Autor programu: Doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., LF MU Brno 1996

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
„My nechceme kouřit ani pasivně“
Vypracovala Jitka Trejbalová
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
„EU peníze středním školám“
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Český jazyk a literatura
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Nekuřácké zdravotnictví program realizovaný ve SZŠ Svitavy 2001– Pardubice Jana Nedbalová.
Role školního koordinátora EVVO
Zdravá škola.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Projekt: „Prevence konzumace alkoholu nezletilými v Plzni“
Římské číslice 1 – 20 Matematika , 5. ročník
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
BEHAVIORÁLNÍ PŘÍSTUPY K PORADENSTVÍ
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Autor: Mgr. Jaroslava Bošková
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.
.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Normální je nekouřit Program podpory zdraví a prevence kouření pro mladší školní věk (7 – 11 let) Autorky projektu: Mgr. Iva Žaloudíková Prof. MUDr. Drahoslava.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Kameny Příroda kolem nás.
Preventivní programy pro zlepšení stavu chrupu u dětí
Praktické příklady k procvičování
Vliv nikotinu na zdraví člověka
VY_32_INOVACE_07_rimskecislice
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Číslo v digitálním archivu školy
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Český jazyk a literatura
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
HYGIENA sebeobsluha.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Etická výchova jako součást života školy
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Transkript prezentace:

Autor programu: Doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., LF MU Brno 1996 „Kouření a já“ Kompletní program výchovy k nekouření pro žáky 6., 7., 8. a 9. tříd všech typů škol Autor programu: Doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., LF MU Brno 1996

„Kouření a já“ nabízí dětem poznání interaktivní formou. Program se v celém svém pojetí zabývá důvody, které vedou k vzestupnému trendu kuřáctví mezi mládeží. Vzhledem k dosud nedokonalé legislativě je výchova zatím jediné účinné opatření, jak ovlivnit prevalenci kuřáků mezi dětmi. „Kouření a já“ nabízí dětem poznání interaktivní formou.

„Kouření a já“ umožňuje: Vytvářet u žáků správné postoje a naučit je dovednostem jak odmítat kouření tím, že se naučí: Rozpoznat kritické situace Zvážit možná řešení a jejich následky Zvolit jedno řešení Zrealizovat zvolené řešení Sebeocenit se po uskutečnění žádoucí volby Kritická situace:vztah mezi experimentem a dalším rizikem

Program je založen na aktivitě všech žáků při práci ve skupinách Z obsahu programu: 3 výukové bloky (6.,7.,8. třída) 1 blok pro opakování (9. třída) 1 blok=6 lekcí 1 lekce=45 minut Učitel neklasifikuje, hodnotí aktivitu. Program je založen na aktivitě všech žáků při práci ve skupinách

Předpoklady úspěšné realizace programu: Učitel=lektor/nekuřák Podpora programu v celém prostředí školy Seznámení programu s rodičovskou veřejností Pravidelnost programu Osobní přesvědčení učitele

Specifika programu: Respektuje pocit osobní imunity, odolnosti a nezranitelnosti adolescentů Informace jsou dětem podávány formou, která v nich vzbudí zájem Doporučuje zaměřovat se se na krátkodobé a okamžité důsledky kouření Problematiku kuřáctví pojímá komplexně Je otevřený dalším možnostem

Hodnocení úspěšnosti Prevalence kuřáků v kolektivu Porovnání ovlivňovaných a neovlivňovaných kolektivů, přičemž každé snížení počtu kouřících a oddálení začátku pravidelného kuřáctví je ÚSPĚCH

Absolvováním programu by si měli žáci uvědomit, že životní překážky se mají zdolávat rozumem a dovedností, ne s pomocí autoagresivních návyků.

6. třída-souhrn lekcí (I.–VI. lekce) I. lekce : Úvod do programu a vyplnění dotazníků II.lekce: Kouření a zdraví III. lekce: Proč lidé kouří IV.lekce: Děkuji, ne V. lekce: Reklama kouření VI. Lekce: Budu nekuřák, protože… II. lekce: Žáci sami hovoří o následcích kouření, krátkodobých, dlouhodobých i sociálních, diskuse na téma pasivní kouření a demonstrace vlivu kouře prostřednictvím mechanického kuřáka III.lekce: Anketa s dospělákem, diskuse při jakých příležitostech se kouří, porovnání důvodů dříve a dnes, začali by dospělí zase kouřit, kdyby byli dětmi, jaká doporučení se očekávají od dospělých a proč…diskuse IV. Lekce: Návrhy náhradních činností místo kouření, náměty „jak říci ne“-nácvik způsobů odmítání v různých situacích V. lekce: reklamní triky, diskuse o skutečných cílech reklamy, přímá a nepřímá reklama VI. Kouření je droga-žáci se seznamují s kritériemi závislosti, opakování poznatků, zvažování důsledků kouření a projev vlastního rozhodnutí

7. třída-souhrn lekcí (VII.–XII.) VII.lekce: Souhrn poznatků ze 6. třídy VIII.lekce: I jedna cigareta škodí IX.lekce: Nekouřit se vyplatí X.lekce: Jak říci ne XI.lekce: Proč nekouřit a „reklama nekouření“ XII.lekce: Nekouřit je moudré (hra o život)

8.třída-souhrn lekcí (XIII.-XVIII.) XIII.lekce: Zuzanka kouří za dva (pasivní kuřáctví a těhotenství) XIV.lekce: Bezdýmý tabák XV.lekce: Droga (proč?; odmítnutí drogy-zbabělost či odvaha) XVI.lekce: Co mohu udělat já? (vlastní rozhodnutí a umění odmítnout) XVII.lekce: Já a moji kamarádi XVIII.lekce: Nedobré rozhodnutí (vliv stresu, jak se vypořádat s trapasem, umění pomoci jiným)

9.třída-souhrn lekcí (IXX.–XXIII.) IXX.lekce: Kouření odhalíme (souhrn poznatků) XX.lekce: Tráva není jen zelená (cannabis–klady a zápory,alternativy) XXI.lekce: Hrát si? (gamblerství) XXII.lekce: Pomoc kuřákovi XXIII.lekce: Co mi dal program „Kouření a já“ (proč neriskovat, hraní scének odmítání…)

Co by měl dětem dát program „KOUŘENÍ A JÁ?“ ? Šanci svobodně se rozhodnout o svém životě tím, že se naučí: být zvídavý hledat klady a zápory v každé životní situaci mít vlastní názor hledat alternativy zvážit přínosy a ztráty rozhodovat se odmítat, co nechce posilovat vlastní důvěru a ocenit dobré rozhodnutí

Motto z programu: „Život bez závislosti je lepší než pochybné přechodné prožitky, které nasazují pouta.“ „Pokud volíš riziko, vzpomeň si, že Tě přivede ke ztrátě Tvé nezávislosti a svobodné vůle.

Ke dni 1.9. 2005 převzalo metodiku programu v rámci celého Pardubického kraje celkem 78 základních škol (+1 dětský domov) z celkového počtu 147 úplných základních škol. Z toho vyplývá, že 53% základních škol v Pk může pozitivním způsobem ovlivnit prevalenci kuřáctví mezi dětmi.

Nezapojíte se také ???