VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná území v Olomouckém kraji
Advertisements

AFRIKA Geografická poloha.
Hydrosféra.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Krušné Hory Klára Pecháčková 9.B KRUŠNÉ HORY.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Strukturní geologie litosféry
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
Aneb jezero, které musíme zachránit
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Voda a vzduch = základ života
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Jezera.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Světový oceán.
HYDROSFÉRA.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI04 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vybraná slaná jezera světa
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
VODSTVO ASIE charakter vodstva je dán rozlehlostí Asie, tvarem reliéfu, a podnebím Asie leží v úmoří všech čtyř oceánů přibližně 40 % jejího povrchu představují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Claudia Richterová 7.třída
VY_32_INOVACE_75_BOLÍVIE Jm é no autora VM Mgr. Markéta Fišerová Datum vytvořen í VM říjen 2011 Ročn í k použit í VM 7., 9.ročník Vzděl á vac í oblast/obor.
Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Hydrosféra Vodní obal země.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vlastnosti a pohyby mořské vody
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Oceány.
NeJVĚTŠÍ ZRCADLO SVĚTA.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře

MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě  maximální hloubka je 380 m, rozloha 1050 km2, délka 67 km, maximální šířka 18 km  jeho salinita je 8,6x větší než oceánská a 10x větší než salinita Středozemního moře  tato charakteristická vlastnost z něj činí drsné prostředí, které není vhodné pro živočichy VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře

 leží v Jordánském údolí a jeho hlavním přítokem je řeka Jordán  západní a východní břehy jsou skalnaté, pobřeží je pusté s výjimkou několika oáz a turistických resortů s plážemi pro koupání  horké a suché klima způsobuje nízké srážky a vysoké vypařování z hladiny  v poslední době dochází k poklesu hladiny především v důsledku umělého zadržování vody řeky Jordán v Galilejském jezeře  podle studie z r za posledních 30 let ubylo v Mrtvém moři asi 14 km3 vody a jeho hladina ročně klesá o 70 cm.  pokud by proces pokračoval stejným tempem, mohlo by do r zcela vyschnout VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře

 Důsledkem vysokého podílu soli je vyšší hustota vody a tedy vyšší vztlaková síla působící na plovoucí předměty. Pro udržení se nad hladinou není potřeba plavat – stačí do vody usednout a nechat se nadnášet VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře

 v horách obklopujících Mrtvé moře si našlo domov mnoho živočišných druhů – žijí zde velbloudi, kozorožci, zajíci, damani, šakalové i leopardi  Izrael i Jordánsko vyhlásily na obou stranách jezera přírodní rezervace  u jižního břehu probíhá těžba soli a dalších minerálů, nachází se zde i rozsáhlý chemický komplex pro úpravu vytěžených surovin  jezero se nazývá “Mrtvé moře“ kvůli své vysoké salinitě, která brání životu vodních organismů, jako jsou ryby a vodní rostliny  žijí zde však některé druhy bakterií a archeí jako jsou Halobacteria VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře

VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře