Počátky televizního vysílání v Československu Přednáška kurzu Audiovizuální žurnalistická média J 1031.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připravenost České televize na vysílání v HD
Advertisements

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Tato prezentace byla vytvořena
Rok po ostrém startu digitálního televizního vysílání
další použitelné obrázky (fotky, novinové články, mapy, grafy... k Československu)
Vývoj reprodukce zvuku a obrazu před 2.světovou válkou
Digitální učební materiál
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Tato prezentace byla vytvořena
Vývoj ve světě po 2.světové válce
(X/Y)něconěcoHT1. Televizní studio Ostrava První televizní studio na Moravě a ve Slezku Počátek historie od r (výstavba vysílače) Ostravské a pražské.
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Počátky televizního vysílání
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Skylink slaví první milión zákazníků Praha
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
Elektrotechnika Přenosová technika
Chronologický přehled vývoje médií Marek Matějka.
Elektromagnetické vlnění
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Přenosová technika Přijímače pro digitální televizní vysílání EL31 Ing. Ludmila Nevařilová.
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Spolupráce nebo boj s médii aneb
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Česká republika hudba: Antonín Dvořák op.22.
Televizní vysílání v České republice
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
ČESKÁ TELEVIZNÍ ŽURNALISTIKA VE 20. STOLETÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické záření 2. část
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Děti a rodiče před televizí
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vysílací časy médiích Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Média v ČR Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tisková konference ke spuštění multiplexu veřejné služby v Plzeňském kraji a ukončení analogového zemského vysílání ČT2 v Plzni Čtvrtek 5. června 2008.
České vysoké učení technické V Praze Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky Dopravní a cestovní informace Petr Bureš.
ANOPRESS IT PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
Výstava CERN Mgr. Jiří Gruntorád Vedoucí oddělení marketingu a cestovního ruchu Jihočeského kraje. 10 let praxe v médiích – rozhlas (Hitrádio Faktor),
Rádio (Rozhlas)‏ Historie Po složitých počátcích vysílání českého rozhlasu z vysílače ve Kbelích se studio několikrát stěhovalo a potýkalo s obtížnou.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Skládání barev RGB Skládání barev.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Analýza procesů v oddělení mechanické konstrukce výrobního podniku
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Stereofonie
Chronologický přehled vývoje médií
Radiové přenosové cesty
Masová média a jejich vliv
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Změny v rámci digitálního vysílání kabelové televize DVB-C
Český rozhlas - DAB+ Zbiroh 2018.
Multimediální technika – úvod
Transkript prezentace:

Počátky televizního vysílání v Československu Přednáška kurzu Audiovizuální žurnalistická média J 1031

Počátky televizního vysílání v Československu 23. březen Vojenský technický ústav VTÚ v Tanvaldu předvádí novinářům televizní zařízení vlastní výroby (za VTÚ generál Josef Trejbal, za Český rozhlas náměstek Kazimír Stahl) července přímé přenosy z XI. všesokolského sletu - přenos z vysílače na Strahově sledován na 25 veřejně vystavených přijímačích (Československý rozhlas, Výstaviště, redakce Rudého práva, příjem testován i mimo Prahu) březen televize předváděna na Pražském vzorkovém veletrhu na Výstavišti, na několik let poslední veřejné předvádění - studená válka orientovala výzkum směrem k vojenské technice (radary) <<<<<<<<<<< 15. květen- 11. červen 1948 Mezinárodní rozhlasová výstava MEVRO, předváděn televizní řetězec (zatím bez vysílače). <<<<<<<<<<<

