Sloveso "to HAVE".

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Present Simple and Continuous
Advertisements

Kdo to udělal? Who did it?. Proč to udělal? Why did he do it?
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace  Název projektu ◦ Zkvalitnění.
Present perfect tense Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ08 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Přítomný čas průběhový
Budoucí čas „to be going to“
CAN/ CAN´T VY_22_ZAZNAM_ Aj.I. 5.B .32. CAN,CAN´T
CAN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Svatava Mazurová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Sloveso „to have got“ 5.ročník (k učebnici Projekt 1)
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
2.1 School Practise „have got“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
sloveso MÍT VY_22_INOVACE_55
Unit One TO BE To Have. To Be / být  I am  You are  He, she,it is  We are  You are  They are  Já jsem  Ty jsi  On, ona,ono je  My jsme  Vy.
To have got affirmative - question and short answer Aj pro 4.-5.r. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela Ondrisová.
Unit 4 Infinitiv Příslovečné určení místa a času What ´s the time? Číslovky násobné - ingový tvar.
Čtěte a přeložte: Mother is at home. Matka je doma.
Sloveso "to BE".
Píseň “ABC” Reakce?. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Pro své milé žáky vytvořila Kateřina Brandejsová
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_61 NázevSloveso být – to be Téma hodinyKladné a záporné tvary slovesa to.
Škola1. ZŠ T.G.Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová Číslo VY_32_INOVACE_62 Název Sloveso být – to be Téma hodiny Záporné tvary slovesa „být“ Předmět.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Anglický jazyk 6-8 Název Sloveso.
? PRESENT SIMPLE OR PRESENT CONTINUOUS. PRESENT SIMPLE PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ We read a lot. We read every day. We usually read books of fiction. Our friend,
A Dog‘s Life in Winter Prague
There is….. There are….
VY_22_ZAZNAM_ Aj.I. 5.B.33. Přítomný průběhový čas.
Přítomné časy, budoucí – will, minulý čas prostý - 6. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Předpřítomný čas Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ondřej Hoberla. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:6.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Cvičení 2: Přítomný čas průběhový (Vyber správnou možnost)
Present Continuous question
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_80 NázevPast continuous Téma hodinyMinulé časy PředmětAnglický jazyk Ročník/y/7.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_70 NázevPresent continuous Téma hodinyKladné a záporné tvary přítomného.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Anglický jazyk – gramatika, slovní zásoba Číslo materiálu: EU Název: Present simple Autor: Mgr.
Modal Verbs = způsobová slovesa.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_AJ1G Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
35.1 Question tags (Tázací dovětky)
Číslo: VY_32_INOVACE_15_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: UNIT 1.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_AJ1G Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Past tense TO BE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Svatava Mazurová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Future Simple Tense Budoucí čas prostý. vyjádření budoucnosti vyjádření nabídky Vyjádření rozhodnutí Tomorrow, the day after tomorrow, in the future,
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_AJ1G Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Budoucí čas prostý autor: Petr Baťa.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present simple – Wh- questions.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině To be going to VY_22_INOVACE_30 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_271_AJ6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Anglický.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_16_TO BE PREZENTACE
PRESENT, PAST AND FUTURE FORM Have to. Have to - must I must go to school. - I have to go to school. Musím jít do školy. Must – vnitřní přesvědčení Have.
USED TO Vazba, kterou používáme, když chceme říci, že něco nějak bývalo. Teď je to však jinak. Často pokud porovnáváme minulost se současností. Např.
 Hra je určená pro dvě družstva nebo dva žáky – žluté x zelené  Po kliknutí na tlačítko s číslicí se zobrazí otázka, s otázkou se zároveň zobrazí napovídající.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present simple – Yes/No questions.
Kdy jsou Velikonoce? Kdy jsou Vánoce? Kdy je Nový rok? Kdy je Silvestr? Kdy je svatý Valentýn? Kdy je Halloween? Kdy je Díkůvzdání? Kdy je Den matek? Kdy.
Present Simple Přítomný čas prostý. Použití Děje obvyklé nebo pravidelně se opakující I go to bed at 10. Trvalé pravdy, tvrzení, kt. mají obecnou platnost.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_68 NázevPresent simple - negative Téma hodinyČinnosti doma i ve škole PředmětAnglický.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba Look VY_22_INOVACE_17 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Sloveso „být“ v záporu a otázce, otázky Yes/No
Záporné otázky.
Have got Autorka: Mgr. Bohumila Navrátilová Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM.
Transkript prezentace:

