VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Vysoké učení technické v Brně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Advertisements

Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s. r. o.
Druhy chemických reakcí
Ing. Michal Batelka Ing. Pavel Kovács
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
SOLI RZ
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
Klára Opatrná Jakub Hofrichter
Vzorce pro opakování.
Kovy alkalických zemin
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Neutralizace Vznik solí
Složení roztoků Chemické výpočty
Práce geologa v terénu.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Fixace těžkých kovů v geopolymerních materiálech
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Jak vznikají soli.
VLIV NETRADIČNÍCH SUROVIN NA VÝPAL PORTLANDSKÉHO SLÍNKU
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
SOLI Stavební materiály
Vliv přídavku odpadního čedičového a odpadního skelného vlákna
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO
PaedDr. Ivana Töpferová
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Odsiřování fluidních kotlů
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Posouzení stavu ŽB stropní konstrukce nad 4.NP bytového domu  Základní informace Nosné konstrukce bytového domu vykazují značný pokles pevností Podezření.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
ALKALICKÉ KOVY „PŘIŘAZOVAČKA“ K pojmům přiřaď vzorce. 1) Glauberova sůl 2) soda 3) jedlá soda 4) chilský ledek 5) potaš 6) halit 7) sylvín 8) karnalit.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Autor diplomové práce: Bc. Jiří Hanzlík, DiS.
Rozpustné soli v půdách
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Neutralizace Vznik solí
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
Rozpustné soli v půdách
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Salinita (zasolení) půdy
Soli a jejich chemické vlastnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Stabilizace vápnem Lime Stabilization
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vážková analýza - gravimetrie
Použití hydrogenuhličitanu sodného pro čištění spalin v malém měřítku
Transkript prezentace:

VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Vysoké učení technické v Brně druhá etapa VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Petr Zlámal, Marcela Fridrichová, Karel Kalivoda Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot a dílců Petr Zlámal VVZ MSM 0021630511, GAČR 103/05/H044 a GAČR 103/06/1829

Úvod Vývoj metodiky přípravy a-sádry dehydratací sádrovce v roztoku solí.

Metodika Volba vhodných dehydratačních roztoků Optimalizace dehydratačního režimu Vliv daného dehydratačního režimu na mineralogii vzniklé sádry Využití odpadních surovin k přípravě dehydratačního roztoku Volba odpadní suroviny Analýza suroviny Příprava roztoku Vyhodnocení výsledků

Volba vhodných dehydratačních roztoků Požadavky na sůl k přípravě dehydratačního roztoku: Dostatečná schopnost zvýšit bod varu při co nejnižší koncentraci Indiferentní vlastnosti ve vztahu k produktu Snadná vymyvatelnost Vybrány byli tyto soli: CaCl2 NaCl K2CO3 KNO3 NaNO3

Optimalizace dehydratačního režimu Zjištěné koncentrace roztoků odpovídající minimální dehydratační teplotě: Sledování doby dehydratace v závislosti na teplotě a koncentraci roztoku CaCl2 :

Příprava α – sádry v roztoku K2CO3 CaSO4·2H2O + K2CO3 CaCO3 + K2SO4 RTG vzorku dehydrovaném v roztoku K2CO3 2000x 4000x REM vzorku dehydrovaném v roztoku K2CO3

Příprava α – sádry v roztoku KNO3 RTG vzorku dehydrovaném v roztoku KNO3 2000x 4000x REM vzorku dehydrovaném v roztoku KNO3

Nutná doba přeměny a mineralogie připravených vzorků REM vzorku C30/105 zvětšení 4000x REM vzorku C40/105 zvětšení 4000x REM vzorku C40/110 zvětšení 4000x REM vzorku C45/105 zvětšení 4000x

Vyhodnocení výsledků Závěrem výše popsané etapy bylo konstatováno, že přes vynikající vlastnosti připravené a-sádry je vyvinutá metoda značně finančně náročná z důvodů vysoké spotřeby chloridového roztoku, a tudíž pro využití v průmyslové praxi nezajímavá. V tomto směru se však situace změnila v souvislosti s řešením problematiky možného využití chloridových odprašků z bypassu pecní linky v cementárně Horné Srnie.

Využitelnost chloridových odprašků k přípravě dehydratačního roztoku Z předchozích zjištění se osvědčily chloridové soli Možné využití bypassových odprašků z cementářských pecí Analýza suroviny: Chemická

Využitelnost chloridových odprašků k přípravě dehydratačního roztoku Mineralogická Identifikováné minerály v odprašcích: CaO Ca(OH)2 C2S K2SO4 KCl

Promývání ve vodě, za teploty 100°C. V dalších krocích je Příprava roztoku a) Loužením: Promývání ve vodě, za teploty 100°C. V dalších krocích je vždy voda nahrazena výluhem z kroku předchozího. b) Filtrací: Výluh ponechán do druhého dne kde došlo k vysrážení portlanditu a kalcitu při 20°C a poté přefiltrován.

Příprava roztoku Následně provedenými laboratorními zkouškami bylo prokázáno, že roztok KCl je z odprašků skutečně extrahovatelný, a to v poměrně čisté formě, neboť kromě chloridu draselného byla ve výluhu identifikována již jen přítomnost nízkého podílu Ca(HCO3)2 a K2SO4.

Příprava roztoku Vysušený sediment po oddělení výluhu z odprašků sestával především z kalcitu, zbytku chloridu draselného, portlanditu a nepatrného množství sádrovce.

Diskuze výsledků Dosavadní výsledky naznačují, že roztok KCl není k dehydrataci sádrovce samostatně použitelný. Namísto očekávané přeměny sádrovce na hemihydrát byla totiž při prvních orientačně uskutečněných dehydratacích pozorována substituce draselných iontů za ionty vápenaté, doprovázené tvorbou minerálu gorgeyitu K2SO4 . 5CaSO4 .H2O.

Závěr Závěrem lze říci, že z chloridových odprašků je sice roztok chloridu draselného extrahovatelný, ale samostatně není k přípravě a-sádry použitelný. V předchozích etapách výzkumu bylo prokázáno, že dehydratace dihydrátu je ve směsném roztoku chloridu draselného a vápenatého možná, proto je v současné době výzkum zaměřen na optimalizaci složení tohoto dehydratačního roztoku. Bude-li nalezen roztok s optimálním poměrem obou chloridů, lze v dalším navrhnout i sdruženou výrobu portlandského cementu a a-sádry za předpokládaných příznivých finančních podmínek.