KIV/ZI – Základy informatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. INFOSCHŮZKA s 1. ročníky akademický rok 2009/2010.
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Studentská PARDUBICE 2
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Cisco Networking Academy
Informace pro studenty
KIV/ZI cvičení 1 Tomáš Potužák. Údaje o cvičícím Tomáš Potužák Kancelář: UK430 (Plzeň), CD239 (Cheb) Konzultační hodiny –Čtvrtek 15:35 – 16:10 (Cheb)
KIV/ZI cvičení 2 Tomáš Potužák.
Studijní informační systém (SIS)
KIV/PPA1 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
1. Ročníkový pohovor Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
ICT – Informační a komunikační technologie
Studijní informační systém (SIS)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
KIV/ZIS cvičení 1 Tomáš Potužák.
Úvod do managementu 1. seminář
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Aplikační software 1 Hana Hoffmannová. Kontakt učebna M-11 2.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
ELearning Snímek 1 eLearning Tomáš Kubálek
2. infoschůzka.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows – kombinované studium Osnovy předmětu a koncepce výuky Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
KOORDINÁTOŘI NA FAKULTĚ PRÁVNICKÉ ZČU
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
2OP381 Manažerská informatika 1
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch. Údaje o cvičícím Pavel Bžoch Kancelář: UL408 Konzultační hodiny: –Středa 12:05 – 12:50 –Čtvrtek 11:10 – 11:55.
Informační systémy na FHS UK
Ivana Topolová VŠE v Praze
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Důležité aplikace v IS MU semestr 2011/2012. Struktura a plán semestru 8 hodin 8 hodin 2x2h (6h) 2x2h (6h) 1x80min(2h) 1x80min(2h) 1. Úvod, organizace.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
ZÁPIS do STUDIA na FF UP Olomouc 1. ročník
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Úvodní informace Informační zdroje na FAST. Obsah přednášek BU01 úvod (1) sítě, síťové služby, bezpečnost (2/3) výpočty v MS Excel (4/3) základy typografie.
Základy informatiky Přednášející: Ing. Jana Krutišová Cvičící: Ing. Jan Štěbeták.
Akademický rok 2016/2017 ZÁPIS do bakalářského studia.
2. cvičení z KIV/ZI Webnet. Náplň cvičení Univerzitní www stránky Portál a STAG Webmail Koleje, menzy a knihovna Diskový prostor.
Akademický rok 2016/2017 ZÁPIS do navazujícího studia.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Záznamník učitele Bc. Jana Večeřová.
Studentská PARDUBICE 2
Důležité aplikace v IS MU
FŽP ČZU v Praze & ICT Tomáš Kott.
KIV/ZD cvičení 2 Tomáš Potužák.
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Zápis do studia na FF UHK
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
„IS není složitý, IS je jen obsáhlý.“
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
Důležité aplikace v IS MU
Identity management v UIS
Informatika 1 (IN1, INN1)
iMUNIS Portálové řešení pro obce
2. cvičení Univerzitní WebNet
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Kreditní systém studia
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Zápis do 1. ročníku bakalářský program - Strojírenství
Transkript prezentace:

KIV/ZI – Základy informatiky Přednášející: Ing. Jana Krutišová Cvičící: Ing. Michal Nykl zimní semestr 2013

KIV/ZI – Kde mě najdete Jméno: Michal Nykl e-mail: nyklm@kiv.zcu.cz web: http://home.zcu.cz/~nyklm/ Kancelář: UU-408 Vedené cvičení: Úterý od 9:20 do 11:00 Konzultační hodiny: Pondělí od 14:00 do 15:00 Úterý od 11:00 do 12:00 (po cvičení) /10

KIV/ZI – obsah Obsah úvodního cvičení: 1. část – obecné informace o předmětu KIV/ZI. 2. část – motivace k účasti na cvičeních. 3. část – univerzitní WebNet, aneb kde hledat pomoc. /10

KIV/ZI – Obecné informace Účast na cvičeních: Bude sledována Je nepovinná (neurčí-li Vaše fakulta jinak - 1. ročník FEK 75% účasti) Z „vážných“ důvodů lze (trvale) docházet na jiné cvičení Nutné říci, kam chci přejít a nahlásit se cvičícímu daného cvičení Přesuny mezi cvičeními nejdéle do 14-ti dnů !! Pokud se nemohu dostavit na své cvičení Možnost navštívit jiné cvičení v daném týdnu (pozor na probíranou látku) Není potřeba se omlouvat, ale je dobré se nahlásit na „náhradním“ cvičení V ojedinělých případech lze omluvit neúčast na cvičení (e-mailem) z důvodu delší nemoci atd. (není nutné, jelikož účast není povinná) Pozn.: Cvičení jsou pro Vás, je tedy ve Vašem zájmu je navštěvovat /10

