Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předpřítomný čas Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ondřej Hoberla. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předpřítomný čas Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ondřej Hoberla. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Předpřítomný čas Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ondřej Hoberla. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PRESENT PERFECT: DEFINITION We use present perfect to say that an action happened at an unspecified time before now. Mostly, we use it to talk about experience. For situations, which happened in the past, but their results stand in the present. For questions (When you ask if someone has ever done something.) – Have you ever eaten a shark?

3 CREATION (affirmative / oznamovací věta) + + I, you, he, she, it we, they SUBJECT HAVE/HAS PAST PARTICIPLE You can also use shorts ('ve and 's) regular verbs: verb + -ed ending irregular verbs: You have to learn them I have climbed Mount Everest.Vyšplhal jsem na Mount Everest. I‘ve been to Prague. Byl jsem v Praze. Verb "climbed“ is a regular verb. "I‘ve" is a short for I have. "been" is past participle for verb "be". It‘s an irregular verb.

4 CREATION (negative / záporná věta) + + I, you, he, she, it we, they SUBJECTHAVEN'T/HASN'TPAST PARTICIPLE If you want to highlight the sentence, you can write have not / has not. I haven't been to Prague. Nebyl jsem v Praze. She hasn't been to France. Nebyla ve Francii. regular verbs: verb + -ed ending irregular verbs: You have to learn them.

5 CREATION (question/otázka) + + SUBJECTHAVE/HASPAST PARTICIPLE I, you, he, she, it we, they Has she been to Prague?Byla v Praze? Yes, she ' s been to Prague.Ano, byla v Praze. regular verbs: verb + -ed ending irregular verbs: You have to learn them.

6 PRACTISING Translate following sentences: a) Byl jsem v Anglii. b) Byl John v Americe? c) Nenapsal jsem knihu. d) Objevila ses v televizi? e) Nikdy jsem nevyšplhal na horu. f) Viděl jsem nový film. Find past participle for following verbs: be, go, ride, drive, watch, steal, catch


Stáhnout ppt "Předpřítomný čas Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ondřej Hoberla. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google