a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Vyhodnocení dotazníkového šetření cíleného na dostupnost subjektů zajišťující dopravní výchovu na území Olomouckého kraje pro osoby se sníženou schopností.
Výuka, výcvik a zkoušky motocyklistů. Stručný pohled do historie.
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Strukturované učení PROJEKT EU
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Dopravní charakteristiky
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Základní škola a Mateřská škola, Podolí příspěvková organizace 1.
Struktura Romana Straussová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
09.1 Chodec v silničním provozu
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Byly jsme jako škola zařazeni do IPRM Děčína. V rámci projektu Modernizace sportovišť ZŠ Kamenická, ZŠ Vrchlického a ZŠ Komenského náměstí, Modernizace.
Canisterapie přispívá k rozvoji hrubé a jemné motoriky, podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvoj orientace v prostoru, nácvik koncentrace, rozvíjí.
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Dagmar.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Kolín bez bariér.
Důležité budovy města - pošta VY_32_INOVACE_1C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474)“ 2. úsek: Bezbariérový chodník a autobusová zastávka 3. úsek: „Tunel – konec zastavěného území“
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Z DRAVOTNÍ POSTIŽENÍ ? Odchylka ve zdravotním stavu člověka, která ho omezuje. Zákon č.108/2006 Sb. O sociálních službách Zákon č. 435/2004 Sb. O zaměstnanosti.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Pohádka (čtení souvislého textu) Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění.
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_35_CHOVÁNÍ CYKLISTY TÉMA:
1.Diskriminace, která nás může potkat v životě
Název projektu: Moderní škola
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CHODEC JAK SE CHOVAT NA CHODNÍKU
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Zvláštní pracovní podmínky Mateřská a rodičovská dovolená
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ VZ VOZÍKŮ
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_PRVOUKA
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_PRVOUKA
Prezentace projektů, KD U Boudů
Volba povolání postřehy, postupy, doporučení…
Základní škola a Praktická škola, Jičín
1A Neopatrný turista se příliš naklonil nad propast a upadly mu do ní brýle. Zvuk rozbitého skla se ozval za 3,1 sekundy od začátku pádu. Jak je propast.
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Pokus. konec.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
„Na zahradě naši školky, nenudí se kluci, holky“
Ochrana životního prostředí
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Bludiště.
VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S ODLIŠNÝM MATEŘSKÝM JAZYKEM VE FINSKU
Transkript prezentace:

a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí Základy prostorové orientace a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí

Výuka prostorová orientace těžce zrakově postižených patří k nejdůležitějším činnostem, kterým je třeba se důkladně věnovat za předpokladu, že chceme vychovat opravdu samostatného, soběstačného a pokud možno nezávislého člověka. Ve škole Jaroslava Ježka jsou zařazeny hodiny tohoto předmětu hravou formou již v mateřské škole.

Velmi důležitá je také úprava prostředí, ve kterém se děti pohybují. zářezy na zábradlí označují začátek a konec schodiště prostory jsou vybaveny vodicím zábradlím

nástup do tramvaje bezpečné usazení na místě pro zdravotně postižené nástup do tramvaje předními dveřmi bezpečný přechod K tramvajové zastávce

Vodící pes – pomocník těžce zrakově postiženého člověka