Civilizační choroby a výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Civilizační choroby Civilizační choroby jsou takové nemoci, Co jsou civilizační choroby? Civilizační choroby jsou takové nemoci, na jejichž vznik má vliv např.: - životní prostředí - styl života - způsob stravování!!!
Co patří do civilizačních chorob: srdečně-cévní choroby rakovina osteoporóza = řídnutí kostí poruchy trávení
Srdečně-cévní choroby - angina pectoris - infarkt myokardu - mozková mrtvice - náhlé úmrtí v důsledku selhání srdce činitelé ovlivňující vznik těchto chorob: cholesterol obsah tuku v krvi alkohol (záleží na množství u vína a piva)
Které potraviny mohou vést ke vzniku infarktu či mozkové mrtvice Které potraviny mohou vést ke vzniku infarktu či mozkové mrtvice? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) Zdraví Infarkt !! jogurt tvaroh krůta husa pstruh vaječ. žloutek vepř. bok kuřecí prsa destiláty slanina vaječ. bílek nízkotučné mléko plnotučné mléko šlehačka
Infarkt!! Zdraví Správné řešení: krůta vaječ. žloutek Jogurt pstruh husa vepř. bok kuřecí prsa slanina vaječ. bílek šlehačka tvaroh plnotučné mléko nízkotučné mléko destiláty
! Rakovina Rakovina – zahrnuje velkou skupinu nádorového bujení , rakovina tlustého střeva a konečníku je nejvíce ovlivňována výživou, v ČR je vysoká úmrtnost na toto onemocnění !!!!! Činitelé ovlivňující vznik této choroby: nedostatek vlákniny častá konzumace uzenin málo brukvovité zeleniny málo mořských produktů
Které potraviny budou působit jako prevence proti rakovině tlustého střeva? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANO NE celozrnné pečivo sachr dort ananas karamely ryby mrkev brokolice vepřová pečeně ovesná kaše jablko kedlubna hamburger párky 8
ANO NE Správná odpověď: sachr dort mrkev karamely brokolice ovesná kaše vepřová pečeně kedlubna ananas párky jablko ryby hamburger celozrnné pečivo
Osteoporóza = řídnutí kostí, úbytek vápníku z kostí, časté zlomeniny, u žen toto riziko nastává kolem 50. roku věku, u mužů později. Činitelé ovlivňující vznik této choroby: malý příjem vápníku v potravě u dětí a mladistvých do 22 roku věku
Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANO NE sýry tvaroh lipánek párek v rohlíku whisky mléko tlačenka jahody kefír jogurt
Správné řešení: Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy? ANO NE sýry jogurt párek v rohlíku lipánek whisky jahody tlačenka kefír mléko tvaroh
Poruchy trávení Onemocnění žaludku a střev je značnou měrou ovlivňováno přijímanou potravou, narušení střevní mikroflóry vede k: - průjmovým onemocněním - zácpě - rakovině střev Prevence těchto nemocí: - kysané mléčné výrobky s mikrobiologickými kulturami - dostatečně tepelně upravené drůbeží maso a vejce - některé nestravitelné cukry přirozené (např. inulin), obsažený v banánech, čekance, česneku, bramborách, cibuli a obilovinách
Které potraviny je vhodné konzumovat pro správnou funkci trávicí soustavy? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) NE ANO pšenič. otruby kefír „tatarák“ bílé pečivo kremrole vlašský salát oves. kaše zelný salát banány káva
NE ANO Správná odpověď: pšenič. otruby tatarák bílé pečivo kefír vlašský salát oves. kaše kremrole zelný salát káva banány
Zdroje : Kalač, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, 2003. ISBN 8073220296. 16