KOUŘENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
„My nechceme kouřit ani pasivně“
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Řekněme ne! Kouření!!!!.
„EU peníze středním školám“
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Plíce po 20 letech kouření
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Dýchací soustava II.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Dýchání Filip Bordovský.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO a MAGISTERSKÉHO STUDIA LF
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
Lenka Hesová Andrea Císařová
Ani zvířata nekouří… Martina Malinová Eva Geryková
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Elektronická cigareta může kuřákům pomoci v úsilí o přerušení kouření tabáku Ondřej Auzký.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo v digitálním archivu školy
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Kouření tabáku vážně poškozuje zdraví!
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

KOUŘENÍ

RIZIKA KOUŘENÍ Kouření tabáku je jedním z nejrizikovějších faktorů životního stylu Kouření je nejčastější příčinou předčasných a zbytečných onemocnění, ale také smrti Cigaretový kouř obsahuje celou řadu prudce jedovatých látek Cigaretový kouř také obsahuje tzv. karcinogeny – to jsou látky způsobující rakovinné bujení

CHEMICKÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V CIGARETOVÁM KOUŘI Nikotin – rychle se vstřebává do krve, je to návyková látka, na kterou vzniká závislost Dehet – vzniká hořením tabáku, usazuje se v plicích a je jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny plic Oxid uhelnatý Formaldehyd Kyanid Arzenik Amoniak

CIGARETOVÝ KOUŘ Vyvolává nadměrnou tvorbu hlenu v průduškách, ten vyvolává známý „kuřácký“ kašel Způsobuje také zánětlivé změny na sliznici průdušek Odbourává též kostní hmotu v okolí zubů a způsobuje tak jejich viklavost Tady vidíš zuby kuřáka

KOUŘENÍ BĚHEM TĚHOTENSTVÍ Je velmi nebezpečné pro plod Způsobuje narušení růstu a vývoje plodu Novorozenci matek, které během těhotenství kouřily mají nižší porodní hmotnost Plod trpí opakovaně nedostatkem kyslíku Kuřačky častěji potrácí a častěji se jim rodí mrtvé děti

KDY VZNIKÁ NÁVYK NA KOUŘENÍ Nejkritičtější období pro vznik návyku na kouření je věk mezi 11. a 15. rokem Hlavní motivací je snaha vypadat dospělejší, nezávislejší, napodobit chování dospělých Kolem 17. roku se skupina kuřáků rozpadá a dále kouří už jen ti, kterým kouření zachutnalo a kouřit chtějí

STADIA VZNIKU ZÁVISLOSTI U MLADISTVÉHO KUŘÁKA Stadium pokusů – skupinka dětí kouří pospolu Stadium návyku – skupinka se zmenšuje, zůstávají ti, kterým kouření zachutnalo a kouřit chtějí Stadium závislosti – zůstávají v něm většinou jednotlivci Všichni, i ti, kteří opakovaně zkoušeli kouřit, mají šanci být nekuřáky. Ani pravidelné kouření v adolescenci nevede automaticky k závislosti v dospělosti. Považuje se však za významný rizikový faktor……..!

PASIVNÍ KOUŘENÍ Pasivní kuřáctví je nedobrovolné vystavení osoby cigaretovému kouři pasivnímu kouření je vystavena značná část populace Nekuřák, který stráví jednu hodinu v zakouřeném prostředí, vdechne tolik škodlivin, jako kdyby sám vykouřil 15 cigaret!!! Nejvíce jsou pasivním kouřením ohroženy děti  V ČR je pasivnímu kouření vystaveno kolem 66% dětí

Zdroje informací a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran Obrázky: images. GOOGLE .com