PAKO - OKAP PAlindromatická KOnference Obecná Krize Aplikovaných Palindromů Úvod do problematiky definice pojmů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ, KDE VANE BOŽÍ DUCH, TAM SVOBODA NÁS ZAPLAVÍ. VÍME, ŽIVOT VE SVOBODĚ DÁVÁ, ŽIVOTEM VE SVOBODĚ BOHU SLÁVU VZDÁVÁM. VÍME,
Advertisements

VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ,
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Jak psát tiskovou zprávu?
Vysvětlení … problematiky života.
Cvičení Úloha 1: Rozhodněte zda posloupnost znaků v poli délky n tvoří palindrom (slovo, které je stejné při čtení zprava i zleva). Př.: [a,l,e,l,a] [a,n,n,a]
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Program ZDRAVÉ ZUBY je první komplexní preventivní výukový program zubního zdraví, určený k výuce na 1.stupni základních škol v celé ČR. Na naší škole.
PÍSEŇ O JEDNOM STAROBYLÉM MOSTU
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Dělitelnost přirozených čísel
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU A ČESKÉ REPUBLIKY
FACEBOOK - anketa ( © 2010 Načítání…
2. Často však světlo svítání | zastře strach z večera, | když člověk pozná zklamání | a zmizí důvěra.
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
DUCHOVÉ Jsou všude kolem nás... Nevěříš??? Tak proč se s námi nevydáš na cestu za nimi....?...čekají na tebe!!! PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!!
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Práce s Gimpem Začátek  Ještě než začal tento projekt, tak jsme skládali zkoušku z modulu Gimp. Celá naše třída se snažila, ale bohužel uspěl.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
1. Ó svatý Bože, slyš naše hlasy, | když k tobě lkáme za národ svůj. | Vrať jemu opět ty blahé časy, | kdy nad ním zářil obličej tvůj. | Ach, Pane drahý,
1. I když se rozcházíme, ty s námi zůstáváš, i když se rozcházíme, ty s námi zůstáváš jak nám jsi slíbil zdávna, ó Pane náš, jak nám jsi slíbil zdávna,
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
Název projektu:Moderní škola 2010 Číslo projektu, šablona: CZ.1.07./1.4.00/ I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační.
NIKODÉMOVA NOC
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
1. Přijď Ježíši nejmilejší, | těšit věrné, kteří zdejší nesou těžkost | a kříž svůj, | žádám tě Ježíši můj, Ježíši můj.
1. Křti nás ohněm lásky svaté svojí, | zaněť srdce naše plápolem! | Přepaš horlivosti bedra naše k boji, | navštěv zase, | Pane, tuto zem!
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
1. Má víra k tobě zří, | Beránku na kříži, | tys Boží Syn
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
1. Má duše, nic se nelekej, | Bůh v péči své tě má
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Slečna katechetka Petra vstupuje do kláštera klarisek Je sobota a několik mladých lidí z různých míst Moravy se sjíždí do Brna –Soběšic. A ptáte.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
CHIASMUS Ondřej Mužík.
1. Tys láska sám, náš Pane! Co bez tvé milosti zde v srdci lidském plane, v tom není stálosti. Ty posvěť, co má býti pro věrnost příslibem, dej nám věrně.
Buďme světlem zářícím OPRAVDOVĚ Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n/H.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AnotacePracovní listy jako příprava pro práci v terénu. Seznamují žáky se základními pojmy a regionální tematikou. Vycházka do přírody, fotodokumentace,
Máme rádi Pardubice Po stopách koňských kopyt ZŠ Staňkova 128, Pardubice Veronika Fránová, 8.A.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
ZŠ STARÉ MĚSTO 2.STUPEŇ.
Vánoční přání Přeji vám hezké vánoce.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Krátká textová zpráva coby nosič dlouhých dat.
Mou dobrou zprávu hlásej
Denní tábor Křinice – a –
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Co je jinak-čtení s porozuměním
Transkript prezentace:

PAKO - OKAP PAlindromatická KOnference Obecná Krize Aplikovaných Palindromů Úvod do problematiky definice pojmů

Století předminulé Slovník naučný Dr. Frant. Lad. Rieger, Praha 1867, strana 48, díl 6. Palindrom (řec.), zpětoverší, hříčka veršovaná, zakládající se na zpátečním čtení čeho. Původní p-y poskytovaly nazpět čtená táž slova a tedy i týž smysl, jako je na př. středověký mnišský šestiměr: “Signa te, signa, temere me tangis et angis,” odtud se nazývaly též verše račí (v. cancrinus). Náš novověký p. hledá svůj vtip v tom, že čten nazpět smysl docela opačný dává, ku př. “Čest tvoje ne tvoje lest, dobrost ne pokladu hojnost přály ti dostoupit té hory vznešené.” Ještě obyčejněji nazývají se p-y hádanky založené na slovech, kteráž nazpět čtená buď týž zvuk a smysl (Otto, Anna, krk) aneb docela jiný (brk, ano, srp) mají; tyto poslední hříčky jsou ještě nesnesitelnější.

Století minulé Ottův kapesní slovník naučný Praha 1926, strana 1077 Palindrom viz. Kankrinské verše. Kankrinské verše, též Cancrinské verše, také račí verše čili palindrom zvané, nazývají se takové verše, které nepozbývají svého smyslu, jestliže se čtou nejen od levé strany, nýbrž i opačně, npř.: Roma, tibi ibit amor.

O několik let později B. Kočího Malý Slovník Naučný Praha 1929, strana 1548, díl 2. Palin-drom, z ř., nazpět běžící, v. Kankrinský verš; t. hádanka, v. Ráček. Kankrinský verš n. palindrom, sestav. tak, že čtený zprava i zleva dá stej. smysl. Ráček, palindrom, hádanka, hledá k návodu jádro, jež čteno z předu, vzat i zpět, stejně zní

Moderní definice Filozofické aspekty stojového myšlení Ivan M. Havel, Petr Hájek Softsem ‘82, strana 181 Palindrom, Palindrom je kouzlo, které promění začátek v konec a konec v začátek - aniž by se přitom změnilo cokoliv dalšího. Několik ukázek textových palindromů: DEN HLAVOLAM MEDEM MALOVAL HNED DĚV ZNÁ PĚT ŠTĚPÁN ZVĚD MELE ČEPEL KOLO KLEPE ČELEM A SPÍNÁK TESKNĚ SÍPÁ PÍSEŇ K SETKÁNÍ PSA MÍTI ŽÁR DO MLÁDÍ DÁL MODRÁ ŽITÍM Jeden vnořený: HUMOR DNI LAPEJ, “ŘEKA A KEŘ” JE PALINDROM, UH! A jeden autoreferenční: ChUDEJ LEV A HÁJEK, A JAKEJ, A HAVEL JE DUCh

Závěrem tohoto úvodu a úvodem přednášek následujících Kouzlo palindromu bychom mohli charakterizovat podtitulem Hobita: Cesta tam a zase spátky. Symbolizuje problém reverzibility v kontrapozici k ireverzibilitě. Ivan M. Havel, Petr Hájek