s ohroženými druhy) logo CITES 1, 2

Národní parky (NP) Krkonošský NP NP Podyjí NP Šumava NP České Švýcarsko obrázek 9

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) u nás nejblíže: Poodří Beskydy Bílé Karpaty Jeseníky Litovelské Pomoraví Moravský kras obrázek 10

Národní přírodní rezervace (NPR) zřizuje je Ministerstvo životního prostředí NPR Polanská niva obrázek 11

Národní přírodní památky (NPP) také zřizována MŽP NPP Landek obrázek 12

Přírodní rezervace (PR) zřizuje je správa CHKO PR Polanský les PR Rezavka PR rybník Štěpán obrázek13

Přírodní památky (PP) zřizuje správa CHKO PP lesní rezervace Turkov obrázek 14

Biosférické rezervace zvláštní kategorie vyhlašuje UNESCO světově unikátní území Třeboňsko – naše první biosférická rezervace obrázek 15

OPAKOVÁNÍ člověk poškozuje různé složky ŽP hluk –fyzikální znečištění → nervozita, únava, stres ovzduší: ozónová díra - různé plyny, např. freonů (sloučeniny Cl a F) skleníkový jev - spalováním více CO2  snížení úniku tepla ze Země - oteplování Země, SO2, NOx → kyselý déšť, nespálené uhlovodíky z výfukových plynů, amoniak, prach teplotní inverze – v určité výšce nad povrchem teplota s výškou stoupá → znemožnění vzdušného proudění → smog emise = škodlivina uniklá ze zdroje imise = škodlivina přenesená dále od místa vzniku z emisí - fotochemický smog → vyšší koncentrace přízemního ozónu voda: ubývá zdrojů pitné vody ropné produkty - zamezení přístupu kyslíku k hladině v mořích a oceánech zemědělská činnost – hlavně dusičnany, eutrofizace = nárůst a odumírání organické hmoty ve vodě → nedostatek kyslíku ve vodě odpadní vody – příklad ekologického čištění - kořenové čistírny

gobální problémy biosféry: násilí přelidnění potravinový problém ochrana zdraví chudoba zachování druhové rozmanitosti v přírodě úbytek pralesů, nárůst pouští hospodaření s vodou ubývání půdy znečištění atmosféry, klimatické změny špatné hospodaření s přírodními zdroji odpady ochrana přírody - zákon 114 z roku 1992, Červená kniha ohrožených druhů, mezinárodní úmluvy (např. CITES – zákaz obchodu s ohroženými druhy) Národní parky (Krkonošský NP) Chráněné krajinné oblasti (Poodří) Národní přírodní rezervace (NPR Polanská niva) Národní přírodní památky (NPP Landek) Přírodní rezervace (PR Rezavka) Přírodní památky (PP lesní rezervace Turkov) Biosférické rezervace -vyhlašuje UNESCO(Třeboňsko)

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; MARTINEC, Zdeněk; VÍTEK, Jan. Přírodopis 4 : pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 2. vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2004. 88 s. ISBN 80-7235-261-X. [2011-15-11] ČERVINKA, Pavel, et al. Ekologie a životní prostředí : učebnice pro střední odborné školy a učiliště. 1. vydání. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, 2005. 120 s. ISBN 80-86034-63-1. [2011-15-11] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-15-11] jsou dostupné pod licencí Creative Commons – – na http://www.wikimedia.org . obr. 1 – ozónová díra http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Largest_ever_Ozone_hole_sept2000.jpg/600px-Largest_ever_Ozone_hole_sept2000.jpg obr. 2 – skleníkový efekt - schémahttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Schema_sklenikovy_efekt.gif obr. 3 – kyselý déšť – schéma http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Origins.gif obr. 4 – teplotní inverze http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/SmokeCeilingInLochcarron.jpg/800px-SmokeCeilingInLochcarron.jpg obr. 5 – zdroje emisí http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/AlfedPalmersmokestacks.jpg/775px-AlfedPalmersmokestacks.jpg

obr. 6 – ropná skvrna http://upload. wikimedia obr. 7 – eutrofizace vody – schéma http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Scheme_eutrophication_cs.svg/800px-Scheme_eutrophication_cs.svg.png obr. 8 – kořenová čistírna vod http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Sewage_Treatment_Plant_-_geograph.org.uk_-_62980.jpg obr. 9 – Krkonošský národní park http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Krkono%C5%A1e_%2818%29.jpg/800px-Krkono%C5%A1e_%2818%29.jpg obr. 10 – Poodří http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Ostrava%2C_Pood%C5%99%C3%AD%2C_meandry_Odry.JPG/753px-Ostrava%2C_Pood%C5%99%C3%AD%2C_meandry_Odry.JPG obr. 11 – Polanská niva http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/Polansk%C3%A1_niva%2C_les_%281%29.JPG/800px-Polansk%C3%A1_niva%2C_les_%281%29.JPG obr. 12 – Landek http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Hmostrava.jpg/800px-Hmostrava.jpg obr. 13 – Rezavka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Rezavka_11.jpg/800px-Rezavka_11.jpg obr. 14 – Turkov http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/Turkov.jpeg/450px-Turkov.jpeg obr. 15 – Třeboňsko http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Ro%C5%BEmberk.jpg/800px-Ro%C5%BEmberk.jpg