Projekt biotechnologie Cesta ekologické výroby
Obsah projektu Exkurze VÚAB Pharma Exkurze Pivovar Nymburk Přednáška Pracovní listy Prezentace studentů
VÚAB Pharma Roztoky Výzkumný ústav antibiotik a biotransformace (VÚAB)
Nystatin Nystatin je polyenové antimykotikum s velmi dobrou účinností na kvasinky. Používá se pro místní léčbu kožní a slizničních infekcí, kdy nystatin tlumí a zastavuje růst kvasinek a některých dalších nižších hub. Z povrchu kůže a sliznice se nevstřebává. Mast mohou používat dospělí, mladiství i děti od novorozeneckého věku, rovněž těhotné a kojící ženy.
Jak nystatin funguje? Tlumí růst kvasinek rodu Candida, Rhodotorula, Torulopsis a Trichosporon a mikromycet rodu Aspergillus tím, že se fixuje na steroly a mění permeabilitu buněčné stěny. www.sukl.cz/download/spc/SPC101365.doc
Výroba nystatinu se dělí na výrobu suchého mycelu (Nystatin CRUDE) na výrobu čistého finálního produktu (Nystatin). Pozn. Mycel si obvykle spojujeme se stélkou hub. U bakterií tím označujemé vláknité útvary tvořené buňkami bakterií
Suchý mycel příprava provozního inokula (kultura bakterií přenesaná na živnou půdu) propagační fermentace produkční fermentace separace mycelia sušení mycelia homogenizaci suchého mycelia rozplňování suchého mycelu skladování suchého mycelu adjustaci (příprava zboží pro jeho prodej) suchého mycelu.
Seznamte se se Streptomyces noursei Tato půdní gramnegativní bakterie produkuje Nystatin „dobrovolně“ -bez genetické manipulace openwetware.org http://en.wikipedia.org/wiki/Streptomyces
Na co funguje Candida albicans Onychomykóza vyvolaná Trichophyton rubrum
Co by se dalo dělat s odpadem? http://www.envisan.cz/index.php?lang=cz&kategorie_id=45
Čistý finální produkt navažování suchého mycelu k extrakci Extrakce filtrace extraktu od odpadního mycelu úprava extraktu Krystalizace Separace a promývání sušení, mletí, skladování, homogenizaci, skladování,rozplňování a adjustaci.
Suroviny pro výrobu nystatinu Fruktozový sirup, Glukosa krystalická, Uhličitan vápenatý sražený, Sojová mouka, Chlorid sodný, Dusičnan amonný technický, Alkylsulfátový emulgátor, Struktol J 647, Sušené kvasnice krmné, Olej sojový rafinovaný, Corn-steep sušený, Sokoflok 60 CN, Čpavková voda tech. 25%, Kyselina mravenčí tech., Aceton čistý, Methanol čistý, Kyselina šťavelová tech., 1-Butanol technický, Aktivní uhlí, Křemelina, Syntron B, Uhličitan draselný bezvodý, Kyselina citronová, Hydrogenfosforečnan sodný, Hydrogenuhličitan sodný. www.vuab.cz
Radostně do pivovaru
Hrabalova pamětní deska
Suroviny pro výrobu piva víte?
Co by to tak mohlo být?
Už chceme dovnitř..
Chmel nestačí, takže co ještě?
No přeci ječmen
Vlhčit, klíčit, promíchávat..
Rychle ochutnávat
A zabránit plísním a samovznícení
A jde se rmutovat
Proč jinak než jinde? Aby bylo české pivo „pitelné“
Víte proč chmel granulovaný?
A honem na spilku
Tady přijdou ke slovu kvasinky
Proces se musí kontrolovat
A pozor na CO2 ,druhý produkt kvašení
A ležácké sklepy
Pozvánka na vánoční várku..
Nad námi je spilka a tam je třeba chlazení – a jak to bylo dřív?
Ledy na Labi už dnes nefrčí, ale omrzlé trubky stojí za foto
A teď je to jen pro 18ti leté, že Kubo?
Za maminku…
Za tatínka..
Za biotechnologie..
Za biochemické procesy..
Přednáška pouze pro dospělé
Následky filtrace pomocí křemeliny
Stáčírna
Kontrola produktu
Kontrola kontroly produktu
A teď do sudu
Sud se vymývá dnem vzhůru
Vymývání se neponechává náhodě
Mikrofiltrace před plněním do sudů
Pivo je hotové, tak nashledanou
Uříznutý komín, který si nezahrál v Postřižinách
Studenti v cukrárně, pedagogové na hradbách Nymburk – královské město s historií (nejen tou pivní), ale o tom třeba zase příště…
Loučí se kvasinky a jiné organismy využitelné v biotechnologiích