Projekt biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Kyseliny a zásady.
Neutralizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HOUBY ŘÍŠE.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Druhy piva, skladování piva
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Výroba piva.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Koření.
Mykologie – obecné charakteristiky
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
CUKRY = SACHARIDY.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Antimykotika.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
C7900 Lehká biotechnologie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zásady.
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharóza – výroba cukru
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Projekt biotechnologie Cesta ekologické výroby

Obsah projektu Exkurze VÚAB Pharma Exkurze Pivovar Nymburk Přednáška Pracovní listy Prezentace studentů

VÚAB Pharma Roztoky Výzkumný ústav antibiotik a biotransformace (VÚAB)

Nystatin Nystatin je polyenové antimykotikum s velmi dobrou účinností na kvasinky. Používá se pro místní léčbu kožní a slizničních infekcí, kdy nystatin tlumí a zastavuje růst kvasinek a některých dalších nižších hub. Z povrchu kůže a sliznice se nevstřebává. Mast mohou používat dospělí, mladiství i děti od novorozeneckého věku, rovněž těhotné a kojící ženy.

Jak nystatin funguje? Tlumí růst kvasinek rodu Candida, Rhodotorula, Torulopsis a Trichosporon a mikromycet rodu Aspergillus tím, že se fixuje na steroly a mění permeabilitu buněčné stěny. www.sukl.cz/download/spc/SPC101365.doc

Výroba nystatinu se dělí na výrobu suchého mycelu (Nystatin CRUDE) na výrobu čistého finálního produktu (Nystatin). Pozn. Mycel si obvykle spojujeme se stélkou hub. U bakterií tím označujemé vláknité útvary tvořené buňkami bakterií

Suchý mycel příprava provozního inokula (kultura bakterií přenesaná na živnou půdu) propagační fermentace produkční fermentace separace mycelia sušení mycelia homogenizaci suchého mycelia rozplňování suchého mycelu skladování suchého mycelu adjustaci (příprava zboží pro jeho prodej) suchého mycelu.

Seznamte se se Streptomyces noursei Tato půdní gramnegativní bakterie produkuje Nystatin „dobrovolně“ -bez genetické manipulace openwetware.org http://en.wikipedia.org/wiki/Streptomyces

Na co funguje Candida albicans Onychomykóza vyvolaná Trichophyton rubrum

Co by se dalo dělat s odpadem? http://www.envisan.cz/index.php?lang=cz&kategorie_id=45

Čistý finální produkt navažování suchého mycelu k extrakci Extrakce filtrace extraktu od odpadního mycelu úprava extraktu Krystalizace Separace a promývání sušení, mletí, skladování, homogenizaci, skladování,rozplňování a adjustaci.

Suroviny pro výrobu nystatinu Fruktozový sirup, Glukosa krystalická, Uhličitan vápenatý sražený, Sojová mouka, Chlorid sodný, Dusičnan amonný technický, Alkylsulfátový emulgátor, Struktol J 647, Sušené kvasnice krmné, Olej sojový rafinovaný, Corn-steep sušený, Sokoflok 60 CN, Čpavková voda tech. 25%, Kyselina mravenčí tech., Aceton čistý, Methanol čistý, Kyselina šťavelová tech., 1-Butanol technický, Aktivní uhlí, Křemelina, Syntron B, Uhličitan draselný bezvodý, Kyselina citronová, Hydrogenfosforečnan sodný, Hydrogenuhličitan sodný. www.vuab.cz

Radostně do pivovaru

Hrabalova pamětní deska

Suroviny pro výrobu piva víte?

Co by to tak mohlo být?

Už chceme dovnitř..

Chmel nestačí, takže co ještě?

No přeci ječmen

Vlhčit, klíčit, promíchávat..

Rychle ochutnávat

A zabránit plísním a samovznícení

A jde se rmutovat

Proč jinak než jinde? Aby bylo české pivo „pitelné“

Víte proč chmel granulovaný?

A honem na spilku

Tady přijdou ke slovu kvasinky

Proces se musí kontrolovat

A pozor na CO2 ,druhý produkt kvašení

A ležácké sklepy

Pozvánka na vánoční várku..

Nad námi je spilka a tam je třeba chlazení – a jak to bylo dřív?

Ledy na Labi už dnes nefrčí, ale omrzlé trubky stojí za foto

A teď je to jen pro 18ti leté, že Kubo?

Za maminku…

Za tatínka..

Za biotechnologie..

Za biochemické procesy..

Přednáška pouze pro dospělé

Následky filtrace pomocí křemeliny

Stáčírna

Kontrola produktu

Kontrola kontroly produktu

A teď do sudu

Sud se vymývá dnem vzhůru

Vymývání se neponechává náhodě

Mikrofiltrace před plněním do sudů

Pivo je hotové, tak nashledanou

Uříznutý komín, který si nezahrál v Postřižinách

Studenti v cukrárně, pedagogové na hradbách Nymburk – královské město s historií (nejen tou pivní), ale o tom třeba zase příště…

Loučí se kvasinky a jiné organismy využitelné v biotechnologiích