Sloveso "to HAVE"

ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE" ve všech ostatních osobách je HAVE. Časování slovesa „TO HAVE“ je o něco jednodušší než časování slovesa „TO BE“, protože má jen dva tvary. Ve 3.osobě j.č. je tvar HAS, ve všech ostatních osobách je HAVE. V hovorové britské angličtině může v oznamovací kladné větě za tvarem HAS / HAVE stát GOT (do češtiny se nepřekládá), v americké angličtině se got neužívá. Tvoříme-li otázku jednoduše inverzí a zápor přidáním NOT (viz dále), GOT se musí použít !!! (Americká angličtina tvoří otázku a zápor jinak.)

Celé časování (konjungace) tedy vypadá: I you he she it we they have (got) has (got) have (got)

I you ´ve got he she it we ´s got they ´ve got Pro hovorovou angličtinu jsou typické stažené tvary: I you he she it we they ´ve got ´s got ´ve got

have not got has not got have not got Zápor se tvoří přidáním „ not “ : I you he she it we they have not got has not got have not got

´ve not got ´s not got ´ve not got V záporu můžeme stahovat dvojím způsobem: a) I you he she it we they ´ve not got ´s not got ´ve not got

haven´t got hasn´t got haven´t got b) I you he she it we they haven´t got hasn´t got haven´t got

you 1 have2 not got  1 ) you´ve not got  2) you haven't got Jak je patrné z tabulek, ke stažení dochází jen na jednom místě, tzn. buď mezi podmětem a slovesem (1) nebo mezi slovesem a NOT (2). you 1 have2 not got  1 ) you´ve not got  2) you haven't got he 1 has 2 not got  1) he's not got  2) he hasn't got Pozn.: v záporu je VŽDY částice GOT, v plných i stažených tvarech

OTÁZKU tvoříme INVERZÍ, tj. změnou pořadí slovesa a podmětu: you he she it we they have got ? ? has got have got ?

Sloveso „TO HAVE“ - krátké odpovědi: V angličtině se neodpovídá na zjišťovací otázky pouhým YES nebo NO, ale užívá se tzv. KRÁTKÝCH ODPOVĚDÍ, které se skládají ze zájmenného podmětu a slovesa: Has your father got a car? - Yes, he has. x No, he hasn't. Have they got a dog ? - Yes, they have. x No, they haven't. Have you got homework? - Yes, I have. x No, I haven´t. Jak je patrné z příkladů, v krátké kladné odpovědi je vždy plný tvar, v krátké záporné odpovědi je naopak tvar stažený = krátký (vyslovují se tedy vždy tři slabiky).

ZÁPORNÁ OTÁZKA kombinuje oba principy, tedy INVERZI a NOT: you he she it we they have not got ? has not got ? ? have not got

Jednodušší je použít stažené tvary HAVEN´T a HASN´T: I you he she it we they haven´t got ? hasn´t got ? ? haven´t got

Situaci přehledně zachycují následující tabulky :

ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE" KLAD plný tvar stažený tvar I have you have he has she has it has we have they have (got) I ´ve got you´ve got he´s got she´s got it´s got we´ve got they´ve got

ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE" ZÁPOR plný tvar stažený tvar I have you have he has she has it has we have they have not got I ´ve you´ve he´s she´s it´s we´ve they´ve not got

ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE" ZÁPOR plný tvar stažený tvar I have not got you have not got he has not got she has not got it has not got we have not got they have not got I´ve not got you´ve not got he´s not got she´s not got it´s not got we´ve not got they´ve not got I haven´t got you haven´t got he hasn´t got she hasn´t got it hasn´t got we haven´t got they haven´t got

ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE" KLAD ZÁPOR plný tvar stažený tvar plný tvar stažený tvar stažený tvar I have (got) you have (got) he has (got) she has (got) it has (got) we have (got) they have (got) I´ve got you´ve got he´s got she´s got it´s got we´ve got they´ve got I have not got you have not got he has not got she has not got it has not got we have not got they have not got I´ve not got you´ve not got he´s not got she´s not got it´s not got we´ve not got they´ve not got I haven´t got you haven´t got he hasn´t got she hasn´t got it hasn´t got we haven´t got they haven´t got

SLOVESO "TO HAVE„ - OTÁZKY OTÁZKU tvoříme INVERZÍ, tj. změnou pořadí slovesa a podmětu: I have you have he has she has it has we have they have have I got ? have you got ? has he got ? has she got ? has it got ? have we got ? have you got ? have they got ?

SLOVESO "TO HAVE„ - ZÁPORNÉ OTÁZKY ZÁPORNÁ OTÁZKA kombinuje oba principy, tedy INVERZI a NOT: have I not got ? have you not got ? has he not got ? has she not got ? has it not got ? have we not got ? have you not got? have they not got ? haven´t I got ? haven´t you got ? hasn´t he got ? hasn´t she got ? hasn´t it got ? haven´t we got ? haven´t they got ? NEBO

PŘELOŽTE: Mám psa a kočku. Mají nové auto. Máte dceru nebo syna? Máš anglické knížky? Nemám nový klobouk. Brownovi nemají děti. Nemám deštník. Máš přátele v Londýně? Nemáme dnes úkol. Mám mnoho přátel. I HAVE A DOG AND A CAT. THEY HAVE A NEW CAR. HAVE YOU GOT A DAUGHTER OR SON ? HAVE YOU GOT ANY ENGLISH BOOKS? I HAVEN´ T GOT A NEW HAT. THE BROWNS HAVEN´ T GOT CHILDREN. I HAVEN´ T GOT AN UMBRELLA. HAVE YOU GOT FRIENDS IN LONDON ? WE HAVEN´ T GOT HOMEWORK TODAY. I HAVE A LOT OF FRIENDS.

PŘELOŽTE: Mám nápad! Mají teď prázdniny. Nemám moc peněz. Máš krásné šaty! Moje sestra má brýle. Můj bratr nemá náušnice. Máš řidičský průkaz?. Máte jízdenky? Máš čas? Mají hodně hraček. I HAVE AN IDEA! THEY HAVE HOLOIDAYS NOW. I HAVEN´ T GOT MUCH MONEY. WHAT A BEAUTIFUL DRESS YOU HAVE! MY SISTER HAS GLASSES. MY BROTHER HASN´ T GOT EARRINGS. HAVE YOU GOT A DRIVING LICENCE ? HAVE YOU GOT TICKETS ? HAVE YOU GOT TIME ? THEY HAVE A LOT OF TOYS.

ALE POZOR! PŘELOŽTE: Máš rád pivo? Máš radost? Máš hlad? Máš žízeň? Máš strach? Máš hodně práce? Mám narozeniny Máme jaro. Zítra máme pátek. Má muže pilotem. DO YOU LIKE BEER ? ARE YOU HAPPY? ARE YOU HUNGRY ? ARE YOU THIRSTY ? ARE YOU FRIGHTENED ? ARE YOU BUSY? IT´ S MY BIRTHDAY. IT IS SPRING. IT IS FRIDAY TODAY. HER HUSBAND IS A PILOT.