Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
White paper on food safety
Bezpečné potraviny na českém trhu
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Bezpečnost potravin v ČR
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Právní úprava nakládání s chemickými látkami Prevence závažných havárií 28. listopadu 2007.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Standardizace v hygieně výživy
Legislativa v práci nutričního terapeuta
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena

Codex Allimentarius FAO/WHO Nezávazné normy a doporučení pro bezpečnost i trh s potravinami Pesticidy, veterinární léčiva, mikrobiologická nebezpečí, aditiva, biotechnologie…. Technicky doplňují mezinárodní trh s potravinami

Evropská Unie White paper on food safety Přenesení primární odpovědnosti na výrobce, dovozce, distributora EFSA - european food safety autority farm to fork Vědecký výbor pro potraviny, krmiva, zvířata, rostliny

Analýza rizika Riziko Posouzení rizika – hodnocení Management rizika míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí Zásada předběžné opatrnosti Posouzení rizika – hodnocení Perzistence organických polutantů, toxinů, těžkých kovů Látky vznikající při přípravě pokrmů Rezidua veterinárních farmak Patogenní mikroorganismy Management rizika řízení; konzultace během posouzení rizika, preventivní opatření Riziko/zisk Životní prostředí, zdravotní rizika Kontrola – orgány veřejné správy, organizace - legislativa Komunikace o riziku sdělování; komunikace během i po rozhodovacím procesu Vzdělávání: výrobců, akademická obec, spotřebitel

Hodnocení rizika Identifikace nebezpečí (F,B,CH) Popis nebezpečí Odhad expozice – míry uplatnění Charakteristika rizika

Legislativa pro sektor potravin Zákony O potravinách 110/1997 Sb. Veterinární zákon 166/1999 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb. Zákon o ochraně spotřebitele 634/1992 Sb. Vyhlášky Nařízení EU 178/2000 a řada navazujících

Zákon o potravinách 110/1997 Sb. až 558/2004 Sb. Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků, uvádění potravin do oběhu Potraviny Potraviny pro zvláštní výživu (bez obsahu určitých nutrientů – pro osoby ve zvláštním fyziologickém stavu, kojence…) Doplňky stravy (vitaminy minerální látky); fortifikace Ozařování potravin Označování potravin Klasifikace těl jatečních zvířat Balení potravin Tabákové výrobky

Obecné další požadavky Systém řízení zdravotní nezávadnosti Chemické požadavky Mikrobiologické požadavky Požadavky na znalosti Hygienické požadavky Požadavky na vybavení provozů

Veterinární zákon Zdraví zvířat a jeho ochrana Zdravotní nezávadnost živočišných produktů Obchod se zvířaty a produkty Veterinární asanace Státní správa, výkon – požadavky Veterinární přípravky Náhrady nákladů a sankce

Kontrolní orgány Státní zemědělská a potravinářská inspekce (MZe) Státní veterinární správa (MZe) Hygienická služba (MZ) Česká obchodní inspekce (MPO) Inspekce životního prostředí (MZP)

Předpisy EU Postupně nahrazují národní předpisy 178/2002 – obecné zásady potravinového práva 852/2004 – hygiena ve výrobě potravin 853/2004 – hygiena ve výrobě potravin živočišného původu 854/2004 – jednotný systém kontroly při výrobě potravin živočišného původu

RASFF Alert notification Information News

EPIDAT Hlášení všech onemocnění v ČR Provozuje HS Statistiky, podklady pro vědecké výbory Vědecký výbor pro potraviny

Potravinářská komora Nezisková organizace – ustanovená zákonem o potravinách Zastupuje zájmy výrobců u státní správy, EK, ostatních organizací Obdoba v každém členském státě CIAA – Confederation des industries agro alimentaires de l‘UE