Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v kapalinách
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. Páka
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Látky jsou složeny z částic
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektrický proud v polovodičích
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Měření objemu Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Magnety přírodní a umělé
Gravitační síla a hmotnost tělesa
zpracovaný v rámci projektu
Rychlost, dráha a čas.
Model atomu a elektrování těles
Zákon vzájemného působení dvou těles
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 20.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat

Polovodičové materiály, vlastnosti křemík Si arsenid galitý GaAs selenid kademnatý CdSe sulfid kademnatý CdS Si Elektrické vlastnosti polovodičů závisí na: teplotě osvětlení čistotě látky Zpět Pokračovat

Vznik polovodiče typu N a P Přidáním některých prvků do křemíku polovodič N polovodič P příměsí např. arsenu As vznikají volné elektrony příměsí např. india In se polovodič může chovat, jako kdyby byl elektrický proud způsoben kladnými částicemi po připojení zdroje napětí způsobí elektrický proud N – negativní, záporný - P – pozitivní, kladný + Zpět Pokračovat

Křemík Si Si Vazbu zprostředkují elektrony z obalu atomu: pevná vazba Zpět Pokračovat

K uvolnění elektronu z vazby je potřeba velká energie. Křemík Si Si K uvolnění elektronu z vazby je potřeba velká energie. Při nízkých teplotách obsahuje velmi málo elektronů uvolněných z vazeb. velký elektrický odpor Zahřáním získá energii potřebnou k uvolnění elektronu z vazby. Při zvyšování teploty se jeho odpor snižuje. Zpět Pokračovat

Příměsi v křemíku z V. A skupiny + - Příměs arsenu As Arsen má v obalu pět elektronů, z nichž se čtyři podílí na vazbě v křemíku. Pátý je vázán slabě a k jeho odtržení od atomu stačí energie mnohem menší než k uvolnění z vazby. K odtržení elektronu stačí již pokojová teplota a ten se pak může v krystalu volně pohybovat. Vedení elektrického proudu je způsobeno volnými elektrony. volný elektron Polovodič typu N Zpět Pokračovat

Příměsi v křemíku z III. A skupiny + - Příměs india In Indium má v obalu tři elektrony. Ve vazbě se sousedními atomy jeden elektron chybí. Vznikne volné místo, které může zaplnit elektron od sousedního atomu. Tím se volné místo přemístí, volné místo se pohybuje opačně než elektron. Vedení elektrického proudu je způsobeno děrami. díra Polovodič typu P Zpět Pokračovat

Zápisky Krystal křemíku má při nízkých teplotách velký elektrický odpor. Jeho odpor se dá snížit nahrazením několika atomů křemíku atomy jiných vhodných prvků. Vznikne buď polovodič typu N nebo polovodič typu P. Zpět Pokračovat

Použité materiály Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 6. ročník základní školy, ISBN 80-7196-246-5 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 7. ročník základní školy, ISBN 80-7196-265-1 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, ISBN 80-7196-149-3 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 9. ročník základní školy, ISBN 80-7196-193-0 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl, ISBN 80-85849-06-2 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 2. díl, ISBN 80-85849-15-1 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 3. díl, ISBN 80-85849-82-8 Zpět Konec