Světová literatura po 1. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LÁSKA.
Advertisements

Světová literatura po 1. svět. válce
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _16_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Světová literatura po 1. světové válce
Centrum pro katechezi Olomouc, Nem ůž eme ho vid ě t o č ima kolem sebe, proto ž e je neviditelný. Nem ůž eme ho vid ě t ani rozumovou úvahou, proto.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Vyrobilo centrum pro katechezi samota, - bezradnost, - neví s kým bojuje, - neví proti č emu bojuje, - neví, jak má bojovat, - neví, co je jeho.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_08
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Photo by Aneta Brožovská Present by Aneta Brožovská.
-Dalším hr ů zostrašným místem je práv ě „uli č ka smrti“ -Pro č zrovna „uli č ka smrti“? -Šlo o to, ž e z podzemní místnosti vyšla nap ř. č ty řč.
Henri Barbusse Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literatura na počátku 20.století
František Hrubín Jan Musil.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Albert Camus Barbora Vaňková.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
William Shakespeare.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Renesan č ní č lov ě k Hana Kolá č ková Barbora Davidová Tereza Broušková.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
Posvícení je obvykle vnímáno jako vzpomínková slavnost na posv ě cení kostela. Sazená, p ř esto ž e vlastní kostel nemá, má aspo ň své posvícení. Slaví.
Arnold Zweig ( ) Narozen v Hlohově – Slezsko syn sedláře dramatik, prozaik a velký humanista prošel mnoha styly tvorby od impresionismu.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
Egon Hostovský D ů m bez pána Aneta Kozlová Septima.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Próza a drama ve světové tvorbě
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT
Dělení mnohočlenu mnohočlenem
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
ROMAIN ROLLAND PETR A LUCIE
Kultura v předválečném Československu
AUTOR: Kateřina Křížová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
SVETOVÁ LITERATÚRA MEDZI DVOMA SVETOVÝMI VOJNAMI (1918 – 1945)
Francouzská literatura mezi válkami
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Odraz 1. světové války ve světové literatuře:
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Preromantismus.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Světová literatura po 1. světové válce R. Rolland, H. Barbusse

Romain Rolland (1866 – 1944) fracouzský spisovatel, dramatik, kritik, … nositel Nobelovy ceny za literaturu z r. 1915 narodil se na malém městě; pro jeho nadání se rodiče přestěhovali do Paříže byl profesorem na Sorboně peníze za Nobelovu cenu věnoval na pomoc lidem postižených válkou napsal mnoho životopisů známých umělců (Beethoven, Michelangelo, …) obdivovatel Sovětského svazu, kritik nacistického Německa Němci se ho neodvážili zatknout, aby nezvedli vlnu nevole zbytku světa

Romain Rolland - Dílo Jan Kryštof Dobrý člověk ještě žije Petr a Lucie románový cyklus přeložený do 30 jazyků Rolland psal toto dílo několik let osudy geniálního německého skladatele Kraffta (inspirace Beethovenem) Dobrý člověk ještě žije hl. postava Colas Breugnon Odehrává se v Rollandově rodném kraji Colas věčným optimistou, díky humoru a dobrému vztahu k životu přečkává těžké odbobí jednoho roku (smrt manželky, nakažení morem, vypálení domu, upoutání na lůžko, …) Petr a Lucie milostná novela z doby první světové války v prostoru podzemní dráhy (úkryt před bombardováním) se Petr s Lucií poprvé setkává zamilují se do sebe, Petr Lucii stále doprovází na Velký pátek si jdou slíbit lásku do kostela, skončí ale pod pilířem, který na ně spadne při bombardování

Henri Barbusse (1873 – 1935) francouzský spisovatel, člen komunistické strany Francie jako dobrovolník nastoupil do první světové války (chtěl bojovat za mír, věřil ve smysl války) brzy zjistil, že válka nic nevyřeší a psal o její nesmyslnosti Peklo Oheň (Deník bojového mužstva) psáno přímo v zákopech, nejdříve vycházelo časopisecky líčí život vojáků na frontě 24 kapitol (nenavazují na sebe), nemá hl. postavu ani hlavní děj rozpor mezi všeobecným a reálným viděním války vztahy s Němci (zneužití bílé vlajky, jindy nezabíjení se) naturalistické popisy (vnitřnosti, utržená záda, …) V poslední povídce Úsvit nejlépe popsané bojiště po boji (díry po granátech, mrtvoly, Němci i Fracouzi nadávají na válku, přestože si nerozumí) Jasno - navazuje na Oheň, poukazuje na nesmyslnost války