Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
3. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Celostátní síť pro venkov
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce

T vůrci projektu autorky Daniela Wimmerová Milena Kodýmová realizační tým členky jihočeské odbočky SKIP Daniela Wimmerová Milena Kodýmová Jana Hladíková Eva Jilečková

Podmínky realizace projektu existence knihovny v obci smluvní spolupráce obce s knihovnou pověřenou výkonem regionální funkce spolupráce s příslušným úřadem práce

Podmínky realizace projektu potřebné technické vybavení pracoviště v knihovně možnost využití grantů Program obnovy venkova- MMR Veřejné informační služby knihoven-MK granty nadačních fondů sponzoring spolupráce v mikroregionu

Jednotlivé kroky realizace projektu rozhodnutí samosprávy o realizaci projektu získání informace o možnosti zapojit se do projektu seznámení samosprávy s projektem projednání návrhu zapojení obce do projektu v radě a zastupitelstvu obce rozhodnutí o realizaci projektu v knihovně obce trojdohoda o spolupráci mezi Svazem knihovníků a informačních pracovníků příslušným úřadem práce samosprávou příslušné obce

Jednotlivé kroky realizace projektu příprava nového pracovního místa popis pracovní činnosti vytvářeného místa personální zabezpečení výběr pracovníků evidovaní uchazeči o zaměstnání na úřadu práce

Jednotlivé kroky realizace projektu uzavření dohod o rekvalifikaci SKIP s jednotlivými úřady práce SKIP s krajskou knihovnou samospráva příslušné obce s úřadem práce krajská knihovna s knihovnami pověřenými výkonem regionální funkce

Jednotlivé kroky realizace projektu teoretická část rekvalifikace krajská knihovna praktická část rekvalifikace příslušná knihovna pověřená výkonem regionální funkce knihovna dané obce

Jednotlivé kroky realizace projektu vytvoření nového pracovního místa na základě dohody mezi úřadem práce a samosprávou příslušné obce zajištění pravidelné činnosti knihovny dané obce v rozsahu i kvalitě stanovených projektem spolupráce s příslušnou knihovnou pověřenou výkonem regionální funkce zapojení do fungujícího systému knihoven

Zúčastněné subjekty samospráva ( obec, město, ) klíčová role v projektu – zřizovatel knihovny prostory vybavení personál pravidelná činnost knihovny úřad práce spolupráce při výběru uchazečů pro rekvalifikaci finanční příspěvek na realizaci projektu finanční monitoring projektu

Zúčastněné subjekty knihovna pověřená výkonem regionální funkce trvalá smluvní spolupráce se zřizovatelem knihovny praktická výuka a prověřování znalostí rekvalifikantů krajská knihovna teoretická výuka rekvalifikantů

Zúčastněné subjekty knihovna obce zapojené do projektu pravidelná činnost rekvalifikantů Svaz knihovníků a informačních pracovníků autor, garant a realizátor projektu celkový monitoring projektu

Samospráva zřizuje knihovnu obec – obecní,městská kraj - krajská určuje rozsah činnosti knihovny pracovní náplň personálu vhodné rozvržení hodin pro veřejnost

Samospráva vytváří podmínky pro činnost knihovny prostory vybavení personál propagace

Podmínky pro činnost knihovny prostory vhodná poloha v obci vyhovující přístup – nejlépe bezbariérový dostatečná rozloha vhodné osvětlení vhodné vytápění vybavení knihovny vyhovující knihovní fond (knihy, periodika, informační média atd.) účelový nábytek a další zařízení technické vybavení důležité estetické hledisko

Podmínky pro činnost knihovny personál vstřícnost komunikativnost dostatečný úvazek kvalifikace nutnost dalšího vzdělávání spolupráce v systému knihoven propagace domovská stránka obce na internetu obecní zpravodaj regionální i celostátní sdělovací prostředky vlastní propagační tiskoviny a další formy reklamy

Úřad práce zdroj pracovních sil aktivní politika zaměstnanosti společensky účelná pracovní místa absolventská místa veřejně prospěšné práce rekvalifikace další aktuální možnosti

Úřad práce nabídka a výběr vhodných uchazečů absolventi škol ženy po mateřské dovolené osoby se změněnou pracovní schopností zájemci o rekvalifikaci

Úřad práce finanční příspěvek na realizaci projektu rekvalifikace pracovníků zřízení pracovního místa společensky účelné pracovní místo absolventské místo chráněné pracovní místo

Knihovna pověřená výkonem regionální funkce v zásadě je to nejbližší profesionální knihovna, která : má pověření k výkonu této funkce od příslušné krajské knihovny spolupracuje se samosprávou na smluvním základě metodicky působí v knihovnách daného regionu v rámci projektu zajišťuje praktickou část rekvalifikačního kurzu

Krajská knihovna koordinační a konzultační centrum výkonu regionální funkce v kraji regionální odborné vzdělávací zařízení realizace teoretické části rekvalifikačního kurzu

Knihovna obce zapojené do projektu místo realizace záměru projektu každodenní činnost výměna a předávání zkušeností komunikační a informační centrum obce

Svaz knihovníků a informačních pracovníků profesní spolek, který : popularizuje knihovnictví iniciuje nové profesní aktivity navazuje kontakty a prosazuje profesní záměry v zákonodárných sborech, ve státní správě a samosprávě je garantem projektu