Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Marketingový plán podniku
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství Co je v programu konference „WtE“ a proč jsem zde? Program: Úloha výzkumu a vývoje jako nezbytného nástroje pro skutečné zvyšování konkurenceschopnosti ČR, současný stav v ČR a vztah se zahraničím. Téma: Energetické využití odpadů

Otázky a odpovědi 1 Je energetické využití odpadů (WtE) aktuální téma? 2010: využito 33% KO, z toho 9% energeticky Obejde se technologická jednotka WtE bez chemického inženýrství? Podporujeme kvalitní vědu, výzkum a vývoj i skutečné inovace?

Otázky a odpovědi 2 Mají být stát a vědci (tedy veřejná sféra) tím, kdo je zodpovědný za to, zda a jak úspěšně inovují firmy své výrobky?  „věda výrobní silou“? Patří firemní výzkum a vývoj, o inovacích nemluvě, k samozřejmým činnostem každého podniku, který chce uspět v tržním prostředí? Je evidentní, že podpora těchto aktivit z veřejných prostředků by měla sloužit především ke stimulaci spolupráce mezi soukromým sektorem a výzkumnými organizacemi. Přímé financování inovačních aktivit podniků z veřejných zdrojů může snadno sklouznout k deformování trhu a pseudoinovačním aktivitám, fakticky podlamujícím konkurenceschopnost firem a vytěsňujícím privátní investice do veřejné sféry VaV.

Financování vědy a výzkumu v ČR (v mld. Kč, 2012) 1)Z toho institucionální prostředky rozpočtové kapitoly AV ČR 4,5 mld. Kč, účelová podpora 0,2 mld. Kč, vysoutěžené grantové a projektové prostředky 2,4 mld. Kč. Pozn.: Zahraniční zdroje zahrnují soukromé zdroje a veřejné zdroje z evropských aj. fondů. Zdroj: ČSÚ

Data a fakta 1 Celkové výdaje na VaVaI v ČR se sotva přibližují průměru EU (jen díky zdrojům z EU) a jsou nízké jak ze strany výdajů SR, tak i v důsledku velmi nízké úrovně financování ze strany domácího podnikatelského sektoru (PS). Výdaje PS pro r (poslední rok pro srovnání): ČR 0,62 % HDP Finsko2,53 % HDP Dánsko1,86 % HDP Německo1,84 % HDP Rakousko1,25 % HDP Průměr EU1,08 % HDP

Data a fakta 2 Podíl PS na celkových výdajích přitom stále klesá: v roce 2012 činil podíl domácího PS na celkových výdajích na VaV pouhých 36 % (včetně zahraničních PS pak 46%), zatímco ve vyspělých státech činí podíl domácího PS na celkových výdajích na VaVaI v roce 2010 (poslední rok, pro nějž existuje mezinárodní srovnání): Japonsko76 % Korea72 % Finsko66 % Německo66 % USA61 % Průměr EU54 %

Otázky a odpovědi 3 Podporujeme kvalitní vědu, výzkum a vývoj i skutečné inovace? Dopadá tato podpora do segmentu inovativních malých a středních firem? Pokud ano, umožňujeme využití výsledků jejich činnosti, nebo pomáháme importování zastaralých technologií ze zahraničí? Role technologických lobbistů? : výstavby spalovny KO ve Vysočanech, tehdy evropská špička Jak se zapojuje AV ČR do řešení problematiky?

NPV II: Národní program výzkumu: „Odpady jako suroviny a zdroje energie“ AV ČRVŠPodnik základní výzkum aplikovaný výzkumrealizace zpětná vazba z realizace Příklad

Poznámky na závěr 1 AV ČR žije v reálném světě, ročně > 500 projektů s podnikatelskou sférou, většinou SMEs Na základě dlouhodobé systematické spolupráce se stabilními partnery (VUT v Brně, EVECO Brno, ZVVZ Enven, …) úspěšně „odstartován“ projekt Centrum kompetence pro energetické využití odpadů Waste-to-Energy (WtE) Competence Centre (TA ČR) ÚCHP AV ČR jako řešitel jednoho z WP v oblasti spalování, čištění spalin, vhodného využití popelovin atd.

Nová strategie rozvoje AV ČR Výzkumný okruh: Zdroje a využití energie Výzkumný program: Účinná přeměna a skladování energie

Poznámky na závěr 2 Využití výsledků ze základního výzkumu a dlouhodobých aktivit „v terénu“ (aplikovaný výzkum, realizace, zpracování provozních dat, …) Důležitost programů na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a skutečných inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem. => Zvýšení konkurenceschopnosti ČR v dané oblasti ( tedy WtE)?!

Děkuji za pozornost