MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prutové těleso, výsledné vnitřní účinky prutů
Advertisements

Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Mechanika tuhého tělesa
Silové soustavy, jejich klasifikace a charakteristické veličiny
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Základy infinitezimálního počtu
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
7. Mechanika tuhého tělesa
FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů
BD01 Základy stavební mechaniky
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
Základní číselné množiny
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
Dvojosý stav napjatosti
Plošné konstrukce, nosné stěny
Pohybová energie tuhého tělesa
Vazby a vazbové síly.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 8. přednáška.
Mechanika tuhého tělesa
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Statika nosných konstrukcí
Digitální učební materiál
Pružnost a pevnost Kvadratické momenty složených průřezů 07
Mechanika tuhého tělesa 2
Pružnost a pevnost Průřezové moduly pro namáhání krutem a ohybem 03
Volné kroucení masivních prutů
Téma 7, ODM, prostorové a příčně zatížené prutové konstrukce
MKP 1 – Podklady do cvičení
Prostý tah a tlak Radek Vlach
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Výpočet přetvoření staticky určitých prutových konstrukcí
Statická ekvivalence silového působení
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Technická mechanika Pružnost a pevnost Průřezové moduly v krutu a v ohybu, Steinerova věta 05 Ing. Martin Hendrych
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Obecná rovnice přímky v rovině
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Parabola.
Moment síly, momentová věta
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
II. část – Části kruhu a kružnice,
PRUTOVÉ (PŘÍHRADOVÉ) KONSTRUKCE
Průřezové charakteristiky, statický střed soustavy sil, těžiště.
Rovinné nosníkové soustavy II
BD01 Základy stavební mechaniky
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Příklady s lineární funkcí
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů P Ř E D N Á Š K A 7 MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika I. Momenty setrvačnosti a deviační momenty fyzikálních objektů hmotné momenty setrvačnosti a hmotné deviační momenty desek hmotné momenty setrvačnosti a hmotné deviační momenty těles II. Momenty setrvačnosti a deviační momenty geometrických útvarů momenty setrvačnosti a deviační momenty ploch momenty setrvačnosti a deviační momenty objemů Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Obecná definice momentu setrvačnosti: Hmotný moment setrvačnosti dm - element hmotnosti fyzikálního objektu Moment setrvačnosti objemu dV - element objemu fyzikálního objektu Moment setrvačnosti plochy dA - element plochy fyzikálního objektu Když r - vzdálenost od bodu  polární moment setrvačnosti r - vzdálenost od osy  axiální moment setrvačnosti r - vzdálenost od roviny  planární moment setrvačnosti Přednáška 7.

MOMENTY SETRVAČNOSTI A DEVIAČNÍ MOMENTY ROVINNÝCH OBRAZCŮ FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika MOMENTY SETRVAČNOSTI A DEVIAČNÍ MOMENTY ROVINNÝCH OBRAZCŮ Souřadnicová soustava průřezu prutu Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Rovinný obrazec (průřez prutu) v souřadnicové soustavě yz P≡O Axiální momenty setrvačnosti k ose y a z jsou definovány vztahy: Deviační moment je definován vztahem Polární moment setrvačnosti je definován vztahem: Centrální moment setrvačnosti je moment setrvačnosti k libovolné ose, která prochází těžištěm. Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Věty: Axiální momenty setrvačnosti a polární moment setrvačnosti nabývají vždy kladné hodnoty. (Tato věta vychází z definice – druhá mocnina vzdálenosti je kladná a obsah je také kladná hodnota.) Deviační moment může nabýt kladné nebo záporné hodnoty. (Opět věta vychází z definice, součin dvou souřadnic závisí na jejich znaménkách.) Deviační moment k osám, z nichž alespoň jedna je osou symetrie, se rovná nule. (Opět věta vychází z definice.) Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika x y dA b/2 h/2 Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika x protože Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika STEINEROVA VĚTA Pomocí Steinerovy věty lze určit momenty setrvačnosti a deviační moment k mimotěžišťovým osám, které jsou s osami těžišťovými rovnoběžné. Potřebujeme znát: plochu obrazce, polohu těžiště, velikosti momentů setrvačnosti a deviační moment, vzdálenosti k mimotěžišťovým osám. P≡O Moment setrvačnosti rovinného obrazce k libovolné mimotěžišťové ose Deviační moment k libovolným dvěma mimotěžišťovým osám y,z Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Důkaz Steinerovy věty: P≡O kde je statický moment k těžišťové ose Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Příklad y T [2r,r] yT r T xT x Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika AXIÁLNÍ MOMENTY SETRVAČNOSTI A DEVIAČNÍ MOMENT K POOTOČENÝM SOUŘADNICOVÝM OSÁM y z a P≡O dA Vyjádříme transformační vzorce pro souřadnice a Podle definice vyjádříme moment setrvačnosti k pootočené ose a dosadíme transformační vzorce. Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Podobně Deviační moment Přednáška 7.

HLAVNÍ MOMENTY SETRVAČNOSTI FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika HLAVNÍ MOMENTY SETRVAČNOSTI Při rotaci souřadnicových os, existuje taková jejich poloha, při kterých nabývají axiální momenty setrvačnosti k těmto osám extrémních hodnot, tzn., že jeden moment setrvačnosti je maximální a druhý minimální, a deviační moment je nulový. Důkaz: Vyšetříme nulovou první derivaci momentu setrvačnosti v natočených souřadnicích obdobně Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Extrémních hodnot dosahují momenty setrvačnosti pro úhel , při kterém je pak deviační moment k osám , roven nule a vypočítá se z rovnice: potom Osy , jejichž poloha je určena úhly a nazýváme hlavní osy setrvačnosti. Potom platí pro ně platí: a hlavní momenty setrvačnosti jsou Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Po vyloučení úhlu lze napsat též pro určení hlavních momentů setrvačnosti vztah Platí opět invariantní vztah: Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Věta o hlavních osách setrvačnosti Hlavní osa setrvačnosti, ke které je moment setrvačnosti maximální, prochází 2. a 4. kvadrantem souřadnicové soustavy tehdy, je-li deviační moment . Je-li deviační moment , prochází hlavní osa, ke které je moment setrvačnosti maximální 1. a 3. kvadrantem. Těžišťové osy, ke kterým je deviační moment roven nule, nazýváme hlavními centrálními osami setrvačnosti. Je-li jedna z os osou symetrie, je tato osa přímo hlavní centrální osou setrvačnosti a na ní leží také těžiště. Známe-li hlavní osy setrvačnosti a příslušné hlavní momenty setrvačnosti, platí pro libovolnou osu natočenou o úhel g od hlavní osy y0 (resp. x0 pro souřadnicový systém xy) Přednáška 7.

MOMENTY SETRVAČNOSTI A DEVIAČNÍ MOMENTY SLOŽENÝCH OBRAZCŮ FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika MOMENTY SETRVAČNOSTI A DEVIAČNÍ MOMENTY SLOŽENÝCH OBRAZCŮ 1. Moment setrvačnosti složeného rovinného obrazce k osám y, z určíme jako součet axiálních momentů setrvačnosti jednotlivých základních obrazců k osám y, z. 2. Obdobně deviační moment. 3. Použitím tabulek nebo vzorců stanovíme známé momenty setrvačnosti pro jednotlivé základní obrazce a pomocí Steinerovy věty vypočítáme momenty setrvačnosti a deviační moment k osám y a z. Přednáška 7.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Příklady použití q l Průhyb nosníku P l Kritické břemeno při vzpěrném tlaku Přednáška 7.