Prezentace je dostupná na adrese:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Jak vytvořit prezentaci
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Ústřední knihovna FSS MU ÚK FSS MU, místnost 1.30, Martin Krčál Sociální sítě sdílejte, komunikujte a spolupracujte online.
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Branislav Šturmankin GPJP
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Lidé s mentálním postižením v knihovně Eva Cerniňáková Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem
Pravidla publicity projektu
Lidé s mentálním postižením v knihovně Eva Cerniňáková Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
ŠTĚPÁN LÍSKOVEC, 4.A Prezentace. Principy úspěšné prezentace Vhodný styl pro příslušnou prezentaci S posluchači je nutné aktivně komunikovat Přednášející.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Obrázky poskytla firma Complex,
Jaroslava Geletičová, Celostátní seminář SOČ, Brno
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
Hybridní kniha. INSPO HYBRIDNÍ KNIHA: nová verze kombinovaného přístupu k informacím Petr Hladík, Tomáš Gůra.
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Obhajoba maturitní práce
Prezentace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Zásady tvorby prezentace
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Vektorová grafika (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Inf Prezentace informací
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Jak si připravit prezentaci
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Prezentace je dostupná na adrese:

Lektorské dovednosti – lidé s postižením Eva Cerniňáková ÚISK,

Lidé se specifickými potřebami se zrakovým postižením se sluchovým postižením s mentálním postižením s tělesným postižením

4 + 1 P P říprava P rostor P rezentování P řístupnost materiálů P řístup k člověku

Příprava akce Informace a přihlášky na akci přístupnou formou Informace o speciálních opatřeních Vhodný popis cesty Informace o přístupnosti prostoru, kde se akce koná

Prostor a jeho úprava Označení místa, orientace Zajištění přístupnosti všech prostor konání akce Vhodné uspořádání prostoru

Prezentování vhodnými formami Tvorba prezentace Vhodné prezentační a komunikační postupy Alternativní způsoby prezentování

Přístupnost (studijních) materiálů Dostupnost prezentace během výuky Vhodné formy a formáty Přístupné elektronické dokumenty, webové stránky a e-learning

Přístup k člověku s postižením Na prvním místě je člověk (ne jeho postižení) Seznámit se základy komunikace s ohledem na dané postižení Obracet se na člověka, ne na jeho průvodce Akceptovat specifické projevy

Lidé se zrakovým postižením Zrak je nejvyužívanějším zdrojem informací. Různé stupně a druhy postižení (slabozrakost, úplná slepota, poruchy barvocitu aj.)

Příprava Informace a přihlášky přístupnou formou (přístupné elektronické informace, vhodné kontrasty a velikost písma u tištěných materiálů) Elektronická komunikace Popis cesty vhodnou formou (příklad:

Prostor Odstranění překážek v prostoru Přirozené vodící linie Vhodné světelné a akustické podmínky Seznámení klientů s prostorem Wifi připojení

Prezentování Udělat první krok v komunikaci Upozornit, co se děje Nepoužívat nejasné slovní obraty (tam, tudy, aj.) „Dívat se“ není zakázané slovo Znát základy orientace a vedení nevidomých Využívat alternativní formy prezentování informací

Ukázka mapy pro nevidomé

Prezentování (pokračování) Dát k dispozici elektronickou prezentaci (např. odkaz na web, přenos na tablety apod.) Vhodně popisovat obrazové informace Více času při zapojení účastníků V elektronické prezentaci použít dostatečný kontrast a velikost písma

Jak nemá vypadat prezentace

Přístupnost materiálů Tištěné texty  Velké písmo  Dostatečný kontrast textu a pozadí

Přístupnost materiálů (pokrač.) Zvětšovací programy, hlasové výstupy Ukázky hlasových syntéz: Jak fungují screanreadery: Slepec hovno vidí:

Přístupnost materiálů (pokrač.) Elektronické dokumenty  Strukturování obsahu pomocí nadpisů a stylů  Tabulky čitelné po řádcích  Alternativy pro obrazové informace  Možnost zvětšování bez ztráty informace  Nestačí text naskenovat, je nutné OCR  Kde to jde, nepoužívat PDF  Pro tvorbu PDF nepoužívat virtuální tiskárny

Přístupnost materiálů (pokrač.) Pravidla přístupnosti webu  Přístupná navigace  Co nejkratší cesta k informaci  Strukturování obsahu (sémantické znaky pro nadpisy, seznamy …)  Alternativy k obrazovým informacím  Vhodný kontrast textu a pozadí  Více viz např.

Lidé se sluchovým postižením Různé problémy a skupiny ( nedoslýchaví, neslyšící, šel estáři, Neslyšící (jazyková a kulturní menšina) Prelingvální hluchota – český znakový jazyk jako mateřský jazyk (čeština je cizím jazykem)

Příprava Informace o opatřeních pro lidi se sluchovým postižením Elektronická komunikace, využití tlumočníka apod.

