Údržba PC Bohumil Bareš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.
Advertisements

Brána firewall a její využití
Obrana PC bez Antiviru a Antispyware Adam Nejepínský.
David Nespěšný Laboratoř informačních technologií.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Informační a komunikační technologie 5. – 9. ročník
Monitorovací systém Asistent
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Softwarová údržba systému. Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném.
Softwarové zabezpečení serveru
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Obsah: Nebezpečí v internetu Dobré bezpečnostní řešení? Bezpečnostní řešení pro domácí počítače:
Počítačová bezpečnost
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Informační a komunikační technologie
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Pravidelná údržba počítačů
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
T1: Základy práce s počítačem
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Malware - opakování.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje informace k preventivní údržbě počítačů.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_413_Počítačový červ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.
Počítačová bezpečnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Bezpečnost dat.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s počítačem
Bezpečnost práce s dokumenty
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Viry a antivirové programy
Autor: Dominika Vycpálková
Transkript prezentace:

Údržba PC Bohumil Bareš

Údržba počítačových systémů by měla zahrnovat: Aktualizace operačních systémů snižuje riziko neoprávněného průniku a následného zhroucení vašich počítačových systémů. Aktualizace antivirových systémů snižuje riziko nákazy virem. Virová infekce je nejčastějším důvodem ztráty dat. Aktualizace antispyware zabrání proniknutí škodlivého kódu do vašeho PC. Spyware či Adware může představovat vážné bezpečnostní riziko či snížení komfortu ovládání PC (vyskakující reklamy). Kontrola zálohovacích mechanismů zajistí, že se vaše data opravdu správně zálohují. Obnovení dat ze zálohy může být poslední naděje na záchranu vašich dat. Kontrola zabezpečení citlivých dat a pravidelná změna přístupových hesel chrání vaše citlivé informace.

Kontrola funkčnosti firewallů ochrání vaše systémy před neoprávněným průnikem z internetu. Kontrola přitomnosti nelegálního software, využívaného například vašimi zaměstnanci, může mít zásadní dopad na vaše podnikání. Pravidelná kontrola přítomnosti nelegálního software vám pomůže snížit riziko možného postihu. Defragmentace disku, odstranění nepotřebných souborů zrychlí práci vašich pevných disků a pomůže předejít vážným diskovým závadám. Kontrola funkčnosti a opotřebení hardware (zejména disků a větráčků) zabrání riziku havárie vašeho zařízení.

Údržba HW Luxování PC Luxování je důležité proto, aby se v PC nedržel prach a hlavní důvod je ten, aby se nezpomalovali větráčky nebo rovnou nezasekly Pokud se to nedělá přibližně po 3 letech začnou být větráčky hlučnější a může dojít až k zaseknutí Doporučuji 1x ročně vyluxovat, vyfoukat PC Především se zaměřte na ventilátory skříně, grafickou kartu a chladič procesoru.

Luxováním se výší výkon PC až o 20%

Pozor na přehřátí

Antivir – Free Microsoft Security Essensial  Dalším důležitým krokem je zbavení počítače všemožných virů a červů – použijme antivirový program Antivir – Free Microsoft Security Essensial

Defragmentace disku Programy instalujeme na disk, a z disku je také časem odinstalováváme. Jenomže po odinstalování programu zůstanou na disku prázdné sektory. A proto tady máme defragmentátory disku, které tyto prázdná místa zacelí tak, že na ně přesunou jiný program. Disk už tedy nemusí při čtení a zapisování přeskakovat prázdné sektory a tak se jeho činnost rapidně zrychlí.

Otevřeme si tento počítač, klikneme si pravou na disk, který chceme defragmentovat, dáme vlastnosti a záložku Nástroje – zde najdeme Defragmentaci

Zdroje: http://alik.idnes.cz/alik.asp?y=alik/pravidla- chovani.htm http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZ ak/Index.htm http://tn.nova.cz/zpravy/zajimavosti/pozor- novy-virus-otevrete-e-mail-a-znici- pocitac.html http://www.bastleni.eu/vypocetni- technika/88-udrzba-pocitace