Měď, stříbro, zlato.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Advertisements

Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
ZLATO.
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Zlato
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
NIKL Klára Procházková.
Technické využití elektrolýzy.
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
REDOXNÍ DĚJ RZ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Stříbro (Ag) Ušlechtilý kov bílé barvy. Vyznačuje se nejlepší tepelnou a elektrickou vodivostí, ze všech známých kovů.
Měď, stříbro, zlato Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 16
VY_32_INOVACE_G Drahé kovy.
12. skupina.
11. skupina.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Prvky I.B skupiny měď (29Cu) výskyt: volná USA, Afrika,Rusko
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
MĚĎ, STŘÍBRO, ZLATO.
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
PRVKY.
Rtuť Hg.
Přechodné prvky, d prvky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Technicky významné kovy
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Stříbro.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Zlato a stříbro.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Elektrodový potenciál
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Platina.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Stříbro (Ag).
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Elektrický proud v kapalinách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Elektrolýza.
Transkript prezentace:

Měď, stříbro, zlato

Zlato, stříbro i měď se dřívě používaly jako materiál k ražení mincí Zlato, stříbro i měď se dřívě používaly jako materiál k ražení mincí. Proto jsou uváděny jako mincovní kovy.

Měď. Značka Cu Výskyt mědi: - v přírodě především ve sloučeninách, ryzí vzácně - nejčastěji v podobě sulfidů(kovelín CuS a chalkopyrit CuFeS2) - biogenní prvek, člověk ho přijímá z potravy, tělo dospělého člověka obsahuje až 100mg Cu.

Výroba mědi: - je poměrně složitá a je spojena s produkcí obrovského množství zrnitého odpadu – ekologický problém. - získaná měď se dále čistí - odstraňování nežádoucích příměsí(rafinace) se provádí v elektrolyzéru, jehož anody jsou ze surové mědi. - Elektrolytem je okyselený roztok Cu(SO4). - Přečištěná Cu je vyloučena na katodách tvořených čistou Cu. - Při rozpouštění anod se uvolňují anodické kaly (nečistoty) – významný zdroj kovů, jako Ag a Au.

Vlastnosti mědi: - měkký, houževnatý kov načervenalé barvy. - má nízkou hustotu - dobře vede elektrický proud-elektrické vodiče - patří mezi ušlechtilé kovy(reaguje s kyselinami, které mají oxidační účinky) - oxidační čísla I, II - za běžných podmínek stálá, po delším působení vzduchu - měděnka - neslučuje se s C, H, N

Využití mědi: Mosaz – Cu + Zn, malé množství dalších kovů - elektrické vodiče - na výrobu řady slitin: Mosaz – Cu + Zn, malé množství dalších kovů Bronz – Cu + Sn, příměsy Pb a Zn (mince) Kupronikl – Cu + Ni (mince „stříbrné“) CuCl2 – v pyrotechnice (zelená barva) (CuSO4) – galvanické pokovování, Bordeauxská jícha – účinný přípravek proti plísním na zelenině či ovoci. (CuCl2) – odstraňuje síru z ropy (Cu2O) – při výrobě skla

Sloučeniny měďné: Sloučeniny měďnaté: - např. Cu2O, CuCl – nerozpouštějí se ve vodě Sloučeniny měďnaté: - např. CuSO, CuCl2 - rozpouštějí se ve vodě – vznik světlemodrých roztoků. - (CuSO4) - (CuCl2) - CuS – červená sloučenina, ve vodě nerozpustná Oxidy mědný a mědnatý - nerozpustné ve vodě, s kyselinami reagují za vzniku solí. CuSO4 . 5H2O – skalice modrá– k moření osiva a v galvanotechnice

Stříbro Ag Výskyt: Získávání: - v přírodě ve sloučeninách, ryzí vzácně - rudy – sulfidy (argentit neboli leštěnec stříbrný Ag2S) Získávání: - jako vedlejší produkt při výrobě Cu, Zn, Pb, protože rudy těchto kovů obsahují stříbro.

Vlastnosti: Využití: - bílý, lesklý, kujný, tažný, vodivý kov - ušlechtilý kov – reaguje s kyselinami s oxidačními účinky. - nejstabilnější v oxidačním stupni I Využití: - 1/3 vyrobeného Ag – výroba fotograf. materiálů (halogenidy Ag) - elektrotechnika – akumulátory - zubní amalgan, šperky

Bromid stříbrný AgBr – černobílé fotografie Fluorid stříbrný AgF – na rozdíl od ostatných halogenidů (stříbrných) je rozpustný.

Černobílá fotografie 1. Výroba spočívá ve vytvoření vrstvy citlivé na světlo. Bromid stříbrný se nanese na film tak, aby vytvořené krystalky (zrna) byly co nejmenší. 2. Osvětlením filmu při fotografování vzniká tzv. Latentní obraz. X- ----> X + e- Ag+ + e- ----> Ag Molekuly volných atomů halogenů jsou fixovány želatinou. S rostoucí intenzitou ozáření, roste i Množství vyloučeného Ag na zrnu--->latentní obraz. 3. Vyvolání latentního obrazu – vznik negativu 4. Vytvoření trvalého obrazu – ustálení negativ (odstranění nezreagovaného halogenidu stříbrného z povrchu filmu) 5. Zhotovení pozitivu(fotografie) z negativu

Zlato Výskyt a těžba: Vlastnosti: Užití: - v přírodě ryzí, v řekách- zlatonosný písek (již vyčerpán) – těžení rýžováním - z hornin - další zdroj – anodické kaly, odpadají při rafinaci mědi Vlastnosti: - poměrně měkký, žlutý kov, z kovů 11. skup. nejméně reaktivní. S kyselinami nereaguje (jen s lučavkou královskou) - nejstabilnější oxidační stupeň – III. Užití: - slitiny – šperky(14 karátové-58%), lékařské protetice, čisté - elektrotechnika