Puritans’ Pride Doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
JÁTRA.
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Molekulární biologie nádorů
STRUKTURA BUŇKY.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Základní imunitní mechanismy
Imunitní systém a jeho význam pro homeostázu organismu,
LumiSlimPro nízkoenergetický laser k odbourání tukové tkáně Poláček V. 1.LF UK, IPVZ Praha.
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
LIPIDY.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Membrána. Nutnost oddělit se od vnějšího prostředí a kompartmentalizovat vnitřek pro různé biochemické a informační děje Membrány.
Mechanismy specifické imunity
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Metabolismus lipidů.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
JÁTRA Trávicí soustava.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Imunita Cholera, 19. století.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Jiří Kec,Pavel Matoušek
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III1 PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE.
Protibakteriální imunita
Poškození buňky, smrt a adaptace
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
REGRESIVNÍ PROCESY.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Biologie parazitismu IV
Patologická anatomie jatečných zvířat
IMMUBLEND.
Apoptóza Detekce Význam
Nadledvina - glandula suprarenalis
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Antimikrobiální látky
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
TOR – target of rapamycin Insulin a insulin-like růstové faktory jsou hlavními aktivátory, působí přes PI3K a proteinkinasu AKT Trvalá aktivace TOR je.
Protiinfekční imunita 2
Prediktivní a prognostická patologie Prediktivní a prognostická patologie Část I Část I.
Nespecifické složky M. Průcha
Hypertermie Pavel Lstiburek.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Základní typy genetických chorob Marie Černá
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Působení nanomateriálů na imunitní systém
Protinádorová imunita Jiří Jelínek. Imunitní systém vs. nádor imunitní systém je poslední přirozený nástroj organismu jak eliminovat vlastní buňky které.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc..
Úloha alkoholických nápojů v prevenci srdečněcévních nemocí
Imunitní systém a jeho význam pro homeostázu organismu,
Buňka  organismy Látkové složení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Imunologie seminář 1 Imunologie seminář 1 J. Ochotná
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Nové trendy v patologické fyziologii
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Puritans’ Pride Doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.

ALKOXYGLYCEROLY, ETHER-LIPIDY ZDROJ: Olej ze žraločích jater Nasezelá kachní vejce (nejvíce byl studován syntetický analog lysofosfatidylcholinu (lyso-lecitinu), 1-O-oktadecyl-2-metoxy-glycero-3-fosfocholin (ET-18-OCH3)

SLOŽENÍ: OBSAH: 500 mg oleje ze žraločích jater v 1 měkké tobolce butylalkohol, chimylalkohol, selachylalkohol Tyto alkoholy jsou esterifikovány s přirozenými mastnými kyselinami

BIOLOGICKÉ ÚČINKY: selektivní destrukce buněčných membrán lidských nádorových buněk neinhibuje syntézu DNA v normálních buňkách zvýšení imunologické obrany organismu aktivace makrofágu (prevence metastáz), tzn. zvýšení perspektivy přežití aktivace NK-buněk inhibice protein kinázy C, která se podílí na metastatické kapacitě nádorových buněk; zabránění diseminace nádorových buněk v organismu a vzniku metastáz indukce apoptózy pouze v nádorových buňkách netoxický

INDUKCE APOPTÓZY PŮSOBENÍM ETHER-LIPIDŮ: pouze v nádorových buňkách (morfologické a biochemické změny v buňce, např. kondenzace chromatinu, fragmentace DNA způsobená aktivací endonukleázy) v buňce existují regulační geny, jejichž exprese zabraňuje apoptozní smrti, např. mitochondriální protein Bc1-2; indukce apoptózy zahrnuje: a) vazbu ether-lipidu na povrch buněčné membrány b) inkorporace ether-lipidu do buňky c) spuštění signalizačního mechanismu pro apoptózu, který může být zrušen zvýšenou koncentrací bílkoviny Bc1-2. Jde tedy o parametry, které se mohou lišit v různých typech nádorových buněk. To vysvětluje také různou citlivost nádorových buněk k cytotoxickému účinku etherlipidů.

POUŽITÍ: a) Prevence a léčba některých zhoubných nádorů: • především metastáz do jater (Hep2) • dále nádoru T24 (lidský nádor močového měchýře) • kolo-rektálního karcinomu • jiných nádorů b) Zvýšení imunity organismu c) Léčba ran a zánětů (problematické)

KONTRAINDIKACE: Nejsou popisovány UPOZORNĚNÍ: Konzultace s lékařem; těhotné a kojící ženy nemají přípravek používat DÁVKOVÁNÍ: 500 mg až 2 000 mg/den, dle povahy nemoci VEDLEJŠÍ ÚČINKY: Zejména při vyšších dávkách lehká nevolnost, případně průjem