1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha 27.11.2012 Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
1 VÝZNAM ETS PRO ODBĚRATELE Seminář AEM - SVSE Praha, Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 DOPAD OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI NA EMISE NA PRŮMYSL Seminář AEM Ostrava, Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Společenské a hospodářské prostředí
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Ruská federace x WTO a OECD
Zjevná spotřeba oceli. Vývoj hlavních odběratelských oborů.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
BAT - BREF Jejich rozsah
Transkript prezentace:

1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.

2 Zpracovatelský průmysl - jeden z hlavních zdrojů tvorby HDP (cca 30%) -zahrnuje několik desítek odvětví – část z nich vytváří vstupy pro další odvětví zpracovatelského průmyslu (metalurgie, chemie, cementářství) -podniky jsou závislé na vývoji cen vstupů vstupních materiálů a energií, které nemohou ovlivnit -zvýšené ceny vstupů nejsou podniky schopny promítnout do cen výrobků, protože se na trhu EU setkávají s celosvětovou konkurencí -citlivý na vývoj na tuzemském i zahraničních trzích (poptávka, ceny)

3 Ohrožená odvětví podle EU ETS odpovídají odvětvím ohroženým vysokou cenou elektřiny. Patří mezi ně především –metalurgie železných i neželezných kovů –chemie –výroba papíru a celulózy –sklárny –výroba cementu a vápna

4 Vstupy do odvětví hutnictví železa

5 Záměry státu a EU v oblasti zdanění energií - úprava spotřebních daní (dnes zákon 271/2007 Sb., část 45, 46 a 47) na základě revize směrnice 2003/96/EU. Ve směrnici řada výjimek ze zdanění pro staré země EU. -zavedení uhlíkové daně na základě revize směrnice 2003/96/EU (nově zavedeno pro odvětví a podniky nepodléhající EU ETS) od roku stanovení korekčního koeficientu pro příděl povolenek zdarma – podle jeho velikosti bude nutno nakupovat v aukcích zbytek povolenek i pro výroby v odvětvích ohrožených únikem uhlíku (přemístěním výrob mimo EU) – jaká bude cena povolenky? -pro výběr z ohrožených odvětví možnost částečné kompenzace cen elektřiny zvýšených v důsledku nákupu povolenek výrobci elektřiny – realizace na národní úrovni – bude v ČR realizováno? (700 – 800 mil. Kč/rok) – v ostatních státech ano

6 -v ČR navíc zvýšené zdanění elektřiny v důsledku podpory OZE -darovací daň pro výrobce elektřiny Další zdanění: - nižší emisní limity v rámci integrovaných povolení než jsou EL uvedené v legislativě ČR, která je často přísnější než legislativa EU = výrazně zvýšené náklady na plnění těchto požadavků než mají konkurenti v EU, konkurenti z regionů mimo EU tyto náklady většinou neznají vůbec

7 Dopady vyššího zdanění –ztráta konkurenceschopnosti na evropském trhu, o ostatních regionech nemluvě –z toho plynoucí omezení/zrušení výrob (u tuzemských majitelů) –přenesení výrob mimo ČR, příp. mimo EU u nadnárodních společností –při nízkých vlastních finančních zdrojích jejich další snížení pro modernizaci výrobního zařízení