ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příznaky onemocnění dýchacího systému.
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
Intolerance a alergie na potraviny
VÝŽIVA – základní složky potravy
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Digitální učební materiál
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Onemocnění dýchacích cest u dětí
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Astma bronchiále(astma)
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava II.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Haemophilus influenzae typu b
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
ALERGIE.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Interní stavy Astma, alergie, cukrovka,
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
ANGÍNA.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Alergie a anafylaktický šok
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Alergie Přecitlivělost
Číslo v digitálním archivu školy
Alergie a anafylaktický šok
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY ALERGIE

CO JE ALERGIE Alergii lze popsat jako přecitlivělost organismu na určitou látku Podstatou je porucha imunitního systému Pokud člověk zná látku, na kterou je přecitlivělý, musí se jí pokud možno vyhýbat

NEJČASTĚJŠÍ ALERGICKÁ ONEMOCNĚNÍ SENNÁ RÝMA – je sezónní celkové alergické onemocnění s přecitlivělostí na pyl, prach apod. Krátce po styku s alergenem začne postižený kýchat, má pocit ucpaného nosu , slzí, objevuje se výtok z nosu Mohou se objevit i celkové příznaky – únava, bolesti hlavy, nechutenství, bolesti svalů a kloubů Nejčastěji se potíže objevují za teplého, suchého a větrného počasí Naopak déšť pročišťuje vzduch od pylových zrn a přináší úlevu

NESEZÓNNÍ ALERGICKÉ RÝMY - vyvolávají jí roztoči, peří, potraviny, ovoce, léky apod. Objevují především u dětí do pěti let života Příznaky jsou shodné s předchozími ASTMA BRONCHIALE – je stav zúžení průdušek, který postižený pociťuje jako zvýšený odpor či pocit překážky v dýchacích cestách Postižený trpí úzkostí z toho, že se udusí Postižený obtížně mluví, jsou slyšet pískoty U těžkých záchvatů je patrná vyčerpanost. Několik záchvatů za sebou může způsobit smrt postiženého

ATOPICKÝ EKZÉM – vyskytuje se často už od dětství Bývá úporný a někdy je spojen s astmatickými potížemi Atopická vyrážka bývá nejčastěji v loketních a podkoleních jamkách, okolo zápěstí Atopický ekzém je velmi svědivý. To je většinou problém, který postižené trápí nejvíce POTRAVINOVÉ ALERGIE – je imunitní reakcí na některé potraviny a látky v nich obsažené Příznaky mohou být – vyrážka, otoky, dušnost , zvracení, průjem, bolesti břicha apod.

PREVENCE ALERGIÍ Prevence ALERGIÍ spočívá většinou pouze v tom, že se postižený snaží vyhýbat alergenům, které mu alergii způsobují

LÉČBA ALERGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ U potravinových alergií je to především dieta a vyhýbání se alergizujícím potravinám U pylových alergií se kombinuje léčba pylovými vakcínami s podáváním léků, které snižují alergické reakce organismu Při astmatu se používají léky, které roztahují průdušky a usnadňují tak postiženému dýchání Při vážných alergiích je někdy nutná hospitalizace v nemocnici Lékařský obor zabývající se alergiemi se nazývá ALERGOLOGIE Pokud se alergie správně léčí a postižený dodržuje daný režim, nijak neovlivňuje kvalitu života postiženého

A TAKHLE VYPADAJÍ NĚKTERÉ ALERGICKÉ PROJEVY

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran www.images.GOOGLE.com