ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování NESATCIONÁRNÍ VEDENÍ TEPLA – POROVNÁNÍ VÝPOČTU S.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Konvekce Konvekce 1.
Termodynamika řešená úloha Petr Machálek.
Chemická termodynamika I
Program na výpočet parametrů vlhkého vzduchu
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
FRONT PAGE VÝZKUM TEPLOTNÍCH POLÍ V PRŮMYSLOVÝCH BUDOVÁCH
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
Entropie v nerovnovážných soustavách
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Analýza teplot ukázka použití programů Solid Works a Ansys
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Lekce 1 Modelování a simulace
Ing. Rudolf Drga, Ph.D. Zlín 2014 Měření směrových charakteristik detektorů narušení Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
ŘEŠENÍ ROZLOŽENÍ ELEKTROMAGNETICKÉHO POLE INTEGRÁLNÍ METODOU Setkání uživatelů systému Mathematica 2003 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Výsledky experimentálního měření obvodového pláště Výzkumného a inovačního centra MSDK Energetický kongres
KOMBINOVANÉ SYSTÉMY ELEKTRICKÉHO VYKUROVANIA Matematický model Boldiš, Tomáš, Ing., SvF STU, KTZB, Radlinského 11, Bratislava
Základy elektrotechniky Řešení magnetických obvodů – rozšíření látky 1
M ATEMATICKÉ MODELOVÁNÍ S TRAVOVÁNÍ V MENZE 4 - B ORY Autor: Bc. David Václav Obor : FST / KKS – Konstrukce výrobních strojů.
Tepelné vlastnosti dřeva
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Stacionární a nestacionární difuse.
Simulace teplotních cyklů metodou konečných prvků Jakub Jeřábek Petr Jůn.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
Měření tepla Miroslava Maňásková.
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V MEZNÍ VRSTVĚ ATMOSFÉRY
Udržení energie v tokamacích –Globální doba udržení energie – definice –Příklad – COMPASS –Lokální energetická bilance –Globální částicová bilance J. Stockel.
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
POŽÁRNÍ ODOLNOST PŘEKLADU VYLEHČENÉHO DUTINOU
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
ANALÝZA TEPLOTNÍHO POLE OKENNÍHO RÁMU MKP Martin Laco, Vladimír Špicar ®
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti 2015 BJ13 - Speciální izolace Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Teplotní procesy při odlévání do samonosných skořepinových forem a jejich numerická simulace Roučka,J., Kováč,M., Jaroš,M., Šikula,O. – VUT Brno Hrbáček,K.,
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Stanovení součinitele tepelné vodivosti
Hustota a její měření.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Výpisky z fyziky − 6. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
Pevnostní analýza brzdového kotouče
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Simulace oběhu družice kolem Země
Transkript prezentace:

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování NESATCIONÁRNÍ VEDENÍ TEPLA – POROVNÁNÍ VÝPOČTU S EXPERIMENTEM Marek Vostřák Plzeň 2008

Obsah Úvod – popis experimentu Rovnice vedení tepla Jednodimenzionální numerické řešení Výsledky experimentu a výpočtu, porovnání Závěr

Úvod Na předmětu Měření ve fyzikálních technologiích – měření ohřevu tělesa Ohřívaný předmět – plech, jeden konec ohřívaný pájkou, druhý ponořen ve vodě Po délce plechu ve vzdál. 20mm rozmístěny termočlánky, snímání teplot v intervalu 10s

Z naměřených hodnot vyhodnocení tepelných toků, přestupů tepla do vody a do vzduchu Cíl práce – použít naměřené hodnoty teploty na ohřívaném konci tělesa a teploty vody jako okrajové podmínky a pomocí rovnice vedení tepla dopočítat vnitřní teploty a porovnat je z naměřenými

Rovnice vedení tepla Odvození rovnice – nejprve vyjdeme z tepelné bilance v elementárním objemu

Neuvažujeme li jiný zdroj tepla, platí: A dále použijeme Fourierův zákon: Dosadíme a dostáváme: Pokud λ=konst dostáváme:

Jednodimenzionální numerické řešení Pro porovnání s experimentem – potřeba spočítat průběh teplot v bodech měření v čase – numerické řešení v ose x Levou stranu – vyjádříme pomocí diference:

Pro vyjádření pravé strany – nejprve použijeme Taylorův rozvoj (uvažujeme jen první tři členy) a vyjádříme teploty Ti+1 a Ti-1 z teploty Ti Sečteme rovnice a dostáváme: Dostáváme vzah: Pomocí něhož, známe-li počáteční rozložení teplot a průběh krajních teplot v čase, můžeme dopočítat průběh vnitřních teplot

Výsledky měření a výpočtu Naměřené hodnoty teplot T1 – T6 a Tvoda:

Použijeme průběh teplot T1 a Tvoda a počáteční rozložení teplot a dopočteme zbylé teploty Potřebujeme ještě tepelně-fyzikální vlastnosti plechu: tepelná vodivost λ=50Wm-1K-1, hustota ρ=7800kgm-3, měrná tepelná kapacita cp=450Jkg-1K-1

Porovnáme spočtené hodnoty s naměřenými Největší odchylky v oblasti, kde byl předmět nejvíce zahřán – dochází k největším ztrátám tepla do vzduchu

Závěr Porovnání numerického řešení rovnice vedení tepla s provedeným měřením Výpočet nezahrnuje ztráty tepla do vzduchu, největší odchylky proto za vyšších teplot a to téměř až 30°C .

Použitá literatura [1] Honner Milan, Měření ve fyzikálních technologiích, skriptum ZČU, Plzeň 2003 [2] Mareš Radim, Kapitoly z termomechaniky, Plzeň 2008 [3] Vostřák Marek, Modelové měření uvnitř tělesa, referát z laboratorního cvičení z předmětu KFY/MFT

Děkuji za pozornost