KIV/ZI – Obecné informace Učební materiály jsou k dispozici na Courseware: www.portal.zcu.cz -> Courseware -> Moje předměty -> KIV/ZI Některé materiály jsou poněkud starší (zvláště videa), proto je lepší sledovat cvičení a dané materiály si dle vlastního uvážení procházet spíše doma. Materiály ze cvičení (prezentace, příklady, atd.) http://home.zcu.cz/~nyklm/ KIV/ZI jinde : – http://home.zcu.cz/~krutisov/ /10

KIV/ZI – Úspěšné absolvování Získání zápočtu před zkouškou: Úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 60% bodů) Termín a obsah zápočtového testu bude upřesněn v průběhu semestru (zřejmě 2. a 3. prosince) Náhradní termín bude až po Novém roce, tj. v zimním zkouškovém období Mezní termín udělení zápočtu je do 31. 1. 2012 !! Uznání zápočtu (pokud opakujete tento předmět): Zápočty z předešlých let se NEUZNÁVAJÍ, tj. student musí znovu úspěšně absolvovat zápočtový test – účast na cvičeních je dle jeho osobního uvážení /10

KIV/ZI – Obsah cvičení Postupně se na cvičeních seznámíme s MS Excel a následujícím: Základní pojmy MS Excel. Buňka, list, sešit a adresování. Jednoduché operace s tabulkou. Vytváření vzorců a použití standardních funkcí. Tvorba grafů. Spolupráce s jinými aplikacemi (MS Word) – dokument s obrázky, tabulkami a matematickými výrazy. Filtry, souhrny, maticové vzorce, databázové funkce, kontingenční tabulka. + opakování, příklady, konzultace, souhrnné příklady. /10

KIV/ZI – Pokud „všechno“ znám Pokud si myslíte, že zde procvičované věci již znáte (např. ze střední školy) tak mi dejte o této skutečnosti vědět: Nemusíte dnes, ale nejlépe do 3. cvičení Předvedete, co umíte, a pokud to bude vyhovovat, tak místo docházky na cvičení dostanete individuální úlohu viz Courseware -> KIV/ZI -> Samostatná práce Pozn.: měli byste prokázat znalost látky, která je psána v obsahu cvičení, např. být schopen vytvořit kontingenční tabulku atd. /10

KIV/ZI – Zkuste si … Přihlášení k počítačům Pokud již máte Orion konta, mělo by Vám fungovat přihlášení pod Vaším loginem a heslem – všichni vyzkouší !! Registrace do Orionu by měla jít provést i z této místnosti Ti, kterým to nejde, navštíví HelpDesk Pokud budu vědět, rád poradím. Pozor, je nutné abyste se při ukončení práce s PC od daného PC vždy odhlásili vypínat jej nemusíte, bude vypnut automaticky při odchodu z učebny zavírejte dveře (vstup na JIS) /10

Otázky, připomínky, nejasnosti? Konec 1. části Otázky, připomínky, nejasnosti?

KIV/ZI – Motivace zimní semestr 2012

KIV/ZI – Motivace Účast na cvičeních není (obecně) povinná, ale … MS Office patří k základům, které jsou dnes vyžadovány téměř na všech pracovních pozicích určených lidem se středoškolským, či vyšším vzděláním.

KIV/ZI – Motivace KIV/ZI (podzim) tabulky projekty textové dokumenty pošta KIV/ZIS (jaro) databáze prezentace formuláře poznámky noviny

KIV/ZI – Motivace - standard Každý by měl být schopen vytvořit formátovaný text v MS Word (např.: slohovou úlohu, popis měření, výroční zprávu, zápis z jednání, vědecký článek, popř. dotazník, atd.) Každý by měl být schopen vytvořit vlastní prezentaci v MS PowerPoint (např.: osobní prezentace, prezentace firmy, výrobku, vlastního nápadu, bakalářské práce, obchodní prezentace, atd.)

KIV/ZI – Motivace – Vaše + Již NE každý je schopen usnadnit si práci s tabulkami pomocí MS Excel (např.: automatické doplnění tabulky dle zadaného vzorce, práce s maticemi, souhrny dle požadovaných vlastností, databázové operace s tabulkami, vizualizace výsledků pomocí grafu, atd.) Již NE každý je schopen efektivně ukládat svá data tak, aby šetřil místo a byl schopen získávat z nich informace, tj. pracovat s databází pomocí MS PowerPoint (např.: účetnictví firmy, správa majetku, promítání v kině, správa hokejových týmů, jejich zápasů a výsledků, atd.) KIV/ZI (podzim) KIV/ZIS (jaro)

KIV/ZI – Motivace Proto: Pokud neznáte MS Excel –> choďte na cvičení na konci semestru MS Excel znát budete a minimálně si tím zlepšíte své postavení na trhu práce. usnadníte si práci v průběhu studia (určitě budete někdy něco počítat, vytvářet graf, či pracovat s maticemi, tabulkami, atd., či budete chtít ve velkém množství dat nalézt pouze ta, která odpovídají Vašim kritériím, atd.) okamžitě se zeptáte, pokud Vám nebude něco jasné – cvičení jsou pro Vás = ptejte se, ptejte se, ptejte se, …

KIV/ZI – Motivace Ani cvičící nezná vše: pokud udělám chybu, nebojte se mě opravit, či doplnit. pokud znáte MS Excel, tak mě můžete na cvičeních doplňovat, opravovat, upozorňovat na lepší postupy, atd. Cvičící je od toho, aby vám pomohl pochopit látku z daného předmětu (cvičení), NE od toho, aby vás zkoušel, trápil, či nutil pracovat -> pokud vám nebude cokoliv jasné, tak se ptejte !!

Otázky, připomínky, nejasnosti? Konec 2. části Otázky, připomínky, nejasnosti?

3. část Univerzitní WebNet KIV/ZI – Základy informatiky 3. část Univerzitní WebNet Přednášející: Ing. Jana Krutišová Cvičící: Ing. Michal Nykl zimní semestr 2012

WebNet – Obsah prezentace Systém ORION Univerzitní elektronická pošta Webový portál ZČU Diskový prostor Univerzitní knihovna a další informace …

KIV/ZI – Základy informatiky Systém ORION 1/6

Centrum informatizace a výpočetní technikyZČU (CIV) WebNet – Systém ORION Přístup do veřejných laboratoří Seznam včetně informací o vybavení na http://support.zcu.cz Vstup na JIS kartu, Možnost tisku pomocí síťových front Průchod do budovy FAV Veřejné počítačové učebny Knihovna Tiskárny Centrum informatizace a výpočetní technikyZČU (CIV)

WebNet – Systém ORION Veřejné počítačové učebny Instalovány ORION Linux a ORION (Windows) 7 klávesnice je implicitně nastavena jako česká numerická klávesnice nemusí být zapnutá v Unixu se rozlišují malá a velká písmena opakovaně chybné zadání hesla může vést k uzamčení přístupu do systému

WebNet – Systém ORION Uživatelské jméno a heslo (kdy ho bude třeba) Přístup na univerzitní unixový server (ORION 7, ORION linux) Přístup do veřejných počítačových učeben Přístup do schránky elektronické pošty a jejího nastavení Přístup na Portál ZČU (osobní údaje, zápis na zkoušky, Courseware, atd.) Přístup do univerzitní bezdrátové sítě a kolejní sítě

WebNet – Systém ORION Změna hesla V současné době nutná každých 6 měsíců ! Nejsnáze přes www stránku s adresou http://heslo.zcu.cz !!! heslo chrání přístup do diskového prostoru uživatele !!! nikomu ho nesdělujte, v případě podezření na neoprávněný přístup informujte operátora (HeplDesk) a heslo změňte, před odchodem z učebny se vždy ODHLAŠTE (počítač nevypínejte).

WebNet – Systém ORION Váš profil (co mít na ploše a co ne?) spolu s ORION kontem se přenáší Váš osobní profil (obsah plochy – pozadí, ikony atd.), proto je dobré mít na ploše ikony na často používané aplikace. Komprimační program: .ZIP, .RAR, .JAR, .ARJ, atd.

