Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Přednáškový cyklus „Zastřešení“: Montáž (krov)
PRÁCE NA HRUBÉ VRCHNÍ STAVBĚ
PODZEMNÍ STAVBY Výstroj štol a tunelů Ústav geotechniky.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název operačního programu:
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 6 Střešní konstrukce.
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
Střešní nástavby panelových objektů
Úvod do předmětu Technologie
Ing. Václav Jandáček Projektová, konzultační a inženýrská kancelář
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby Dřevostavby STA1
Dřevěné konstrukce velkého rozpětí historie a poučení pro dnešní dobu
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Téma: Tesařské konstrukce POS 2
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Stavebnictví Pozemní stavby Překlady (ST13) Část 1.
Stavitelství 7 Zastřešení budov
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Ohýbání dřeva Patří mezi speciální kategorie obrábění dřeva. Jedná se o rovinné nebo prostorové tvarování masivních dřevěných dílců. Výsledkem musí být.
DŘEVĚNÉ KROVY A DŘEVĚNÉ VAZNÍKOVÉ STŘECHY
Výměna poškozených prvků střech
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Řezání na kotoučových pilách
Otvory v nosných stěnách
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MARIE KRAUSOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_PŘÍPRAVA.
Tesarství.
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Podlahy a podlahové konstrukce.
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Účel Základní spojení „dřeva“ – jednotlivých prvků krovu prostřednictvím správného vytvarování spojovaných prvků Tesařské vazby lze doplnit pro zvýšení.
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Nejdůležitější část střechy?
STUŽKONOSKA 1- internát areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Výroba vestavěného nábytku
Princip stojaté stolice
Pozemní stavitelství II
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_UPEVŇOVACÍ PRVKY_Z2
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo DUMO7.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 6.Lešení Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky šikmých střech vaznicových.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení montovaných stropů deskových, panelových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie osazování dřevěných zárubní.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad lešení pro zdění a vnitřní omítky.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje postup při čtení výkresu krovu vaznicové soustavy.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Výměna stropních částí
Bourání postupným rozebíráním konstrukcí
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Digitální učební materiál
Staveniště a zařízení staveniště
Transkript prezentace:

Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře

Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře práce na budovách zahrnují výrobu a osazování konstrukcí: dřevěných stropů, podlah, schodů, krovů, říms a štítů, úsporných konstrukcí zastřešení (příhradové nosníky )z hřebíkových, svorníkových a kolíkových vazníků, konstrukce stěn a příček. práce na doplňcích objektů zahrnují výrobu: stolů, lavic do prádelen, rohoží, dřevěných zárubní, sklepních přepážek, laťových dveří, plotů a vrat. práce na jednoduchých tesařských konstrukcích zahrnují výrobu: zednických koz, žebříků, maltovniček, dřevěných maltovnic, nádrží na hašené vápno.

Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře práce na pomocných tesařských konstrukcích zahrnují zhotovení: příložného a hnaného pažení, laviček a lávek. práce při výstavbě objektů zahrnují výrobu a montáž: dřevěných lešení, ochranných ohrazení, výtahových věží, montáž trubkového lešení, zhotovování bednění na betonové a železobetonové konstrukce. práce při rekonstrukcích zahrnují podpírání: při přestavbách a bourání budov, zabezpečení vnějších a štítových zdí, podpírání stropů, klenby, příček, rekonstrukci tesařských prací a výměnu opotřebovaných částí.

Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře Pro kvalitní výkon práce tesaře je nutné zvládnout tyto činnosti: ruční a strojní obrábění dřeva základní tesařské spoje zabezpečování spojů dřevěnými a ocelovými prostředky.

Pracoviště tesaře Dílna - opracovává se zde řezivo, vyrábějí se popř. spojují části konstrukce. U větších provozů se odděluje dílna od místa na vazby. Další částí je prostor pro strojní opracování dřeva. Toto je doplněno příručním skladem ( spojovací prostředky, kování a ochranné prostředky na dřevo), nářaďovnou (slouží k uložení ručních nástrojů a přístrojů), místností na ostření nástrojů a prostorem pro pobyt pracovníků ( šatny, jídelny, toalety a umývárny). Staveniště - usazují se zde nebo rozebírají konstrukce.

Pracoviště tesaře Všeobecně je pracoviště vybaveno upevňovacími a přidržovacími pomůckami, jako jsou tesařská stolice, tesařské kozy, podpírací pahýl, umožňující bezpečné a kvalitní zhotovení výrobků. Toto zařízení musí být umístěno tak, aby se při práci zajistilo přirozené osvětlení a větrání pracovního místa. Výška hoblice a tesařských koz musí být přizpůsobena výšce tesaře. Platí zásada, že jakmile se pracovník obrátí tváří k hoblici a položí dlaně na pracovní desku, musí zůstat ruce v loktech i trup rovné. Nástroje, měřící a rýsovací pomůcky se ukládají do nástrojové skříňky, kde má každý nástroj a pomůcka svoje místo, a tak se chrání před poškozením. Racionální rozmístění nástrojů, měřících a rýsovacích pomůcek v nástrojové skříňce má vliv na růst produktivity práce.

Pracovní místo se mění podle druhu vykonávaných prácí. Pracoviště tesaře Během práce se nástroje ukládají na pracovní desku v určitém pořádku. Nástroje používané častěji se nacházejí nejblíže pracovníkovi, a naopak. Takové rozložení nástrojů musí být trvalé a pracovní místo musí být současně zabezpečeno nezbytnými polotovary a materiálem na opracování ještě před započetím práce. Pracovní místo se mění podle druhu vykonávaných prácí. tesařské vázané konstrukce tesařské výrobky bednění lešení rekonstrukce