Počátky televizního vysílání v Československu 8. duben Vládní nařízení č. 13 (Sb.9/1952) ukládá ministerstvu spojů péči „o výstavbu a provoz technických rozhlasových a televisních zařízení“, zároveň je vládním usnesením vytvořen Vládní výbor č. 1 pro koordinaci rozvoje elektrotechniky a radiotechniky s úkolem zahájit televizní vysílání co nejdříve - termín stanoven na 1. květen první vysílání pro veřejnost ze studia v Měšťanské besedě, dále se vysílá improvizovaně 2-3 dny v týdnu (víkend, středa) 25. únor označován jako začátek pravidelného televizního vysílání, vysílá TS Praha, útvar podřízený Československému rozhlasu, techniku však spravují spoje - podnik hlavní správy radiokomunikací Televise Praha 11. únor první přenos sportovního utkání - hokej IFK Leksand - výběr Prahy, další přímé přenosy v témže roce následují (Národní divadlo, fotbal, Celostátní spartakiáda), poptávka po televizorech roste, i když od 1. ledna 1955 se vybírá za televizor poplatek 15 Kčs měsíčně (rozhlasový poplatek činil 5 Kč)

Počátky televizního vysílání v Československu Televizor zn. Leningrad, vyráběný v NDR, dovezený pro první experimenty v Praze <<<<<<<<<<<< Televizory Tesla 4000A (vlevo dole) a 4001 (vpravo dole), dané na trh již v roce Prodávaly se za 4000 Kč (po měnové reformě téměř půlroční plat), k byla cena administrativně snížena na 2000 Kč.

Počátky televizního vysílání v Československu Celostátní rozšiřování televize v Československu 31. prosince zahájilo vysílání TS Ostrava (vysílač Hošťálkovice) 3. listopadu zahájilo vysílání TS Bratislava (vysílač Kamzík) 6. července zahájilo vysílání TS Brno (vysílač Kojál) 25. února zahájilo vysílání TS Košice listopad dobudována základní celostátní síť vysílačů 31. ledna přijat zákon o ČST ->

Počátky televizního vysílání v Československu Organizační vývoj počátky vysílání program připravuje TS Praha v rámci Čs.rozhlasu, techniku spravuje „Televise Praha“ jako podnik spojů samostatná účetní jednotka ÚTS Praha - Ústřední TS ustaven Československý výbor pro rozhlas a televizi (ČVRT) Čs.televise se stává samostatnou organizací v rámci ČVRT studiová technika přechází z resortu spojů do ČST zrušen ČVRT, ČST podřízena jako ústřední organizace vládě přijat Zákon o Československé televizi (18/94 Sb.) - zrušen až se zánikem federace v prosinci 1992

Počátky televizního vysílání v Československu Programový vývoj od října vysílá televize 6x týdně (volný den pondělí) od ČST vysílá každodenně poté, co se do programu zapojuje Bratislava zavedeno vysílací schéma ústředního programu ČST zahájeno vysílání druhého programu ČST (původně plánován od roku 1965) zahájeno pravidelné barevné vysílání na II. programu (první barevný přenos v únoru 1970 z MS světa v lyžování ve Vssokých Tatrách - dovezený přenosový vůz) zahájeno pravidelné barevné vysílání na I. programu

Počátky televizního vysílání v Československu Proměny zpravodajských relací do televize vysílá od zvukovou modulaci Rozhlasových novin pod statický titulek na obrazovce TAZ (Televizní aktuality a zajímavosti) začínají vysílat každodenně, od roku 1957 i ve dvou vydáních TAZ přejmenovány na Televizní noviny (dvě vydání a po skončení hlavního večerního programu kolem 22.00) - název TN zrušen až v květnu vysílací čas TN posunut na 19.30, od ledna 1984 první vydání TN vysíláno simultánně na I. a II. programu po výstavbě budovy OTN na KH (do provozu leden 1979), od ledna 1981 reorganizace hlavních zpravodajských relací se stálou vysílací osou: „TN“ - ČST , „Aktuality“ - ČST , „24 hodin ve světě“ ČST systém trvá až do roku 1990

Počátky televizního vysílání v Československu Rok začátek nové etapy televizního vysílání