Civilizační choroby a výživa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Škola: Praktická škola dvouletá
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Jitka Slaná Reissmannová
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Anketa (stravování) 1) Kolikrát denně jíš?
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT?
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Maso a masné výrobky Dodatky.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Orofacionální cvičení III.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

Civilizační choroby a výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Civilizační choroby Civilizační choroby jsou takové nemoci, Co jsou civilizační choroby? Civilizační choroby jsou takové nemoci, na jejichž vznik má vliv např.: - životní prostředí - styl života - způsob stravování!!!

Co patří do civilizačních chorob: srdečně-cévní choroby rakovina osteoporóza = řídnutí kostí poruchy trávení

Srdečně-cévní choroby - angina pectoris - infarkt myokardu - mozková mrtvice - náhlé úmrtí v důsledku selhání srdce činitelé ovlivňující vznik těchto chorob: cholesterol obsah tuku v krvi alkohol (záleží na množství u vína a piva)

Které potraviny mohou vést ke vzniku infarktu či mozkové mrtvice Které potraviny mohou vést ke vzniku infarktu či mozkové mrtvice? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) Zdraví Infarkt !! jogurt tvaroh krůta husa pstruh vaječ. žloutek vepř. bok kuřecí prsa destiláty slanina vaječ. bílek nízkotučné mléko plnotučné mléko šlehačka

Infarkt!! Zdraví Správné řešení: krůta vaječ. žloutek Jogurt pstruh husa vepř. bok kuřecí prsa slanina vaječ. bílek šlehačka tvaroh plnotučné mléko nízkotučné mléko destiláty

! Rakovina Rakovina – zahrnuje velkou skupinu nádorového bujení , rakovina tlustého střeva a konečníku je nejvíce ovlivňována výživou, v ČR je vysoká úmrtnost na toto onemocnění !!!!! Činitelé ovlivňující vznik této choroby: nedostatek vlákniny častá konzumace uzenin málo brukvovité zeleniny málo mořských produktů

Které potraviny budou působit jako prevence proti rakovině tlustého střeva? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANO NE celozrnné pečivo sachr dort ananas karamely ryby mrkev brokolice vepřová pečeně ovesná kaše jablko kedlubna hamburger párky 8

ANO NE Správná odpověď: sachr dort mrkev karamely brokolice ovesná kaše vepřová pečeně kedlubna ananas párky jablko ryby hamburger celozrnné pečivo

Osteoporóza = řídnutí kostí, úbytek vápníku z kostí, časté zlomeniny, u žen toto riziko nastává kolem 50. roku věku, u mužů později. Činitelé ovlivňující vznik této choroby: malý příjem vápníku v potravě u dětí a mladistvých do 22 roku věku

Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANO NE sýry tvaroh lipánek párek v rohlíku whisky mléko tlačenka jahody kefír jogurt

Správné řešení: Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy? ANO NE sýry jogurt párek v rohlíku lipánek whisky jahody tlačenka kefír mléko tvaroh

Poruchy trávení Onemocnění žaludku a střev je značnou měrou ovlivňováno přijímanou potravou, narušení střevní mikroflóry vede k: - průjmovým onemocněním - zácpě - rakovině střev Prevence těchto nemocí: - kysané mléčné výrobky s mikrobiologickými kulturami - dostatečně tepelně upravené drůbeží maso a vejce - některé nestravitelné cukry přirozené (např. inulin), obsažený v banánech, čekance, česneku, bramborách, cibuli a obilovinách

Které potraviny je vhodné konzumovat pro správnou funkci trávicí soustavy? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) NE ANO pšenič. otruby kefír „tatarák“ bílé pečivo kremrole vlašský salát oves. kaše zelný salát banány káva

NE ANO Správná odpověď: pšenič. otruby tatarák bílé pečivo kefír vlašský salát oves. kaše kremrole zelný salát káva banány

Zdroje : Kalač, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, 2003. ISBN 8073220296. 16