Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena
Codex Allimentarius FAO/WHO Nezávazné normy a doporučení pro bezpečnost i trh s potravinami Pesticidy, veterinární léčiva, mikrobiologická nebezpečí, aditiva, biotechnologie…. Technicky doplňují mezinárodní trh s potravinami
Evropská Unie White paper on food safety Přenesení primární odpovědnosti na výrobce, dovozce, distributora EFSA - european food safety autority farm to fork Vědecký výbor pro potraviny, krmiva, zvířata, rostliny
Analýza rizika Riziko Posouzení rizika – hodnocení Management rizika míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí Zásada předběžné opatrnosti Posouzení rizika – hodnocení Perzistence organických polutantů, toxinů, těžkých kovů Látky vznikající při přípravě pokrmů Rezidua veterinárních farmak Patogenní mikroorganismy Management rizika řízení; konzultace během posouzení rizika, preventivní opatření Riziko/zisk Životní prostředí, zdravotní rizika Kontrola – orgány veřejné správy, organizace - legislativa Komunikace o riziku sdělování; komunikace během i po rozhodovacím procesu Vzdělávání: výrobců, akademická obec, spotřebitel
Hodnocení rizika Identifikace nebezpečí (F,B,CH) Popis nebezpečí Odhad expozice – míry uplatnění Charakteristika rizika
Legislativa pro sektor potravin Zákony O potravinách 110/1997 Sb. Veterinární zákon 166/1999 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb. Zákon o ochraně spotřebitele 634/1992 Sb. Vyhlášky Nařízení EU 178/2000 a řada navazujících
Zákon o potravinách 110/1997 Sb. až 558/2004 Sb. Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků, uvádění potravin do oběhu Potraviny Potraviny pro zvláštní výživu (bez obsahu určitých nutrientů – pro osoby ve zvláštním fyziologickém stavu, kojence…) Doplňky stravy (vitaminy minerální látky); fortifikace Ozařování potravin Označování potravin Klasifikace těl jatečních zvířat Balení potravin Tabákové výrobky
Obecné další požadavky Systém řízení zdravotní nezávadnosti Chemické požadavky Mikrobiologické požadavky Požadavky na znalosti Hygienické požadavky Požadavky na vybavení provozů
Veterinární zákon Zdraví zvířat a jeho ochrana Zdravotní nezávadnost živočišných produktů Obchod se zvířaty a produkty Veterinární asanace Státní správa, výkon – požadavky Veterinární přípravky Náhrady nákladů a sankce
Kontrolní orgány Státní zemědělská a potravinářská inspekce (MZe) Státní veterinární správa (MZe) Hygienická služba (MZ) Česká obchodní inspekce (MPO) Inspekce životního prostředí (MZP)
Předpisy EU Postupně nahrazují národní předpisy 178/2002 – obecné zásady potravinového práva 852/2004 – hygiena ve výrobě potravin 853/2004 – hygiena ve výrobě potravin živočišného původu 854/2004 – jednotný systém kontroly při výrobě potravin živočišného původu
RASFF Alert notification Information News
EPIDAT Hlášení všech onemocnění v ČR Provozuje HS Statistiky, podklady pro vědecké výbory Vědecký výbor pro potraviny
Potravinářská komora Nezisková organizace – ustanovená zákonem o potravinách Zastupuje zájmy výrobců u státní správy, EK, ostatních organizací Obdoba v každém členském státě CIAA – Confederation des industries agro alimentaires de l‘UE