POLOVODIČE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

Vznik PN přechodu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Elektronické zesilovače
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu v polovodičích (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přechod PN Základy polovodičů Přechod PN.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzika kondenzovaného stavu
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

POLOVODIČE

Dělíme na Polovodiče Vlastní Nevlastní Typ N Typ P

Vlastní polovodiče Látky, jejichž odpor při poměrně malém zvýšení teploty výrazně klesá Prvky ze 4. skupiny periodické soustavy prvků - 4 valenční elektrony - Uhlík, křemík, germanium, cín, olovo Malým zahřátím se dodá elektronům tolik energie, že se z vazeb uvolní a mohou se volně pohybovat v látce Díra – na místě uvolněných elektronů Množství volných elektronů a děr se s rostoucí teplotou zvětšuje V elektrickém poli se díry a v. elektrony pohybují usměrněným pohybem

Využití Termistor Součástka velikosti rezistoru Mění svůj odpor podle teploty prostředí a tím reguluje proud v obvodu Např. k regulaci vytápění t°

Nevlastní polovodiče - příměsové Polovodič typu N (negativní) Jeden z atomů křemíku nahradíme atomem prvku z 5. skupiny periodické tabulky prvků – arsen (fosfor, antimon) Donory – dodávají elektrony Přebytek záporného náboje – negativní - N

Nevlastní polovodiče - příměsové Polovodič typu P (pozitivní) Jeden z atomů křemíku nahradíme atomem prvku z 3. skupiny periodické tabulky prvků – indium (bor, hliník, gallium) Akceptory – dodávají díry Jedna vazba neobsazena – díra (kladný náboj) – pozitivní - P

Zapojení P-N přechodu v propustném směru

Zapojení P-N přechodu v propustném směru

Zapojení P-N přechodu v nepropustném (závěrném) směru

Využití Dioda Usměrňuje el. proud LED diody – kontrolní světlo – při průchodu proudu se uvolňuje energie (světlo) – barva závisí na použitém polovodičovém materiálu Předřazujeme jí ochranný odpor o hodnotě několika stovek ohmů (dioda v propustném směru klade nepatrný odpor a velkým proudem by byla zničena)

Rozdělení polovodičových prvků podle počtu přechodů PN elektronické součástky 0 Termistory , Fotorezistory , Varistory , Hallovy články 1 Diody (hrotové, plošné) 2 Tranzistory (bipolární, unipolární - FET), Diaky 3 Tyristory 4 Triaky více Integrované obvody (analogové, digitální

Tranzistory PNP a NPN Dva přechody PN Báze velmi tenká – 0,1 mm K jednotlivým částem připojeny elektrody – kolektor, emitor, báze kolektor báze emitor

Schéma zapojení tranzistoru NPN se společným emitorem Připojíme zdroj napětí CE mezi kolektor a emitor, pak při libovolné polaritě zdroje je vždy jeden z přechodů do báze zapojen v závěrném směru (teď B – C) Vzniklý obvod doplníme obvodem báze. Připojíme zdroj BE v propustném směru, obvodem začne procházet proud. V tomto okamžiku však proud prochází i kolektorovým obvodem. Přitom proud v kolektorovém obvodu je podstatně větší než proud v obvodu báze. Zesilovač proudu a napětí

Otázky Jak se mění odpor kovů a polovodičů s rostoucí teplotou? Uveď alespoň jednu látku, která je vlastní polovodič. Co jsou příměsové polovodiče? Jak vznikne z krystalu křemíku polovodič typu N? Čím je tvořen elektrický proud v polovodiči typu N? Jak vznikne z krystalu germania polovodič typu P? Čím je tvořen elektrický proud v polovodiči typu P? Zakresli elektrický obvod, ve kterém bude dioda zapojena v propustném směru. Uveď příklad použití diody.

Na obrázku je schéma el. sítě, která obsahuje žárovky a polovodičové diody spojené se zdrojem napětí. Urči žárovky, kterými prochází el. proud.

Odpovědi Kovy – s rostoucí teplotou roste odpor, polovodiče – s rostoucí teplotou klesá odpor Křemík, germanium, uhlík, cín, olovo Do vlastního polovodiče přidám příměs. Přidám pětimocný prvek (arsen, fosfor, antimon) Elektrony Přidám trojmocný prvek (indium, bor, hliník) Děrová vodivost - Usměrňovač proudu, kontrolka 1, 3, 5

Děkuji za pozornost Daniela Kalistová