Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Ta naše země česká 4 Autor : Herbert Novotný.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Baroko.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Vypracovala : Lucie Zahálková. Poloha Obec Ježov Blízko vodní nádrž Želivka, Humpolec 465 m.n.m.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
BAROKNÍ STAVBY V OPAVĚ Charakteristika barokní architektury
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Bazilika svatého Václava
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1/ Barokní architektura
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Gotika 12 st. – 16 st..
Česká gotika.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Baroko - procvičení 8. ročník.
Číslo v digitálním archivu školy
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Česká románská kultura
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
MALÁ STRANA (PRAHA) - původně Nové Město, později Menší Město pražské - r Přemysl Otakar II. povýšil Malou Stranu na město - v době renesance a baroka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Průhonice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
GOTIKA název gotika je podle Gótů
Tato prezentace je hrazena z projektu:
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kostely v Plzeňském kraji 3
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku

Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity v letech 1767 – 1772 Kostel byl 150 let husitský, později se zde sloužily evangelické bohoslužby, po bitvě na Bílé hoře katolické

Architektura Mohutná jednolodní stavba s bočními kaplemi a mělkou apsidou Na římse západního průčelí jsou po obou stranách věže umístěny sochy sv. Petra a Pavla (vznik okolo r.1770) Částečně zapuštěná věž s helmicí (z r.1879) v západním průčelí

Helmice Apoštolové (sv. Petr a Pavel) Boží oko ZÁPADNÍ PRŮČELÍ

Sv.Petr klíč Kniha (evangelium) voluta

Svatý Pavel Atributy: meč (byl sťat mečem) a kniha (evangelium) meč kniha

Boží oko

Zvlněný balkon krakorce

JIŽNÍ STRANA

ZÁPADNÍ STRANA apsida

Interiér Hlavní oltář – malovaný, navrhoval architekt Adam Lauterer Oltářní obraz Karla Škréty z r.1656 – olej na plátně (Panna Marie je na něm vyobrazena v rozhovoru s oběma apoštoly, obraz byl pořízen ještě do starého kostela) Kamenná křtitelnice (rokoko) kazatelna z dílny řezbáře Jiřího Vančury

Interiér původní skříně varhan podle Lauterera (ty postavil truhlář Ambrož Tauchmann z Hoštky) Fresky světců – Josef Kramolín z Nymburka 4 sochy andělů (dřevořezba) – neznámý umělec ze školy Matyáše Brauna 2 boční oltáře (barokní) sv. Anny a Josefa – importovány ze zrušeného pražského kostela sv. Mikuláše na Starém Městě

Rokoková křtitelnice Boční oltář sv. Anny Boční oltář sv. Josefa Vyřezávaná kazatelna Malovaný oltář s oltářním obrazem Karla Škréty

hlavní oltářní obraz od Karla Škréty Hlavní oltář navrhoval jezuita A. Lauterer

Vyřezávaná kazatelna Rokoková křtitelnice

Boční oltář sv. Anny Boční oltář sv.Josefa

Původní skříně varhan

Drakobijci sv. Václavsv. Jiří

Zdroje Informační centrum v Úštěku sv-petra-a-pavla-ustek.htmlhttp:// sv-petra-a-pavla-ustek.html sv-Petra-a-Pavlahttp://foto.mapy.cz/ Ustek-kostel- sv-Petra-a-Pavla kostel-sv-petra-a-pavla-Ustek-kostel.htmlhttp://expedice.rps.cz/lokality/ kostel-sv-petra-a-pavla-Ustek-kostel.html