KIV/ZI – Základy informatiky Elektronická pošta 2/6

WebNet – Elektronická pošta Každý uživatel (student/zaměstnanec) má v rámci projektu ORION zřízenu jednu centrálně uloženou poštovní chránku adresa: <uživatelské_jméno>@students.zcu.cz !!! Všichni jsou povinni číst zprávy doručované na univerzitní adresu !!! (Vyučující, či univerzita Vám může sdělit důležité informace nebo od Vás něco požadovat)

WebNet – Elektronická pošta Přístup do elektronické pošty Nejlépe přes Webové rozhraní: http://webmail.zcu.cz Poštovní klienti v rámci ORION ALPINE a Mozilla Thunderbird – nastavení e-mailového účtu viz http://mail.zcu.cz/dokumentace/thunderbird.html Pokud není účet správně nastaven, pomoc na Helpdesku (CIV)

WebNet – Elektronická pošta Přesměrování elektronické pošty http://mail.zcu.cz Adresář studentů a zaměstnanců včetně e- mailové adresy buď http://www.zcu.cz -> Telefonní seznam nebo přímo http://phone.zcu.cz/

KIV/ZI – Základy informatiky Webový portál ZČU 3/6

WebNet – Webový portál ZČU Přístup k portálu ZČU http://portal.zcu.cz (bezpečný přenos dat pomocí HTTPS) Vaše osobní informace - osobní číslo, rozvrh, navštěvované předměty, vizualizace studijního plánu, možnost podání žádosti o ubytovací stipendium, atd. Aktivní přístup – předzápis, zkoušky (zápis na termíny zkoušek), odevzdávání prací (např. Bc. práce). (obvykle přístupné pouze v dané období)

WebNet – Webový portál ZČU Studijní agenda, aneb Prohlížení IS/STAG Pasivní přístup do systému – pouze čtení Informace o předmětech a studijních programech Rozvrhy - rozvrh studenta/učitele přes fakultu a ročník Termíny zkoušek Obsazené místnosti v budovách ZČU …

WebNet – Webový portál ZČU Courseware: elektronické informace a materiály používané v rámci výuky předmětů na ZČU, jako pomoc při každodenní práci studentů a vyučujících. Přednášky, cvičení, semestrální práce, důležitá data, atd.

KIV/ZI – Základy informatiky Diskový prostor 4/6

WebNet – Diskový prostor Ke každému ORION kontu je přidružen diskový prostor pro Vaše soubory a Vaši poštu domovský adresář chráněný heslem AFS (disk H:) kapacita diskového prostoru pro poštu s možností rozšíření (např. za účast na semináři pořádaném CIV) kapacita viz Informace o kvótě, pozor na vyčerpání kapacity !! Každý počítač má lokální disk D: !!! přístupný všem uživatelům daného PC - nepoužívat jako archiv svých souborů !!!

WebNet – Diskový prostor Sdílení souborů a uživatelské WWW prezentace AFS (disk J:) - pro všechny uživatele adresář public, viz (J:) --> zcu.cz --> users --> poč.písmeno_loginu - > --> login --> public Zobrazení domovského adresáře public, viz na adrese http://home.zcu.cz/~login/ často stačí: http://home.zcu.cz --> najít jméno např.: http://home.zcu.cz/~krutisov/ http://home.zcu.cz/~nyklm/

KIV/ZI – Základy informatiky Univerzitní knihovna 5/6

WebNet – Univerzitní knihovna Dostupná na adrese: http://knihovna.zcu.cz On-line katalog Hledání knih Přihlášení pomocí ORION Rezervace knih

KIV/ZI – Základy informatiky a další informace…

WebNet – a další informace … Co lze ještě najít ? Osobní číslo studenta atd., viz http://portal.zcu.cz -> Prohlížení Studijní a zkušební řád http://legislativa.zcu.cz --> Vnitřní předpisy ZČU http://studium.zcu.cz Vyhlášky ZČU Zákon o vysokých školách

WebNet – a další informace … Jak řešit problémy okolo práce v univerzitní síti? Email: operator@service.zcu.cz Web: http://support.zcu.cz HelpDesk na CIVu Průchod do budovy FAV Veřejné počítačové učebny Knihovna Tiskárny

WebNet – a další informace … Kde hledat informace a aktuality http://www.zcu.cz – web ZČU http://home.zcu.cz – domovské stránky studentů/učitelů http://prvnikrucky.zcu.cz – pomoc pro „nováčky“ http://support.zcu.cz – pomoc s prací v univerzitní síti a také na studentském serveru http://dione.zcu.cz http://skm.zcu.cz – koleje a menzy

WebNet – a další informace … Kde hledat souhrnné informace o předmětu KIV/ZI ? http://portal.zcu.cz --> Courseware http://home.zcu.cz/~krutisov/ Kde najít tuto prezentaci ? http://home.zcu.cz/~nyklm/

Děkuji za pozornost a těším se příště (příště již bude cvičení věnované MS Excel)