Když si zvířata hrají Ondřej Zatloukal. Co je to hra?  chování bez vážného obsahu, při němž dochází k naprosto volnému mísení různých prvků chování i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Konflikty a vnitrodruhový boj. Konflikt = působení dvou nebo více protikladných „sil“, projevů chování Agonistické chování = agresivní –Mezi dvěma jedinci.
Objektivní faktory.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Nervová soustava.
Původ a domestikace zvířat
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Etologie K. Šejbová.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Firemní kultura - změna motivační strategie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Podle knihy Dobráci od přírody – Frans de Waal
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.
Rozdíly mezi osobnostmi
Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace,
Primáti Kristýna Semecká 8.B
Vtištění (Imprinting)
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Hlasová komunikace psů a vlků
Hrové chování.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Sebeuvědomění a sebekontrola
Etologie – chování živočichů
Žirafa.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Psychologické aspekty zdraví
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
- Hravost je jedním z důležitých předpokladů, jak se něčemu naučit - Zvídavému chování se odborně říká explorační – aktivní vyhledávání a zkoumání nových.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Aplikace vývojových technik Augmented Reality hra Bronislav Ryba, Štěpán Mračko.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Zvířecí motivace ke hře Dagmar Stromšíková, 1. ročník, 2016.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Molekulová fyzika a termika
jen pro vnitřní potřebu
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Pronásledování.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Parelli Natural Horsemanship
ČLOVĚK.
Evoluční hledisko v sociální psychologii
Transkript prezentace:

Když si zvířata hrají Ondřej Zatloukal

Co je to hra?  chování bez vážného obsahu, při němž dochází k naprosto volnému mísení různých prvků chování i motivací  veškerá motorická aktivita, která vypadá bezúčelně

Nejvýznamnější poznatky o zvířecí hře  Vyskytuje se u většiny savčích druhů, vzácněji u ptáků  Mláďata savců jí věnují až 10% času a až 15% energie, pokud mají příznivé podmínky (potrava, bezpečí)  Obvykle zahrnuje prudké a neobvyklé pohyby, změny směru, válení, skákání, rotace hlavy  Obsahuje náznaky vážného chování i originální projevy  Povzbuzuje ji mírně neznámé prostředí  Zvířata v hravém věku ji aktivně vyhledávají

Znaky

Zdánlivá nesmyslnost  zbytečný výdej energie a času  hra nemá žádné na první pohled viditelné výsledky  některé projevy neplní funkci, pro kterou se vyvinuly

Volná kombinace nejrůznějších prvků chování  u mláďat pravděpodobně důsledek pozorování dospělců a následné napodobení  rychle se střídá útěk, agrese, sexuální chování, lov a sběr potravy

Neúnavnost hrajících si jedinců  hry nepodléhají habituaci – nikdy se neomrzí  př.: neustálé rvačky štěňat

Nevázanost a přehánění  projevy při hře jsou často impulzivní a intenzivní  př.: energický pohyb hříbat

Hrají si především mláďata  nejčastěji jde o sociálně žijící druhy – nácvik sociální role  mladší mláďata si hrají se staršími  hra dospělců se častěji objevuje častěji u nejvyspělejších druhů (šimpanz, havran)

Funkce

Trénink sociálních rolí a dovedností  navazování sociálních vazeb  nácvik spolupráce  dosažení dominantního postavení, nebo přijetí podřazené role  osvojení posloupností při soubojích (nejprve hrozba, potom boj)

Motorický trénink  hra zvyšuje sílu, rychlost, koordinaci, pružnost, dále kapacitu i účinnost oběhové a dýchací soustavy, sílu kostí atd.  rozvoj neuronových propojení v mozečku

Prostředek sebehodnocení  Zvíře při hře opakovaně provádí určitou, dosti obtížnou akci  Pokud uspěje, přechází k akci o stupeň obtížnější, pokud ne, volí akci snazší

Tematika her  Boj – kousání, zápasení, trkání, přetlačování, hra na vojáky  Lov a sběr potravy – lov sourozenců, sběr listí  Rozmnožování – kopulace „na nečisto“  Rodičovství – hnízdění „na nečisto“, hra s panenkami

Hra jako explorace  explorační chování – aktivní vyhledávání a zkoumání nových podnětů bez bezprostřední nutnosti  zvědavost hravost  př.: krkavec vs. neznámý objekt neznámý objekt

Hračky  zvířata využívají ke hře všechny možné předměty, hlavně ty neznámé – lidské výtvory  př.: ptáci manipulují s kamínky :kormoráni s trubkou :kormoráni s trubkou

Hry v zajetí  hry častější – více času a bezpečí  s přispěním člověka a prostřednictvím hry se zvířata můžou naučit složitým dovednostem

A co naše mláďata?

Prameny:  Veselovský, Z.: Chováme se jako zvířata?, Praha: Knihy o přírodě (1992)  Špinka, M.: Proč si mladí savci hrají, Vesmír 79, 196, 2004 

KONEC Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost