zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Květa Stejskalová
Prvorepublikový film Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Osvobozené divadlo.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
zpracovaný v rámci projektu
Divadlo SEMAFOR.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.
zpracovaný v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Identifikátor materiálu: EU –
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Vzdělávací obor: Hudební výchova
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Jiří Voskovec.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DIVADLO SEMAFOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Periodizace nonartificiální hudby
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
& Osvobozené divadlo Semafor
Suchý a šlitr AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Netvořice
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Transkript prezentace:

zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1080 Šablona: 32_01 Sada: 01 Ověření ve výuce: Hudební výchova Datum:11. února 2011 Třída: 9.B

Divadla malých forem Předmět: Hudební výchova Ročník: 9. Klíčová slova: Hudební forma, jazz, pantomima, kabaret, produkce, parodie Jméno autora: MgA. Věra Trojanová Škola – adresa: ZŠ Úvaly, okres Praha-východ nám. A. z Pardubic 8, Úvaly

vznikají ve 20.století jako opozice k oficiálnímu divadlu. Divadla malých forem vznikají ve 20.století jako opozice k oficiálnímu divadlu.

Červená sedma založena roku 1909 v Praze byla známa svou hudební formou, převládají tu písně a kuplety – všichni herci byli zároveň i hudebníky. působí v Rokoku

Divadlo Rokoko

Osvobozené divadlo počátky Osvobozeného divadla spadají do roku 1925 Jaroslav Ježek , Jiří Voskovec , Jan Werich kritizují fašistickou diktaturu vzhledem k sílícímu politickému tlaku bylo v listopadu 1938 divadlo uzavřeno

Autorská díla - hra Caesar     - je zaměřena proti fašismu a je o nedostatcích demokracie - hra Osel a stín     - ve hře je spor o stín - politické pozadí procesu - hra Kat a blázen     - hra o původu diktátora - hra Balada z hadrů     - F. Villon jako tribun lidu - hra Rub a líc     - je o krizi a fašismu - hra Těžká Barbora - jejich poslední hra Pěst na oko     - tato hra byla reakcí na události kolem r. 1938

Divadlo E. F. Buriana - D 34 založil v roce 1933/34 herec, hudebník, a režisér Emil František Burian starší prozaická díla aktualizuje do modernější podoby v neradostné době třicátých let se tak snaží oslavovat český národ a jeho dávné kořeny

Semafor v divadle Na zábradlí Jiří Suchý a Ivan Vyskočil zahájili provoz v roce 1958 následující rok se J. Suchý osamostatnil a založil SEMAFOR Se ma for – 7 malých forem (hudební komedie, jazzové koncerty, filmové produkce, poezie, pantomima, loutky, výtvarné umění) ve spolupráci s Jiřím Šlitrem navázali na odkaz kabaretů začínali zde K. Gott, W. Matuška, E. Pilarová, M. Forman, N. Urbánková, Olympic….

Znak divadla Semafor na domě v bývalé pasáži Alfa. V této budově prožíval Semafor svou nejslavnější éru.

Divadlo Járy Cimrmana bylo založeno jako přísně amatérské 1967 Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák… výhradně pánský soubor základem humoru byla mystifikace a pseudovědeckost jako parodie na vědu hry jsou kombinacemi „Cimrmanova díla“ a odborných přednášek na téma Mistrových vynálezů

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana Léčivý pramen Járy Cimrmana - pramen bez vody, okres Česká Lípa

Význam a přínos DMF autoři často vystupují jako herci a komunikují s diváky základní výrazové prostředky – humor, nadsázka, satira účelem nebylo dosažení co největší popularity, ale hlavní byl tvůrčí význam, fantazie a množství nápadů

Co si pamatuješ? V kterých prostorách působilo divadlo Červená sedma? Kteří umělci kritizovali fašistickou diktaturu ve svých hrách? Uveď některé názvy her a název divadla. Co bylo uměleckým cílem Divadla E.F. Buriana – D34? Můžeš vysvětlit význam názvu divadla Semafor? Kteří umělci zde působili? Co je základem humoru Divadla Járy Cimrmana? Kdo to byl Jára Cimrman?

1. vydání. Praha : SPN, 1998.126s. ISBN 80-7235-9 Zdroje:http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page , staženo 05.02.2011 Použitá literatura: Dr.Dehner, Jan ; Dr.Jůzl, Miloš, CSc. ; Harmáček, Václav ; Dr. Lachout, Karel ; Doc. Dr. Smolka, Jaroslav, CSc.; Řezáčová, Helena ; Šmolík, Jan ; Dr. Švarcová, Jitka. Malá encyklopedie hudby. 1. vydání. Praha:Supraphon, 1983. 736s. ISBN 02-184-83. Mgr.Charalambidis, A. ; PhDr. Pilka, Jiří ; PaedDr. Císař, Zbyněk . Hudební výchova pro 9. ročník základní školy. 1. vydání. Praha : SPN, 1998.126s. ISBN 80-7235-9