Pražský hrad První základy pražského hradu byly postaveny v devátém století synem Bořivoje Spytihněvem I. jako sídlo vládců. Ve čtrnáctém století byl přestavěn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gotika.
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Petr Vávra 5. A  6 6  
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
PRAHA-hlavní město ČR.
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Svatý Václav.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
České země, sochařství, malířství
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Praha Naše třída se nedokáže nudit, takže cesta ve vlaku nám ubíhala poměrně rychle.
VLA. KROUŽKOVÁNÍ SPRÁVNÉ ODPOVĚDI.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Cestovní kancelář.
Praha Andy Poláková.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
KARLŮV MOST.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Stavby Karla IV. Výklad. Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ
vypracovala Markéta Jurečková
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Život karla IV..
Život Karla IV..
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Pražský hrad První základy pražského hradu byly postaveny v devátém století synem Bořivoje Spytihněvem I. jako sídlo vládců. Ve čtrnáctém století byl přestavěn Karlem IV. do gotické podoby jako je dnes. Karel čtvrtý nejvíce rozšířil hrad a nechal vystavět katedrálu sv.Víta.

Obecně Pražský hrad je v dnešní době sídlo prezidenta. Části pražského hradu jsou přístupné volně turistům, ale některé oblasti jsou zpoplatněné, např. katedrála sv.Víta.

Katedrála sv.Víta Katedrála sv.Víta se začala stavět na začátku 14. století na pokyn Karla IV. A stavba byl úplně ukončena v roce 1770.

Moje zážitky z hradu Pražském hradě jsem navštívila už asi čtyřikrát a vždy jsem si to moc užila. Byla jsem v kadedrále a viděla fontánu se sochou sv.Jiříka a také vojáky na stráži kteří nehnuli ani brvou i když se je někteří lidé snažili rozesmát. Já jsem je nerozesmívala, protože sem si dovedla představit jaké to musí být, tak jsem se jen nechala od táty vedle jednoho vojáka vyfotit.

Konec