Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, 25. 3. 2013 Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015
Vliv nových informačních technologií na činnost veřejných knihoven Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Středočeský kraj Národní.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Webové stránky obecních knihoven Seminář dobrovolných knihovníků 22. listopadu 2006 Ing. Jana Tomancová.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
DOTAZNÍKY A STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Využití průzkumu spokojenosti uživatelů pro strategii rozvoje Městské knihovny v Třinci Martina Wolna Praha, Goethe Institut.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Integrovaný regionální operační program
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Michal Šperling - EUREDIS
PORADA RF Holasovice
Nová koncepce regionálních funkcí knihoven ve Zlínském kraji
Transkript prezentace:

Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny

Motto „Nepřežije nejsilnější ani nejinteligentnější, ale nejvíce adaptabilní na změnu!“ Ch. Darwin

Obsah Statistické výsledky – některé ukazatele 2008–2012 Koncepce rozvoje knihoven Inovace služeb knihoven

Statistika – hlavní čísla za 5 let

Síť veřejných knihoven ve Zlínském kraji Krajská knihovna F. Bartoše Knihovny pověřené regionálními funkcemi (okresní) 3 Městské knihovny a ostatní knihovny s profesionálními pracovníky 47 Obecní knihovny s neprofesionálními pracovníky 248

Roční přírůstky knihovních dokumentů

Náklady na nákup knihovního fondu (Kč)

Uživatelé knihoven

Uživatelé do 15ti let

Fyzičtí návštěvníci knihoven

Výpůjčky

Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 a malé knihovny Podobně jako větší profesionální knihovny se budou muset obecní knihovny zaměřit na podporu čtenářství a informační gramotnosti. K tomu bude třeba nejen zlepšit dostupnost knihoven a jejich služeb, ale také vytvářet prostorové podmínky pro komunitní a kulturní aktivity. Zjistit požadavky uživatelů a na druhé straně učit lidi využívat nabízených služeb. Rozvíjet a využívat regionální funkce, podporovat celoživotní vzdělávání knihovníků. Je třeba nabídnout uživatelům služby celého systému knihoven. Nesmí se zapomínat ani na soustavnou propagaci činnosti knihoven. S pomocí dobrovolníků budovat knihovnu jako místo, kde chceme být – fyzicky, virtuálně i citově.

Nabídka služeb Především knihovního fondu - má knihovna nové knihy? Využívá nabídky regionálních funkcí – výměnné soubory knih? Umí zprostředkovat služby jiných knihoven svým uživatelům – zapojuje se do meziknihovních služeb?

Spolupráce knihoven Je třeba nabídnout uživatelům služby celého systému knihoven (viz Koncepce rozvoje knihoven ČR).

Regionální literatura, informace o regionu Obecní knihovny by měly umět pracovat s regionální literaturou a mohly by být hlavním zdrojem a poskytovatelem informací o zajímavostech regionu uživatelům místním i turistům.

Zprostředkování výsledků digitalizace Využít existující nabídku digitálních zdrojů K tomu je třeba kvalitní připojení k internetu Webová stránka knihovny - informace

Posílení komunitní role knihovny Veřejné knihovny vždy sloužily komunitě a angažovaly se zejména v místní kultuře a potřebě celoživotního učení. Návrat k jejich komunitní roli neznamená nic jiného než definování starých a nových možností, jak přispět ke kvalitnějšímu životu komunit. V době rozvoje e-knih a možnosti získávání informací z domova prostřednictvím internetu bude hlavní výhodou menších knihoven poskytování prostoru k setkávání a zajišťování komunitních aktivit. Je však třeba, aby knihovny měly dostatek místa, byly příjemně zařízeny a měly vhodnou provozní dobu – viz standardy VKIS. Podporovat knihovny jako informační a vzdělávací centra obcí

Prostředí knihovny Velmi dobrou propagací je nabízení příjemného, mnohdy téměř rodinného, pohodlného prostředí.

Bezbariérové knihovny Zlepšit dostupnost knihoven a jejich služeb

Zvýšit informovanost současných i potenciálních uživatelů Nejde-li čtenář do knihovny, musí knihovna za ním. Více užívat ke komunikaci , uživatelé mohou zdarma dostávat nabídky, pozvánky a další sdělení knihovny. Místní rozhlas je rovněž dobrým prostředkem, který se knihovnám nabízí a je zdarma. Možnost vést kroniku knihovny na internetu, dát prostor „autorům“ z řad čtenářů. Ve Zlínském kraji má: 89 % neprofesionálních knihoven svou vlastní webovou stránku 68% neprofesionálních knihoven má vlastní on-line katalog na internetu.

Propagace, propagace, propagace … Nejlepší propagací knihovny je osobnost knihovníka.

Znát potřeby lidí Jak jsou lidé se službami knihovny spokojeni? Co očekávají lidé v obci od své knihovny?

Zjišťování spokojenosti uživatelů knihoven Nutnost zjišťovat spokojenost uživatelů v souvislosti s rychle se měnícími požadavky uživatelů knihoven. Standard VKIS - každá knihovna by měla jednou za 5 let zjišťovat spokojenost uživatelů se svými službami. Pro vlastní „výzkum“ lze využít již hotové dotazníky Průzkum spokojenosti uživatelů malé knihovny Dotazník lze vytisknout, nebo lze vyplňovat na internetu. Knihovník obdrží již zpracované výsledky. Otázky v dotazníku lze měnit. Pro malé knihovny zdarma, pro větší knihovny 100 Kč/rok. 2. pololetí školení v KKFB.

Knihovna - místo, kde chceme být – fyzicky, virtuálně i citově.

Použité zdroje Čtenář 2013/2 JAK NA TO: Marketing v knihovnách aneb Umíme dát o sobě vědět? – 1, Postřehy z výzkumu a praxe, Libuše Foberová Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015, , Petrůvky, Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII, Vít Richter

Ing. Jana Tomancová Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně Děkuji za pozornost.