Druhá světová válka v našem kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osud Židů a Romů za protektorátu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vytvořil: Michal Mikula
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Protektorát Čechy a Morava 5.ročník
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Ohrožené Československo
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
Druhá světová válka.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Protektorát Čechy a Morava I.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
1. světová válka ( ).
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMOpakovací test VY_32_INOVACE_16_ČSR,
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
Protektorát Čechy a Morava
Slovensko Slovenské národní povstání Osvobození republiky
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_19
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Zánik první republiky.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Druhá světová válka v našem kraji Zdroj: www.google.cz, www. wikipedia.cz, publikace Mikulčice, Druhá světová válka den po dni

1938

V Německu jsou u moci fašisté v čele s Adolfem Hitlerem a začínají se připravovat na válku. Československo je svobodným a demokratickým státem, prezidentem je Edvard Beneš. Československo se cítí být ohroženo a podél hranic s Německem staví pevnosti a bunkry.

Mikulčice 1938 Lednová povodeň zaplavila dolní konec Mikulčic. 25. 1. se objevila na obloze polární záře. Početná skupina SOKOLŮ se zúčastnila X. všesokolského sletu v Praze. 23. 9. byla vyhlášena všeobecná mobilizace. 30. 9. obsadili školu vojáci 1. praporu 9. pluku.

Sudety – jsou pohraniční oblasti Čech, kde žilo hodně Němců Sudety – jsou pohraniční oblasti Čech, kde žilo hodně Němců. Dochází zde k útokům na Čechy. Mnichovská dohoda – Hitler se dohodl se zástupci Itálie, Anglie a Francie na odtržení Sudet od naší republiky. Sudety obsadilo německé vojsko.

1939

Protektorát Čechy a Morava 15. března byly celé Čechy a Morava obsazeny německými vojsky. Prezident E. Beneš odjíždí do Anglie, odkud organizuje odboj. Protektorátním prezidentem se stal Emil Hácha. Slovensko vytvořilo samostatný stát.

Mikulčice 1939 Zaveden pravostranný silniční provoz. 20. srpna přišlo 32 mužů říšského vojska hlídat železniční trať. Zavádí se lístky na potraviny, mýdlo, textil, obuv a uhlí.

1940

Němečtí okupanti vládnou krutě Němečtí okupanti vládnou krutě. Velkou moc má tajná státní policie gestapo. Gestapo zatýká svobodně smýšlející lidi a posílá je do koncentračních táborů. Všude jsou zavedeny česko-německé nápisy a lidé musí vyvěšovat německé prapory. Ve školách se učí němčina už od 1. třídy. Z učebnic jsou vytrhány části o české minulosti.

Mikulčice 1940 Zavedeno povinné vyučování němčiny. Nařízeno zatemňování oken. Lidé pracují pro válečné potřeby Německa. Prožívají dny plné úzkosti a strachu.

1941

Zvlášť těžký život měli Židé Zvlášť těžký život měli Židé. Museli na veřejnosti nosit označení šesticípé žluté hvězdy. Němci je pronásledovali a násilně odváželi do koncentračních táborů. Zde byla většina zavražděna. V těchto vyhlazovacích táborech zemřelo celkem 6 milionů židů. HOLOCAUST – masové vyvražďování židovského obyvatelstva Koncentrační tábory Terezín Osvětim Dachau Buchenwald Sachsenhausen

Mikulčice 1941 Rozpuštěn SOKOL a jeho majetek zabaven. 16. 1. zůstal nezvěstným rotný Rudolf Bolfík, člen bombardovací perutě, když se po náletu zřítil se svým letadlem do moře. Zakázáno vyučování dějepisu a české literatury.

1942

Okupanti brutálně likvidovali každý náznak odporu Okupanti brutálně likvidovali každý náznak odporu. Chtěli vyvolat strach u obyvatelstva. Z Anglie byla vyslána skupina parašutistů. Ta provedla v Praze atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha

LIDICE u Kladna a LEŽÁKY u Pardubic. Po atentátu začali Němci zatýkat a popravovat české lidi. Nejotřesnější čin spáchali nacisté proti vesnicím LIDICE u Kladna a LEŽÁKY u Pardubic. Obě vesnice byly vypáleny a domy srovnány se zemí. Všichni muži byli na místě zastřeleni, ženy a děti odvlečeny do koncentračních táborů. Zde většina zahynula.

Mikulčice 1942 Po atentátu na říšského protektora Heydricha byly obklíčeny vesnice německým vojskem a provedeny přísné kontroly všech mužů. Vyhlášení stanného práva. Mnoho mladých mužů bylo posláno na nucené práce do Německa.

1943

Mnozí vlastenci zakládali různé organizace, které začaly bojovat proti Němcům. Tajně tiskly časopisy a letáky s protifašistickými výzvami. V lesích a v horách se tvořily dobrovolné ozbrojené oddíly – Patryzánské oddíly. Patryzáni ničili mosty, přepadávali německé jednotky. Stateční místní obyvatelé je zásobovali potravinami, ukrývali je a ošetřovali raněné.

Mikulčice 1943 Zakázány spolky, církevní průvody, veškerá osvětová činnost.

1944

Němci zaznamenávají časté porážky. Zajatí němečtí vojáci u Stalingradu Tanková bitva u Kursku Bitva o Stalingrad Americké bombardéry B-17 Spojenecká invaze do Normandie

Mikulčice 1944 20. 11. Nálet anglo-amerických bombardérů na Hodonín, Brno, Břeclav a Zlín. Ohromné detonace otřásly celým Hodonínem. Hodonín byl zasypán 451 bombami. Cílem se mělo stát hodonínské nádraží. Po útoku zůstal nad městem velký černý oblak dýmu a prachu. V ruinách zemřelo 179 lidí a 292 bylo zraněno.

1945

Na jaře se válka chýlila ke svému konci. Zvítězili SPOJENCI – USA, Anglie a Sovětský svaz Sovětská armáda začala osvobozovat Moravu. Od západních hranic postupovala Americká armáda. 5. 5. vypuklo v Praze povstání. Pražané stavěli barikády – překážky proti německým tankům. V té době již Sovětská armáda dobyla hlavní město Německa Berlín. Německo kapitulovalo. 8. 5. byla v Praze podepsána dohoda o příměří. Československo bylo opět svobodné. Do vlasti se vrátil prezident Edvard Beneš.

Mikulčice 1945 5. 2. obsadila maďarská zásobovací vojska školu a hostinec, počátkem dubna je vystřídali Němci. 13. 4. odcházejí Němci z vesnice. 14. 4. na úsvitu vstupují do našich obcí první pěší hlídky Rudoarmějců. 16. 4. je ve škole umístěn štáb letecké posádky, vojáci jsou ubytováni po rodinách. 12. 5. projíždí našimi obcemi prezident Edvard Beneš. na hřbitově je pochováno 7 padlých sovětských vojáků, později jsou odvezeni do Hodonína.

Důsledky války 62 537 400 mrtvých V koncentračních táborech zemřelo 12 milionů lidí Nacisté zavraždili 6 milionů židů Počty obětí: Sovětský svaz - 23 200 000 Československo - 365 000 Německo – 7 500 000 Polsko – 5 600 000 Čína – 10 000 000 Japonsko – 2 600 000 Spojené království – 450 400 Francie – 562 000 USA – 418 500