Úkol č. 4 : ODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Systém nakládání s odpady
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Logo.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
TONDA OBAL NA CESTÁCH nás opět navštívil. Pamatujeme si z loňského roku co kam patří?????
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ Projekt hodiny výchovy k ochraně životního prostředí pro žáky naší školy 22. dubna 2006 Vzdělávací oblast Enviromentální.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
SBĚRNÝ DVŮR ČESKÁ TŘEBOVÁ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Co víš o recyklaci?.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
Jak třídíme v naší škole? V naší škole třídíme:  papír  plast  sklo  bioodpad  baterie  drobný elektroodpad.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
EVVO aktivity pro školy
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Hartošová Krista NÁZEV:VY_32_INOVACE_015:Přírodověda 5.ročník TEMA: výroba plastů ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Sára Motyčková 9.B 2015/2016 Název úkolu: Životní prostředí - Jak se vám žije ve Veselí nad Moravou? Číslo úkolu: 28 Zadání úkolu: Vytvoř a následně zpracuj.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Třídění odpadů,recyklace
EKOŠKOLA.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Odpady a příroda.
Člověk a jeho svět Chování v přírodě.
Transkript prezentace:

Úkol č. 4 : ODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA Problém, který jsme si vybrali, se týká odpadů – jejich třídění, zpracování a ukládání. Z našeho okolí jsou nám dobře známé obrázky, kdy se příkop kolem silnice mění doslova před očima v jedno velké smetiště, na začátku lesa bije do očí nelegální „úložiště“ odpadů, z několika komínů se line hustý dým a ještě hustší odér. Chování lidí, místních obyvatel i motoristů, jsme se rozhodli v našem úkolu sledovat. Zamysleli jsme se nad možnostmi zlepšení situace, i nad příčinami jejich chování. Všichni máme ještě v živé paměti účast na EkoDni, který pořádalo naše gymnázium loni v létě – i tyto zkušenosti a poznatky jsme využili. A tak jsme si položili několik otázek, na které nám pomohl najít odpovědi i odborník na slovo vzatý z odboru životního prostředí městského úřadu ( - konkrétní čísla, rady, fakta, webové odkazy, …).

Kolik je na území města ( barevných ) kontejnerů na tříděný odpad ? Důležité je informovat obyvatele o jejich možnostech ( besedy, info letáky, tisk, TV ), přiblížit nádoby na tříděný odpad ( lidská lenost : vzdálenost k popelnici ≈ vzdálenost ke kontejneru ) Další možností je kontrola svezeného odpadu vyprodukovaného firmami ( + správné třídění ), pokuta ( za spalovaní odpadu – podle kouře ), nebo dramatické zdražením tuhých paliv, aby se vyplatilo topit ekologicky … V našem městě ( 3000 obyvatel ) se nachází cca 10 kontejnerů na tříděný odpad ! Tento počet se nám zdá neúměrně malý, rádi bychom dosáhli jeho zvýšení ( + umístění kontejnerů na každé sídliště, v obytných zónách, u každého bloku bytových jednotek …)

Jak vysokou pokutu můžou lidé dostat za ukládání odpadů na nelegální skládku ? Za ukládání odpadů na nelegální skládky, na místech, která pro to nejsou speciálně určená, hrozí pokuta až 50 000 Kč.

Kolik domácností je napojeno na plynové / elektrické topení ? Všechny domácnosti v našem městě jsou plně plynofikované – každý má možnost topit plynem nebo elektřinou. Tuto možnost však ne všichni občané využívají – aby ušetřili, spalují pevná paliva, nebo dokonce nevhodné odpady. Rozšířené je také topení dvojím způsobem : přes den ( zaměstnání ) topí elektřinou, večer ( když se vrátí domů ) přitápí pevnými palivy → nepříjemný kouř pak pohlcuje usínající město …

Jak se nakládá se svezeným odpadem na místní skládce ? Svezený odpad na místní skládce je komunální – dále se už netřídí a na skládce zůstane. Vybírají se jen ty předměty, které evidentně komunálním odpadem nejsou ( matrace, pneumatiky, nebezpečný odpad – autobaterie, plechovky od barev, elektrické přístroje ) S touto informací by měli být seznámeni všichni obyvatelé města – do popelnic by pak vyhazovali jen to, co tam skutečně patří. Možná by se pokusili omezit i celkové množství vyprodukovaného odpadu, aby se skládka nestala nejrozlehlejší „stavbou“ města…

Kde je možné v nejbližším okolí odevzdat nebezpečný odpad ? Ve městě funguje sběrný dvůr, kde je možné odevzdat veškerý nebezpečný odpad, na některých místech je vedle kontejnerů na tříděný odpad umístěna i speciální nádoba na odpad tohoto typu ( - bateriové články ) Elektroodpad ( lednice, TV, obrazovky ) je možné odevzdat při koupi nového spotřebiče v prodejně elektro – buď přímo v obchodě, nebo ve sběrném dvoře.

Jak dlouho se v přírodě rozkládají ? ( + - ) Okusek od jablka Noviny Šlupka od mandarinky Bavlněné tričko Konzerva Skleněná láhev PET láhev Několik týdnů Jeden měsíc Čtvrt roku Jeden rok I stovky let Tisíciletí ? ?????

Co všechno se dá vyrobit z recyklovaných surovin Co všechno se dá vyrobit z recyklovaných surovin ? Má smysl třídit i obaly krabicových nápojů – tzv. tetrapack ? Asi 80 % obsahu popelnice se dá recyklovat ! Recyklace papíru ( je možná až 8-krát ) → toaletní papír, hygienické ubrousky, obaly na suroviny a potraviny Recyklací PET lahví → umělé tkaniny, umělá vlákna ( výplň do oblečení – bund, spacáků ) – tepelně izolují, hračky, plastové nádobí, zahradní nábytek, protihlukové stěny u silnic, zatravňovací dlažbu Recyklací skla → skleněné nádoby ( nápoje ), rámy obrazů, užitkové sklo ( čajový servis ) Obaly Tetrapack, nápojové kartony se recyklují proto, že je zevnitř potažen Al fólií – vyžaduje zvláštní nakládání ( x běžné odpady ) → izolující desky ve stavebnictví

Nechceme jenom nečinně sedět … Chtěli bychom začít u sebe – prosadit více nádob na tříděný odpad v naší škole. Umístit přímo do každé učebny tříbarevný „koš“, aby se odpadky nehromadily kolem stávajících košů a VŠICHNI měli MOŽNOST třídit !

Nebuďme lhostejní, neničme přírodu ! Třiďme odpad ! Ale co zmůžem …. ? Rozhodně se nechceme k ekologickým problémům stavět tak pesimisticky, jak zní heslo čtvrtého úkolu ! To, jak bude naše okolí vypadat, ovlivňujeme především MY sami ! I maličkosti jsou důležité, když je dělají tisíce a milióny lidí ! Nejde o to, jak zachráníme svět tím, že odhodíme jeden plastový kelímek do ( žlutého ) kontejneru na plasty, ale je to věc přístupu k životu a životnímu prostředí. Zamysleme se proto nad naším chováním, zapojme se AKTIVNĚ do problematiky třídění odpadů a ve vlastním zájmu dohlížejme na dodržování pořádku ! Není čisté okolí, zdravý vzduch a respekt k přírodnímu prostředí dostatečná motivace ? Nebuďme lhostejní, neničme přírodu ! Třiďme odpad !