Příprava Odstranění překážek Zajištění bezpečnosti Vhodné světelné a akustické podmínky Mikrofony, indukční smyčka Úprava prostoru pro alternativní formy komunikace a prezentace

Prezentování Upozornit, že se chystáme něco sdělit. Mluvit zřetelně, nepříliš rychle, používat jednoduchá sdělení, dělat pauzy. Ověřovat porozumění Pozor na neporozumění gestům a mimice Pozor na podmínky komunikace  Vzájemná poloha (vzdálenost, výškový rozdíl, vzájemný postoj)  Velikost skupiny  Osvětlení a okolní hluk  Souběžně vykonávané činnosti Ukázka komunikace s neslyšícími: Ze seriálu Sue Thomas, agentka FBI: (od 9:48)

Prezentování (pokračování) Alternativní formy komunikace a prezentace  Tlumočení  Simultánní přepis  Titulky pro neslyšící

Tlumočení do znakového jazyka

Online přepis

Přístupnost informací Jednoduchá, srozumitelná sdělení (pro prelingválně neslyšící je čeština cizí jazyk) Alternativa ke zvukovým informacím např. titulky pro neslyšící, tlumočení do znakového jazyka Ukázka uměleckého tlumočení: A18067A006BB4CE Maximální využívání vizualizace Překlad delších textů do znakového jazyka

Lidé s mentálním postižením Různé druhy a stupně postižení, často kombinované s dalšími problémy

Prostor Srozumitelné označení místností Odstranění bariér a potenciálních krizových bodů Vytvoření klidného prostoru bez rušivých vlivů

Prezentování Střídat činnosti (krátká doba pozornosti) Zapojit klienty do aktivit Přizpůsobit komunikaci individuálnímu klientovi Používat jednoduchá sdělení Popisovat jednotlivé kroky, ne sled úkonů Pozor na doslovné chápání smyslu Dát si pozor na výslovnost

Prezentování (pokračování) Vizuální komunikace (gestikulace, piktogramy, obrázky, fotografie, názorné předměty) Vhodný jazyk Ověřovat porozumění nepřímými otázkami Pomoci klientům, aby se věci učili sami Neděsit se taktilního dorozumívání (dotyky, objetí, pohlazení)

Přístupné materiály Jednoduchá slova Konzistentní používání termínů Krátké věty Nepříliš dlouhé texty Formát vhodný „do ruky“ Vhodný font (bezpatkový, větší velikost, bez speciálního formátování, bez barev) Vhodný kontrast textu a pozadí

Příklad srozumitelného textu Zdroj: INCLUSION EUROPE. Informace pro všechny: evropská pravidla pro tvorbu snadno srozumitelných informací. Praha, [Společnost pro odporu lidí s mentálním postižením], [2009]. ISBN

Osoby s tělesným postižením Různé stupně a typy postižení (nejen vozíčkáři)

Příprava Možnost elektronické komunikace Informace o bezbariérovosti prostoru Popis cesty (parkování, veřejná doprava, povrch cesty, nájezdy)

Prostor Odstranění bariér (prahy, schody, kabely, nábytek, otvírání dveří) Začlenění osob s postižením mezi ostatní posluchače Dostatek místa pro invalidní vozík / pohyb s berlemi Podjezdnost stolů / studijních míst Přístupnost toalet a všech dalších používaných prostor Místo pro odpočinek

Prezentování Zvážit vhodnost některých aktivit, především kontaktní a pohybové

Přístupnost materiálů Dálkový přístup ke studijním materiálům (elektronické texty) Dodržení pravidel přístupnosti elektronických dokumentů (pro lidi, kteří využívají alternativní vstupní / výstupní zařízení)

Dotazy ? Eva Cerniňáková

Doporučená literatura INCLUSION EUROPE: Zásady úspěšné komunikace s lidmi s mentálním postižením: doporučené přístupy k lidem s mentálním postižením v rámci jejich celoživotního vzdělávání i mimo něj. Praha, [Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením], [2009]. ISBN Dostupné také z: INCLUSION EUROPE. Informace pro všechny: evropská pravidla pro tvorbu snadno srozumitelných informací. Praha, [Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením], [2009]. ISBN Dostupné také z: europe.org/pathways2/images/Information_for_all-CZ.pdf. europe.org/pathways2/images/Information_for_all-CZ.pdf GLOZAR, Jiří et al. Přístupnost e-learningu pro studenty s postižením. Brno: Středisko pro pomoc studentům se specifickými potřebami Masarykova Univerzita, s. Dostupné z: learningu.pdfhttps:// learningu.pdf MASARYKOVA UNIVERZITA. Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky. Kurz komunikace se sluchově postiženými. Brno: Masarykova univerzita, s. Dostupné z: sluchove-postizeni.pdfhttps:// sluchove-postizeni.pdf MASARYKOVA UNIVERZITA. Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky. Kurz komunikace se zrakově postiženými. Brno: Masarykova univerzita, s. Dostupné z: zrakove-postizeni.pdfhttps:// zrakove-postizeni.pdf SLOWÍK, Josef. Komunikace s lidmi s postižením. Vyd. 1. Praha: Portál, 2010, 155 s. ISBN